Gość: agmonika IP: *.76.classcom.pl 21.01.07, 22:59 Jaki powinien byc rozmiar ramy roweru crossowego dla osoby o wzroście 160 cm? Mam 17" i gdy dłuzej jadę drętwieją mi stopy i boli jak cholera kość ogonowa. Jest na to wszystko jakaś rada? Link Zgłoś Obserwuj wątek
nakole Re: Rozmiar ramy 22.01.07, 00:13 Gość portalu: agmonika napisał(a): >gdy dłuzej jadę drętwieją mi stopy i boli jak cholera kość ogonowa. > Jest na to wszystko jakaś rada? Wątpię czy to ma związek z rozmiarem ramy. Może siodełko masz źle ustawione. A stopy? Może buty za ciasno w butach? Jeździsz w spd? Link Zgłoś
Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 22.01.07, 11:24 Może faktycznie problem jest w siodełku... Dawniej, gdy jeździłam na treku, takich przypadłości nie miałam... W porównaniu z trekiem obecny rower wydaje mi się strasznie duży, choć sprzedawca zapewniał, że w sam raz dla mnie. Trudno było ustalić wielkość ramy, bo ma damską ramę i wszelkie sposoby ze stawaniem w rozkroku i mierzeniem prześwitu nie mialy raczej zastosowania. Gdy wsiadam na niego czuję sie jakbym jechała na słoniu :)Aha, spd nie mam :)Może niedługo nabędę ). Pozdrawiam serdecznie Link Zgłoś
Gość: kularz Re: Rozmiar ramy IP: 62.29.142.* 22.01.07, 21:03 to nie przymierzyłąs w sklepie ? edź do tego sprzedawcy i go zjedź za to że cie w konia zrobił Link Zgłoś
forresty Re: Rozmiar ramy 22.01.07, 21:50 niestety z opisu nie da sie wywnioskować czy masz za dużą ramę bo kżdy producent robi je inaczej. Ból w d..ie to pewnie źle ustawione siodło a stopy to najprawdpd. źle dopasowane pedały. Jeśli to noski albo inne platformy linia stawów palców powinna być lekko przed osią pedałów no i oczywiście cala stopa na pedale a nie cos z boku. Jak kliki to trzeba blokiem trochę poszukac dobrej pozycji. czasem w klikach noga jest za sztywna i tak już jest Link Zgłoś
Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 23.01.07, 17:02 Mierzyć mierzyłam i próbowałam jeździć, ale do dyspozycji było tylko niewielkie podwórko. Wydawało mi się od początku, że rowerek jakiś ciut duży, ale pomyślałam, że tak mi sie tylko wydaje po przesiadce z Treka. Spróbuję jeszcze coś wyregulować, jak mi tu doradzacie - może się uda poprawić co nieco. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Gonzo Re: Rozmiar ramy IP: *.ztpnet.pl 23.01.07, 17:52 A propos siodełka wazne jest też to, czy używasz siodełka męskiego czy damskiego. Damskie są deczko szersze. Link Zgłoś
slavomiros Re: Rozmiar ramy 23.01.07, 22:48 Moim zdaniem 17" to trochę za dużo na kobietę 160 cm, chociaż to rzeczywiście zależy od producenta ramy i do czego ta rama jest używana. Np. moja dziewczyna przez pewien czas jeździła na Giancie 17,5" i narzekała, a ma 175 cm. Link Zgłoś
Gość: agmonika Re: Rozmiar ramy IP: *.76.classcom.pl 23.01.07, 22:58 Mam damskie siodełko, żelowe, z ciut zadartym tyłem. Wyglądało dobrze,tzn. wygladało na wygodne :) Teraz juz wiem, że nie jest. Link Zgłoś