Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Hamulce, jakie wybrac?

IP: *.astral.lodz.pl 06.09.06, 18:59
    Hej!
    Postanowilem zmienic hamulce w moim rowerze, mam whellera (czy jakos tak;)600.
    Chodzi o tylne hamulce. No i wypatrzylem cos takiego, myslicie, ze warto w
    nie zainwestowac i dobrze bede dzialac? Bo te co mam juz sie rozwalily.
    www.otbike.pl/index2.php
    Czy trzeba dokupic do nich linke czy moze byc ta co mam?
    Obserwuj wątek
      • user0001 Re: Hamulce, jakie wybrac? 06.09.06, 19:21
        Niestety na stronie do której dałeś odnośnik nie mogę dopatrzeć się hamulców...

Dlaczego chcesz wymieniać całe hamulce? Jeśli hamulce pękają, nie odbijają lub
        jesteś niezadowolony z modulacji, to rozumiem, ale w większości przypadków
        wystarczy wymienić klocki i nasmarować linkę w miejscach gdzie chowa się ona pod
        pancerz. Poprawa skuteczności hamowania po wymianie klocków w budżetowych
        hamulcach Promaxa była dla mnie tak wielkim zaskoczenie, że omal nie skończyło
        się na OTB (hamuję przodem) :-)

Jeśli zakładasz porządne hamulce, to zainwestowanie w linkę, dobrej klasy klamkę
        i booster pozwala w pełni docenić poprawę.
        • Gość: Kuba Re: Hamulce, jakie wybrac? IP: *.astral.lodz.pl 06.09.06, 19:34
          Chodzi mi o hamulce typu V-brake firmy Avid, SINGLE DIGIT 5. Chce wymienic bo
          te co byly w standardzie sa troche tandetne a ze rower ma juz pare latek wiec
          postanowilem go troche odnowic ;) Zaczalem od generalnego wyczyszczenia
          wszystkiego, roweru i calej mechaniki, nasmarowalem i teraz wyglada jak nowy :D
          Tylko ten tylny hamulec, wole jednak wymienic caly, klocki juz raz wymienialem,
          ale nic to nie dalo.
          Czy bede do niego potrzebowal nowej klamki? Czy bedzie ok z ta co mam?
          • tom1111 Re: Hamulce, jakie wybrac? 06.09.06, 20:10
            zdecydowanie skuteczniej można hamować przodem , z tyłu łatwiej zablokować koło
            (podczas hamowania ciężar przesuwa się do przodu-jest większy nacisk na przednie
            koło) , trzeba się tylko tego "delikatnie" nauczyć ,
            ale naprawdę warto ,
            :)

pozdrawiam
          • user0001 Re: Hamulce, jakie wybrac? 06.09.06, 20:24
            Mocno bym się zastanawiał, czy Avidy SD5 czy Shimano XT (XTki sam używam i nie
            mam powodów do narzekania).

Według mnie klamki do wymiany, te hamulce będą lekko chodzić więc przydałby się
            klamki 2 palcowe. Jeśli miałeś budżetowe hamulce to, klamki były raczej kiepskie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka