Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rozmiar ramy

IP: *.76.classcom.pl 21.01.07, 22:59
    Jaki powinien byc rozmiar ramy roweru crossowego dla osoby o wzroście 160 cm?
    Mam 17" i gdy dłuzej jadę drętwieją mi stopy i boli jak cholera kość ogonowa.
    Jest na to wszystko jakaś rada?
    Obserwuj wątek
      • nakole Re: Rozmiar ramy 22.01.07, 00:13
        Gość portalu: agmonika napisał(a):

>gdy dłuzej jadę drętwieją mi stopy i boli jak cholera kość ogonowa.
        > Jest na to wszystko jakaś rada?

Wątpię czy to ma związek z rozmiarem ramy. Może siodełko masz źle ustawione.
        A stopy? Może buty za ciasno w butach?
        Jeździsz w spd?
        • Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 22.01.07, 11:24
          Może faktycznie problem jest w siodełku... Dawniej, gdy jeździłam na treku,
          takich przypadłości nie miałam... W porównaniu z trekiem obecny rower wydaje mi
          się strasznie duży, choć sprzedawca zapewniał, że w sam raz dla mnie. Trudno
          było ustalić wielkość ramy, bo ma damską ramę i wszelkie sposoby ze stawaniem w
          rozkroku i mierzeniem prześwitu nie mialy raczej zastosowania. Gdy wsiadam na
          niego czuję sie jakbym jechała na słoniu :)Aha, spd nie mam :)Może niedługo
          nabędę ). Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: kularz Re: Rozmiar ramy IP: 62.29.142.* 22.01.07, 21:03
            to nie przymierzyłąs w sklepie ? edź do tego sprzedawcy i go zjedź za to że cie w konia zrobił
            • forresty Re: Rozmiar ramy 22.01.07, 21:50
              niestety z opisu nie da sie wywnioskować czy masz za dużą ramę bo kżdy producent
              robi je inaczej. Ból w d..ie to pewnie źle ustawione siodło a stopy to
              najprawdpd. źle dopasowane pedały. Jeśli to noski albo inne platformy linia
              stawów palców powinna być lekko przed osią pedałów no i oczywiście cala stopa na
              pedale a nie cos z boku.
              Jak kliki to trzeba blokiem trochę poszukac dobrej pozycji. czasem w klikach
              noga jest za sztywna i tak już jest
            • Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 23.01.07, 17:02
              Mierzyć mierzyłam i próbowałam jeździć, ale do dyspozycji było tylko niewielkie
              podwórko. Wydawało mi się od początku, że rowerek jakiś ciut duży, ale
              pomyślałam, że tak mi sie tylko wydaje po przesiadce z Treka. Spróbuję jeszcze
              coś wyregulować, jak mi tu doradzacie - może się uda poprawić co nieco.
              Pozdrawiam.
      • Gość: Gonzo Re: Rozmiar ramy IP: *.ztpnet.pl 23.01.07, 17:52
        A propos siodełka wazne jest też to, czy używasz siodełka męskiego czy
        damskiego. Damskie są deczko szersze.
        • slavomiros Re: Rozmiar ramy 23.01.07, 22:48
          Moim zdaniem 17" to trochę za dużo na kobietę 160 cm, chociaż to rzeczywiście
          zależy od producenta ramy i do czego ta rama jest używana.
          Np. moja dziewczyna przez pewien czas jeździła na Giancie 17,5" i narzekała, a
          ma 175 cm.
        • Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 23.01.07, 22:58
          Mam damskie siodełko, żelowe, z ciut zadartym tyłem. Wyglądało dobrze,tzn.
          wygladało na wygodne :) Teraz juz wiem, że nie jest.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka