Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kross Hexagon v3

28.12.06, 21:59
    Witam
    Chce sobie kupic rower gorski z aluminiowa rama do max 650zł i znalazlem cos
    takiego -
    allegro.pl/item146809460_kross_hexagon_v3_aluminiowa_rama_promocja.html
    Malo sie znam na tego typu rowerach i chcialbym zebyscie napisali co o tym
    myslicie i czy dobrze wybralem. Kross to dobra firma?

Dziekuje za opinie
    Obserwuj wątek
      • drogibronislaw Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 01:33
        Na pierwszy rzut oka bike wydaje się być wart sześciu stów. Pamiętaj, że po
        rower poniżej tysiąca złotych nie można oczwkiwać cudów! Do swojego Unibike'a
        Vipera kupowałem parę nowych kół (bez opon i detęk) - nic ekstemalnego cenowo
        ijakościowo - i zapłaciłem ponad cztery stówy. A tu masz całość. Myślę, że w
        sezonie musiałbyś więcej zapłacić. Poza tym ważne jest, że masz zapewniony
        serwis i gwarancję. Pamiętaj, że życie przed Tobą i to nie jest ten ostatni
        rower w Twoim życiu ;)
        Powodzenia!
        • guma_ns Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 10:15
          "Pamiętaj, że życie przed Tobą i to nie jest ten ostatni
          > rower w Twoim życiu ;)"
          Pewnie nie choc chcialbym zeby starczyl mi on na jak najdluzszy okres ;]
      • user0001 Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 08:56
        Kross, żadna rewelacja, ale w tej cenie rewelacji nie znajdziesz.

1. Jaki rozmiar ramy? Jeśli kupisz rower z ramą w złym rozmiarze to zapomnij o
        zadowoleniu z jazdy.
        2. Czy znasz się na rowerach? Czy umiesz rozebrać rower i złożyć ponownie? Jeśli
        nie to zapomnij o kupowaniu na allegro. Przed pierwszą należy sprawdzić czy
        rower został poprawnie złożony i wyregulować go. Jeśli będziesz kupował w
        stacjonarnym specjalistycznym sklepie rowerowym to usługę tą dostaniesz gratis.
        3. Czy zdajesz sobie sprawę z ograniczeń tego osprzętu?
        - Tylna piasta z wolnobiegiem nakręcanym. Przy agresywnej jeździe (krawężniki,
        dziury, korzenie), wygnie się oś.
        - Złomortyzator Zoom :-(
        • Gość: Slav4 Re: Kross Hexagon v3 IP: 217.70.56.* 29.12.06, 09:11
          Za 6 stówek raczej ciężko wyhaczyć coś lepszego. W katalogu Krossa kosztuje 759
          PLN i mniej więcej tyle jest wart.
          Pojeździć - jasne że pojeździsz i to długo, ale poszaleć - nie poszalejesz. To
          nie jest góral - sama firma Kross uczciwie opisuje go jako ATB (rowerek na
          miasto i w lekki teren). Ale na pewno posłuży dłużej niż makrokesze w podobnej
          cenie, tym bardziej że 2 lata gwarancji to nie w kij dmuchał...
          Aha, 2 rzeczy:
          1. koniecznie sprawdź rozmiar ramy. Rower niedobrany do wzrostu odbierze całą
          przyjemność z jazdy
          2. Jak nie znasz się na "śrubkowaniu", to do ceny (oprócz kosztów przesyłki)
          dolicz koszty regulacji w serwisie - gwarancja chyba tego nie obejmuje.
          Choć z drugiej strony - goście dodają gratis licznik i błotniki.
          W sumie - jeśli to pierwszy rower i nie masz więcej kasy to bierz i bezpiecznie
          śmigaj. Przynajmniej rama ci się nie złoży ma dziurze, a kierownica nie
          zostanie w rękach :o)Złapiesz cyklozę to pewnie sam będziesz chciał coś
          lepszego.

Pozdrawiam noworocznie
          PS. Pamiętaj żeby dobrać ramę do wzrostu.
        • guma_ns Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 10:08
          1. Nie wiem jaki rozmiar ramy bede dzwonil i sie pytal. mam 184 cm wzrostu 19''
          bedzie ok czy 21''? Z tego co slyszalem to 2'' w ta czy druga strone nie robia
          az takiej roznicy.
          2. - Na rowerach znam sie raczej slabo. Pewnie rozebralbym go i skrecil na nowo
          ale szczerze mowiac nie chce tego robic bo jeszcze skrece cos krzywo albo za
          slabo/ za mocno. Czytalem juz troche o tym rowerze a wlasciwie to o v4 i pisali
          ze do regulacji jes tylko przednia przerzutka. Tzn ze trzeba poluzowac albo
          bardziej naciagnac linke w przerzutce? :P
          - Tak ale wtedy zaplacilbym za ten rower pewnie wiecej niz za taka usluge
          serisowa. Musze zadzonic i sie spytac o pkt serwisowy w mojej okolicy podobno
          po 2 miesiacach trzeba isc podbic karte gwarancyjna i wtedy mozna zglosic
          wszystkie problemy jakie sie dostrzeglo robia to za free. (nie wiem czy to
          dotyczy tego rowru z allegro niby gwarancja jest).
          3. Hmm nie chce na nim skakac szalec czy trickowac. Chce nim jezdzic raczej po
          szosie choc wiadomo ze zawsze jakas dziura czy kraweznik sie trafi. Wygnie sie
          to kupie nowa lepsza.

Hmm to bedzie moj 2 rower. Pierwszy byl naprawde slabej klasy mialem go jakies
          8 lat. Troche o niego nie dbalem i troche sie powykrzywial gdy kolega rzucil mi
          pilke miedzy korbe a kolo i zrobilem salto ;] O tego bym juz dbal wkoncu
          doroslem i juz tak nie szaleje i pieniadze ktore w niego wloze napewno nie chce
          zmarnowac.

Dzieki wszystkim za opinie i czekam na nastepne
          • Gość: count66 Re: Kross Hexagon v3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 11:46
            Ten kross to moim zdaniem jedyny rozsądny wybór za tak małe pieniądze. Wymienił
            bym jednak po pewnym czasie amortyzator (może znajdziesz jakiś nawet używany na
            Allegro). Opony przy tym rowerze wcale nie są takie złe, choć na szosę coś
            bardziej łysego bym założył. Podsumowując kupuj, a pod koniec sezonu 2007 sam
            zdecydujesz czy będziesz go polepszał wymieniając niektóre części czy też
            przesiądziesz się na coś innego. Pozdrawiam
          • Gość: drogibronislaw Re: Kross Hexagon v3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 11:52
            Przy wzroście 184 cm to 21" raczej. Niech się jeszcze jeszcze inni wypowiedzą.
            Ja ma 182 i jeżdzę na 21".
            Pozdr!
      • Gość: gosc Re: Kross Hexagon v3 IP: *.crowley.pl 29.12.06, 09:44
        dokładnie, jak przedmówcy. Rama na pierwszym i ostatnim zdjęciu wygląda na oko
        na 21 cali czyli dla osoby ok 185 cm długości. Używałem rower podobnej klasy i
        już po 5500 km (jeden sezon) musiałem zmienić oba koła, bo piasty się posypały,
        a przeplatanie przy tej klasie jest nieopłacalne. Amortyzator zum i sztywny
        widelec to mniej więcej to samo
        • user0001 VETO 29.12.06, 10:20
          Sztywny widelec Cr-Mo ma ogromną przewagę na Złumortyzatorem, jest lżejszy :-)
      • guma_ns Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 10:14
        a i jeszcze jedno. czy w tego typu rowerach zmienia sie opony jesli chce sie
        jezdzic szybciej i z mniejszym oporem? zauwazylem ze opony sa bardzo masywne.
        zastanawiam sie nad zmiana na takie ktore przy dobrym cisnieniu mniejsza
        powierzchnia beda dotykaly szosy i beda lzejsze. to chyba zmniejszy opor?
        • user0001 Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 11:21
          Jeśli chcesz jeździć szybciej i z mniejszymi oporami, to zaczynasz od zakupu
          roweru krosowego, a nie atb.

Opony? dobre opony są drogie :-( Jeśli zbijesz 500 gram na masie kompletu opon
          (często taka jest różnica pomiędzy tanimi oponami, a dobrymi bezdrutowymi
          oponami) to różnica jest kolosalna, nagle rower staje się bardziej zrywny :-)
        • Gość: gosc Re: Kross Hexagon v3 IP: *.crowley.pl 29.12.06, 12:04
          oczywiście, że można zmienić. Jak założysz opony typu slick, szerokości ok. 1,5
          to zmieniając też dętkę możesz zarobić te 0,5 kg na kole. Na kole, czyli na
          masie rotującej, mającej bez porównania większy wpływ na trudność jazdy niż
          inna masa w rowerze, ale w lekkich warunkach. Na piach lub - zwłaszcza - na
          śnieg się nie nadają. Jednak za dwa takie komplety wydasz (pomijając kendy) ok.
          dwie stówy. Zwróć uwagę na liczbę TPI. Tam gdzie w oponie mało gumy wysoka
          wartość TPI jest IMHO bardziej przydatna.
          • Gość: cykloza Re: Kross Hexagon v3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:11
            W lecie kolega przywiózł (a własciwie przytargał) mi hexagona do naprawy.
            Zębatki korby są z miekkiego aluminium które na allegro kosztowały coś ze 30 zł
            (komplet bo przecie to nierozbieralne). Suport do wymiany - najtańsze g... w
            dodatku przyrdzewiałe go mufy. Rama wygieta pod siodłem - ktoś słusznie zauważył
            ze trzeba uważać. Jak chodzi o ramę to bardziej to na działke niż do lasu. Koła
            - wielotryb nakręcany - o wadach ktoś wspomniał. Zalet dla potencjalnego
            pogromcy górskich ostępów brak - tym bardziej że cholerswo sie cieżko odkręca.
            Tylna przerzutka to kosztuje może ze 30zł. Nie kumam co w tym rowerze jest
            takiego ze kosztuje 6 stów? Kolega dał za to 800 w sezonie. Piastu żyły własnym
            żywotem bo najwyraźniej miski ze smarem utworzyły już mieszaninę ścierną - za
            miękki metal po prostu.
            Generalnie jedno wielkie g... ten hexagon
      • Gość: gosc Re: Kross Hexagon v3 IP: *.crowley.pl 29.12.06, 13:29
        też nic wielkiego, jednak moim zdaniem nieco lepszy byłby wybór w takiej cenie
        www.allegro.pl/item152196761_rower_madera_mtb_alu_shimano_gipemme_wyprzedaz_.html
      • guma_ns Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 14:16
        Jak tak czytam wasze komentarze to dochodze do wniosku ze mimo tego ze rower
        jest mi bardzo potrzebny to chyba jednak jeszcze sie wstrzymam i uzbieram
        troche kasy ;) Chociaz z drugiej strony na amortyzatorze prawie w ogole mi nie
        zalezy ale jakby niepatrzec to jest to 'jakas ulga' dla przedniego kola mimo
        tego ze jest on slaby. Drugi minus to tylna piasta z wolnobiegiem nakręcanym -
        hmm nie mam zamiaru na rowerze skakac ;P Mysle ze to i tak jest bardziej
        wytrzymale niz w moim 8letnim rowerze. A jesli wygnie sie os to wystarczy ja
        wymienic czy cale kolo? A jesli sie nie wymieni to po prostu bedzie to stawialo
        opor i kolo bedzie 'ciezej' chodzic wydajac przy tym jakies piski albo stuki?
        Sorry za to pytanie ale nie znam sie na tym ;P Kiedys wymienialem lozysko wiec
        chyba chodzi mniej wiecje o to :P

Malo sie na tym znam po prostu na allegro w tej cenie ten rower kupywalo
        najwiecej osob i dlatego wlasnie chcialem go kupic. Droga sprawa te rowery :)
        • user0001 Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 15:30
          Owszem rowery to droga rozrywka...

Moja propozycja: zdeklaruj co chcesz robić.
          Jeśli chcesz jeździć spokojnie, to weź sobie trekkinga albo rower krosowy, po
          założeniu wąskich semislicków uzyskasz bardzo wygodny i wydajny sprzęt do
          poruszania się na miasto i działkę.
          Jeśli chcesz jeździć agresywniej to dozbieraj do któregoś z prostych rowerów XC,
          Kross Level A lub Unibike Evolution (wersja Disc to przerost formy nad treścią).

Skrzywienie tylnej osi to "pływający wolnobieg" a w rezultacie szybsze zużywanie
          się tej części, oraz problemy z wycentrowaniem tylnego koła. Jeśli koło telepie
          się na wszystkie strony to problemem staje się ustawienie hamulców, a to zagraża
          już bezpieczeństwu.
          • Gość: drogibronislaw Masz jakieś doświadczenia z Unibike FLITE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 23:19
            Gdybym nie wziął Vipera, to z pewnością zdecydował bym sie na Flite'a. Jegaga!
            Osprzęt! (...) Co Ty sądzisz o tym rowrku?
            • Gość: drogibronislaw Sorry za ten bełkot, mam zapchną klawiaturę i wys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:42
              kauje mi na ekranie cos innego, niż chciałem. W zachwytach zwracałem uwagę na
              WAgĘ oraz OSprzeT tego rowerka!
      • guma_ns Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 15:06
        Dobra ostatnie pytanie i juz was nie mecze :P
        Znalazlem cos takiego
        allegro.pl/item151459551_caiman_makalu_alu_shimano_acera_super_cena_grati
        sy.html

amortyzator i piasty sa chyba lepsze ;) czy ten rower jest juz 'chociaz'
        sredniej klasy jesli chodzi o gorale? ;]
        • user0001 Re: Kross Hexagon v3 29.12.06, 15:38
          Kross Level A2 wygląda mi pewniej od tego co opisałeś, ale to tylko opinia po
          przeczytaniu spisu komponentów, na żadnym z powyższych nie jeździłem.
          • Gość: Slav4 Re: Kross Hexagon v3 IP: 217.70.56.* 29.12.06, 17:27
            Guma,
            Jak możesz czekać to poczekaj, nie napalaj się na rower pierwszy z brzegu.
            Byłem dziś w zaprzyjaźnionym rowerowym i aż mi się serce krajało z żalu kiedy
            patrzyłem na ceny. Posezonowe obniżki potrwają pewnie do końca lutego. Nie wiem
            skąd jesteś, ale pojeździj, poszukaj, potarguj się. Zima to martwy okres dla
            sklepów rowerowych i sprzedawcy bardzo chętnie schodzą z ceny byleby tylko
            towar nie leżał na sklepie.
            Aha, i przy twoim stylu jazdy baaaardzo poważnie zastanowiłbym się nad rowerem
            crossowym. (niekoniecznie z Krossa :o))
            Zalety i wady takiego sprzętu masz na przykład tu:
            www.ar.wroc.pl/~afogt/bike/equip/jakirowe.html
            A taniego crossowca masz na przykład tu:
            www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_71_86&pID=9170
            I powodzenia w zakupach
            • Gość: p. Re: Kross Hexagon v3 IP: *.radom.vectranet.pl 13.05.14, 09:50
              Mam od kilku lat Unibike Flite 2010. Hamulce hydrauliczne - poezja. Dobra cena, bardzo dobra jakość.
              Polecam.
              .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka