Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ewidencja miejsc niebezpiecznych

08.09.06, 09:39
    Witam!
    Jednym z ustaleń wczorajszego spotkania z BDiK i ZDM jest zebranie przez nas i
    przekazanie do ZDM listy miejsc niebezpiecznych na istniejących ścieżkach
    (ograniczenia widoczności, przeszkody w skrajni i na drodze, ostre zakręty,
    braki oznakowania itp.) Chodzi o miejsca podobne do opisanych w
    www.zm.org.pl/?a=brr-068
    www.zm.org.pl/?a=oznakowanie_przejazdow

Uwaga: nie zaliczamy do tej kategorii uskoków, wyrw i krawężników, które
    należy zgłaszać do Pogotowia Drogowego ZDM tel 9633 - połączenie bezpłatne z
    telefonu stacjonarnego. www.zdm.waw.pl/?view=07010700

Bardzo proszę zainteresowanych poprawą bezpieczeństwa o dopisywanie w tym
    wątku nieprawidłowości. Można też wysłać mailem na jack [at] zm.org.pl
    Prosimy aby opisy były możliwie zwięzłe, hasłowe: dzielnica, lokalizacja i
    rodzaj nieprawidłowości, co ułatwi ich wykorzystanie.

Na zgłoszenia czekamy do końca przyszłego tygodnia (17.IX).
    Dziękujemy z góry.
    MJ
    ZM
    Obserwuj wątek
      • rozbik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 14.09.06, 06:41
        Czyżby takich miejsc nie było skoro nikt nie pisze. Ależ jest ich sporo, w tym
        momencie przychodzi mi do głowy jedno:
        Ścieżka wzdłuż Sobieskiego na odcinku od Dolnej do Idzikowskiego. Tuż przed
        działkami jest tam kładka dla pieszych gdzie ludzie z nej schodzący pierszy krok
        stawiają na ścieżkę rowerową (a dodatkowo ścieżka ma tam po jednym zakręcie z
        lewej i prawej co pieszemu utrudnia widoczność). Chodzi mi o ścieżkę po stronie
        ulicy biegnącej na Stegny. Jak jest po drugiej stronie nie wiem.
        • sebeqx Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 14.09.06, 09:45
          Witam!

Miejsca są - tylko ZDM i inne literki się tym nie przejmują. ZDM ma w swoich
          archiwach tyle wniosków, że nowe robią tylko statystyki i szkoda papieru.
          Generalnie każda śmieszka jest zwalona. Czasami są to drobiazgi i dałoby się to
          poprawić, ale czasami jest to błąd w projekcie a tego już nie poprawią,
          bo "niedasie".
          • czajnik74 Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 15.09.06, 12:33
            Moja ewidencja:
            1. przejazd rowerowy (od Supersamu) pod kątem 90 stopni z sygnalizatorem po
            środku (na wysokości ulicy Skolimowskiej - ścieżka biegnąca od ul. Żeleńskiego
            do ul. Goworka),
            2. ścieżka Szlak Wisły - jadąc od Mostu Poniatowskiego, wzdłuż tunelu asfaltem -
            tu na wysokości ul. Karowa - ścieżka przebiega koło starego drzewa - stan
            kostki na dysnansie ok. metrów tragiczny - korzenie, ubytki nawierzchni -
            bruku, tkwz. "góry i doliny",
            3. śieżka idącą wzdłuż ul. Kruczkowskiego - odcinek - od ul. Książęcej do Mostu
            Poniatowskiego - w pewnym momencie ścieżka prowadzi zjazdem w dół ze skarpy w
            parku - i od tego zjazdu ok. 400 metrów tkzw. "gór i odlin" tragiczny stan (nie
            wiem jaki to park niestety, aż sie sam sobie dziwię - Park Rydza?),
            4. ścieżka wzdłuż ul. Marszałkowskiej - przejazdy przy:
            ul.Hoża, Wilcza - zbyt wysokie krawężniki (niezgodne z roporzodzeniem wiadomym),
            5. przejście ściezki rowerowej w ciąg pieszo/rowerowy przy ul. Rychlińskiego -
            beznadziejnie wyprofilowana pod zbyt małą parabolą (wielokrotnie dochodzi tam
            do kolizji),
            6. brak oznakowania poziomego na wlocie ścieżki z ul. Batorego do parku na Pola
            Mokotowskie - od przejścia dla pieszych (regularnie piesi chodzą tamtędy sobie
            do parku),

...na razie tyle, uff. Jak znam życie lepiej Marcin pojechać tam, by foty
            zrobić - bo są to akurat miejsca nietypowe, schowane od ulic (2,3,6). Służę
            pomocą przy objeździe.

pozdr, czajnik
            • gromanik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 15.09.06, 15:31
              przy ulicy swiatowida obok banku za skrzyzowaniem z ul. ćmielowską wysoka
              barierka w skrajni ścieżki i wystające samochody ze zlokalizowanego po drugiej
              stronie parkingu(tylko te o duzej odleglosci od przedniej osi do zderzaka) oraz
              za bankiem w strone nowodworow bardzo stromy podjazd za wjazdem na parking
              banku i niebezpiecznie umieszczony na srodku slupek.przy ulicy mysliborskiej od
              swiatowida do porajow i przy ulicy swiatowida od mysliborskiej do
              swietoslawskiego niepoprzycinana roslinnosc w skrajni drogi po prawej stronie.
              skrzyzowanie swiatowida z mehoffera-przyciski sygnalizacji swietlnej po lewej
              stronie zmuszajace do przejezdzanie przejazdu przez ulice mehoffera pod prad
              lub wymijania w inny dziwny sposob jadacych z przeciwka rowerzystow.
              ul swiatowida przy leader price budka telefonicznie ograniczajaca widocznosc na
              objezdzie za kioskiem-dwa zbut ostre luki,przydalo by sie wygrodzenie, zeby z
              marketu nie wychodzili na sciezke, tylko pewnie jesli by tam stanelo, to by sie
              na nim jeszcze opierali
              • marcin.jackowski Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 15.09.06, 16:04
                Dziękuję za zgłoszenia. Mam parę próśb

Pamiętajcie że z tego trzeba zrobić wykaz dla ZDM, w miarę precyzyjny.
                Określenia "po prawej, po lewej" nie są jednoznaczne. Lepiej podać nie/parzysta
                czy strony świata.

Bardzo bym też prosił o polskie litery, aby wystarczyło zrobić copy&paste nie
                tracąc zbyt wiele czasu na edycję.

Pomoże ponumerowanie jak u Czajnika lub akapity pomiędzy sprawami.

Liczę na wyrozumiałość i dalsze zgłoszenia.
      • gromanik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 15.09.06, 23:50
        1. Przy ul. Światowida róg ul. Ćmielowskiej:
        -dwa zbyt ostre i zbyt wąskie zakręty pod supermarketem Leader Price(w tym
        miejscu ścieżka omija kiosk i budkę telefoniczną w taki sposób, że i tak
        ograniczają one widoczność)
        -wysoka żółta bariera w skrajni ścieżki rowerowej po stronie ulicy światowida --
        -na wysokości banku PKO nieoznakowany przejazd przez wyjazd z parkingu banku na
        ulicę Światowida oraz duża różnica wysokości na odcinku tuż za przejazdem
        (utrudnia wyhamowanie a w drugą stronę sprawne zjechanie z przejazdu przez
        wyjazd z parkingu)i niebezpiecznie ustawione słupki na środku i w skrajni
        ścieżki na krawędzi drogi wjazdowej na parking banku
        2. Skrzyżowanie ulic Swiatowida i Mehoffera:
        -przyciski sygnalizacji świetlnej przed przejazdem rowerowym przez ul.
        Mehoffera zlokalizowane po lewej stronie ścieżki co zmusza do przejeżdżania na
        lewą stronę i doprowadza do sytuacji kolizyjnych z rowerzystami jadącymi z
        przeciwka i skręcającymi z i w ulicę Mehoffera pojazdami
        3. Niepoprzycinana roślinność w skrajni ścieżki rowerowej:
        -wzdłuż ulicy Myślibiorskiej na odcinku od ul. Światowida do ul. Porajów
        -wzdłuż ul. Światowida na odcinku od ul. Myśliborskiej do Świetosławskiego
        4. Przy ulicy Modlińskiej na wysokości Elektrociepłowni "Żerań" zbyt duży spadek
        (utrudnia wyhamowanie) na zjeździe z wiaduktu nad Kanałem Żerańskim tuż przed
        przejazdem przez drogę wyjazdową z supermarketu Auchan prowadzącą pod wiaduktem
        i obok elektrociepłowni oraz ograniczona widoczność przez roślinność i samo
        ukształtowanie terenu, co sprawia, że kierowcy dość póżno dostrzegają
        rowerzystów zjeżdżających z wiaduktu(może dobrym rozwiązaniem by było
        zastosowanie przed tym przejazdem progu zwalniającego z uwagi na duże natężenie
        ruchu samochodowego na drodze wyjazdowej z supermarketu.
        • rozbik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 16.09.06, 19:39
          Do tak obfitego opisu niebezpecznych miejsc na tarchominie dodał bym:
          - na ścieżka wzdłuż Modlińskiej (jest tylko w stronę Legionowa) na przeciwko
          urzędu gminy Białołeka stoi sobie kiosk.
          • gromanik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 16.09.06, 21:38
            w tym miejscu nie ma wg oznakowania ścieżki rowerowej wzdłuż modlińskiej trzeba
            ją połączyć i scalić w jakiś spójny system(jej bardziej nie ma niż jest)
            --
            Gdzie mój ó~o-o, tam mój E> Pozdó~o-o GRomanik,Velo-KL Białołęki bialoleka.masa.waw.pl
            Konwaliowa-17:25
            kom:668334249,tlen:gromanik,gg:1482994,e-mail:gromanik@wp.pl
            • gromanik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 16.09.06, 21:49
              tam wg oznakowania nie ma nawet ścieżki(wzdłuż Modlińskiej są niepołączone i
              beznadziejnie oznakowane(braki w oznakowani poziomym i pionowym oraz jego
              niejednoznaczność ze sobą odcinki ścieżek rowerowych i ciągów pieszo-
              rowerowych.I absurdalne zakazy jazdy rowerem zmuszające do jazdy chodnikiem z
              powodu braku przejazdu na ścieżkę po drugiej stronie ulicy(od obrazkowej do
              Płochocińskiej) i od Drogowej do Klasyków gdzie cia pieszo rowerwy kończy się
              przejściem dla pieszych bez wyznaczonego przejazdu rowerowego...
              --
              Gdzie mój ó~o-o, tam mój E> Pozdó~o-o GRomanik,Velo-KL Białołęki bialoleka.masa.waw.pl
              Konwaliowa-17:25
              kom:668334249,tlen:gromanik,gg:1482994,e-mail:gromanik@wp.pl
              • gromanik Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 18.09.06, 12:26
                tam gdzie stoi ten kiosk rzeczywiście jest oznakowany odcinek ścieżki
                rowerowej, więc zwracam honor i potwierdzam to zagrożenie, choć samo
                przesunięcie kiosku niewiele da, bo ścieżce wzdłuż ulicy Modlińskiej przede
                wszystkim brakuje ciągłości i odpowiednich parametrów technicznych(np.
                odpowiedniej szerokości, oznakowanych przejazdów rowerowych, obniżonych
                krawężników,oznakowania poziomego, itd...)

Do tych zagrożeń które wypisałem z pamięci po wczorajszym patrolu mogę dopisać
                jeszcze:
                -na rondzie Mehoffera/Ordonówny występuje sprzeczność oznakowania pionowego z
                poziomym(jest wymalowany przejazd, a oznakowanie pionowe informuje tylko o
                przejściu dla pieszych)
                -na odcinku ścieżki wzdłuż ulicy Stefanika i wzdłuż ulicy Ćmielowskiej(na
                odcinku od Światowida do Myśliborskiej) roślinnośc w skrajni drogi zajmująca
                połowę ścieżki i poważnie ograniczająca widoczność
                -na skrzyżowaniach Stefanika/Światowida i Światowida/Ćmielowska oraz
                Myśliborska/Ćmielowska przyciski przed przejazdami po niewłaściwych stronach
                -na ścieżce wzdłuż ulicy Strumykowej w połowie drogi między ulicą Stefanika a
                Ordonówny słup telekomunikacyjny na ścieżce miedzy drzewami(między szkołą a
                przedszkolem położonymi wzdłuż tej ścieżki)
      • marcin.jackowski uwaga na głowę 18.09.06, 09:21
        btw - jeden świeży przykład

www.zm.org.pl/?a=bielany_konar

Niby proste do likwidacji...
        • gromanik Re: uwaga na głowę 26.09.06, 10:57
          w dniu wczorajszym zgłaszałem ten konar do Straży Miejskiej, a tuż po rozmowie
          przyjechało Pogotowie Porządkowe Sita i zabrało się do wycinki, blokując przy
          okazji samochodem prawy pas Wisłostrady(tam po ścięciu upadło drzewo), więc
          zadzwoniłem powiedzieć, że sprawa już nieaktualna, na co dyżurna zaczęła się
          chwalić jacy to oni są szybcy i sprawni i w ogóle super(NO COMMENT).

tak debilnego sposobu oznakowania zagrożenia jeszcze nie widziałem

jak na mój gust, to przy odpowiednim przedstawieniu sprawy(czubek drzewa
          wystawał za energochłon na jezdnię-a czy ktoś pytał ile wystawał?, to by
          wycięła to Straż Pożarna i by to tyle nie trwało...)

mam nadzieję, że nikt tam nie stracił głowy, bo szczególnie w nocy było o to
          łatwo

gdyby był jakiś wypadek, to mogłaby być ciekawa sprawa o odszkodowanie...
          • gromanik Re: uwaga na głowę 26.09.06, 11:24
            jakiś czas temu nad ścieżką przy modlińskiej w okolicach drogowej wisiało
            drzewo nad drogą rowerową na przewodach(chyba telefonicznych), to wykorzystałem
            ten fakt mówiąc tylko o przewodach (że nie wiem jakie) no i pół h póżniej
            drzewa nie było, tylko strażacy marudzili,że przewróciło się za wcześnie, bo
            owoce jeszcze kwaśne. gdy występuje bezpośrednie zagrożenie warto wzywac Straż
          • roweroraffi Re: uwaga na głowę 26.09.06, 17:15
            gromanik napisał:

> w dniu wczorajszym zgłaszałem ten konar do Straży Miejskiej, a tuż po rozmowie
            > przyjechało Pogotowie Porządkowe Sita i zabrało się do wycinki, blokując przy
            > okazji samochodem prawy pas Wisłostrady(tam po ścięciu upadło drzewo), więc
            > zadzwoniłem powiedzieć, że sprawa już nieaktualna, na co dyżurna zaczęła się
            > chwalić jacy to oni są szybcy i sprawni i w ogóle super(NO COMMENT).

Fajnie. Ja to zgłaszałem jakoś po pikniku Bielańskim i gówno to dało, skoro tez
            musiałeś jeszcze zgłaszać.

> tak debilnego sposobu oznakowania zagrożenia jeszcze nie widziałem

Lepsze to niż nic, z resztą to pewnie ktos własnym sumptem... ZDM bym nie
            podejrzewał o dbanie o ściezki. Z resztą zamiast znakowac, mogliby od razu wyciąć.
      • mironkal Re: ewidencja miejsc niebezpiecznych 18.09.06, 14:23
        Począwszy od Pól Mokotowskich, wzdłuż ul. Banacha i Bitwy Warszawskiej 1920r, aż do Dworca Zachodniego jest wytyczona ścieżka rowerowa. Niestety brakuje tam wytyczonych przejazdów dla rowerów. Aby przepisowo przejechać 2 km odcinek ścieżki muszę około 10 razy przeprowadzać rower. Z tego cieszy się tylko straż miejska, która od około 3 tygodni rozpoczęła ostre polowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka