Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki rower wybrać?

10.02.07, 22:28
    Mam spory kłopot, im dłużej przeglądam net tym mniej wiem.Chcę kupić rower
    głownie do jazdy po mieście, ale i do częstych wypraw za miasto, po leśnych
    drogach,powiedzmy takich 60km.Jestem niska(156cm)tak więc i rama powinna być
    niska, i to chyba jedyna rzecz której jestem pewna.
    Wynalazłam sobie kilka modeli na Allegro:
    allegro.pl/item164309168_najladnejsza_damka_w_kraju_nowa_nexus_zobacz.html
    allegro.pl/item164310437_nowy_voyage_elegancja_trwalosc_w_niskiej_cenie.html
    allegro.pl/item162947716_tania_nowa_damka_trekking_kelly_s_alpha_z_telesko.html
    Kierowałam się głównie wielkością kół, oraz tym co powiedzieli mi w
    tradycyjnym sklepie(osprzęt shimano lub sram)
    Cała reszta to czarna magia, te biegi np. czy ja wykorzystam 7 biegów? a tym
    bardziej 21?Nie znam się na tym,ale uzywanie 21 przerzutek wydaje się
    skomplikowane,więc po co mi tyle?
    Wygląd nie ma dla mnie znaczenia,zalezy mi tylko żeby miał duże koła, był
    lekki i szybki :-)I chciałabym się zamknąć w kwocie 800zł.
    Jeśli żaden z wybranych przeze mnie nie jest wart takiej ceny, to proszę o
    radę , co wybrać , na co zwracać uwagę żeby nie płacić za zbędne bajery
    których i tak nigdy nie wykorzystam.
    I jeszcze jeden drobiazg, wsiadam na rower z prawej strony jeśli to ma jakieś
    znaczenie
    Dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam

Obserwuj wątek
      • lemuriza Re: Jaki rower wybrać? 11.02.07, 21:21
        Jeżdżę dużo na rowerze, ale na sprzęcie to się nie znam tak dobrze.
        Mam Kellysa Gammę i jestem bardzo zadowolona, chociaż marzy mi się jeszcze
        góral na cięższe wyprawy i szosówka żeby posmigać:).
        Z tych rowerów , które zaprezentowałaś powiem szczerze, ze dwa pierwsze z
        wyglądu jak dla nie mnie są okropne ( sorry), ale nie mogę patrzec na takie
        łabędzie.:) Nie poodbają mi się i tyle.
        Tak więc wybrałabym Kellysa ( jak na takie wyprawy jak piszesz spokojnie
        wystarczy). Do tego własnie Alphę kupiła moja koleżanka i jest bardzo bardzo
        zadowolona.
        A poza tym ja mam sentyment do marki Kellys:).
        Miłego jeżdżenia.
        Mam nadzieję, że ktoś Ci profesjonalnie doradzi co kupić.
        • jelly-like Re: Jaki rower wybrać? 13.02.07, 13:38
          Hej, postaram Ci się trochę pomóc. Jeżeli chodzi o wzrost i wagę to bierz pod
          uwagę rozmiar ramy S,M. Dzięki temu będzie Ci się dobrze na niego wsiadać i
          jeździć. Kobiety z racji tego że są delikatniejsze potrzebują dobrej amortyzacji
          pod pupa i odciążenia łokci. W tym przypadku spisuje się wygodne duże siodełko,
          amortyzator i grubsze opony. Wielkość kół ma drugorzędne znaczenie. Co do ilości
          przerzutek odpowiadając na Twoje pytanie to przyda Ci się 21- w końcu jakoś pod
          większą górkę trzeba podjechać nie męcząc się przy tym za mocno. Jeżeli chodzi o
          wagę to bierz pod uwagę tylko ramy aluminiowe. Wszystkie modele które pokazałaś
          mają wady: a to rama stalowa, chromowa, a to podzespoły nieznanych firm nie
          wiadomo jakich firm (szybko się rozpadną).Ciut droższym rozwiązaniem ale i tak w
          dobrej cenie oraz spełniające wszystkie Twoje warunki podczepiam niżej:

www.skiteam.pl/rower/GaryFisher/Capitola/
          www.rower.com.pl/rowery-akceroria/4963.html
          Ta druga jest wyjątkowo atrakcyjna chyba, że wolisz sprzęt zagraniczny
          Na zakończenie - pamiętaj. Nie kupuj najnowszych roczników bo to jest tak jak z
          samochodami. Kupuj nowe bo mają gwarancję i w razie czego zawsze możesz
          zareklamować jak by coś się stało.
          Pozdrawiam Michał
          • Gość: Slav4 Re: Jaki rower wybrać? IP: 217.70.56.* 13.02.07, 14:27
            Widzę że z grubsza wiesz czego ci potrzeba - damka i "nie góral". To plus.
            Drugi plus za to, że w ogóle masz chęć pojeździć :o))) Ale wiesz co, bałbym się
            kupować roweru na Allegro. To w końcu trochę kasy, a rower trzeba "przymierzyć"
            jak buty. A nuż będzie za duży i co wtedy ??? A poza tym kwestia gwarancji - w
            razie czego może być ciężko wyegzekwować...
            Jeśli masz 156 cm wzrostu to Alpha raczej odpada - tańsze damki Kellys robi
            tylko w jednym rozmiarze - 18 cali. A to trochę za dużo dla ciebie - może być
            ci niewygodnie. Choć jeśli masz możliwość, to się do niej przymierz i przejedź
            się kawałek.
            Jeśli się nie znasz na rowerach - polecam wizytę w porządnym sklepie z
            kompetentnymi sprzedawcami (broń Boże hipermarket). Najlepiej weź ze sobą kogoś
            kto choć trochę się zna i krytycznym okiem rzuci na oferowany sprzęt.
            I powodzenia w zakupach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka