Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Haro V4 vs. Unibike Flite

IP: *.amsnet.pl 29.03.07, 16:16
    Od pewnego czasu szukam rowerku do XC do 2000 zł. Moj poprzedni wątek jednak
    nic nie wyjaśnił dlatego teraz zadam bardziej konkretne pytanie. Pochodziłem
    po sklepach trochę i doszedłem do wniosku, że wybiorę spośród tych dwóch rowerów:
    -Unibike Flite
    -Haro V4

Moim zdaniem:

Unibike Flite:
    wady: amortyzator Suntour XCR, jakaś taka dziwna geometria (jak przymierzałem
    to mimo że mam prawie 1,9 m wzrostu to w ramie o rozmiarze 21 cali do rury od
    kroku miałem kilka cm)
    zalety: hydrauliczne tarczówki

Haro V4:
    wady: gorsze (mechaniczne) tarczówki
    zalety: moim zdaniem lepszy amor RockShox Dart2 (jednak bez blokady skoku na
    kierownicy)

Cena taka sama 1999 zł.

Jakies sugestie?
    Jazda w większości w terenie ale lekkim - jednak jak mam okazje to katuje
    sprzęt gdzie się da po górach także w błocie po pas itp.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Pawel Re: Haro V4 vs. Unibike Flite IP: *.amsnet.pl 29.03.07, 16:21
        zapomniałem o linkach
        unibike: www.unibike.pl/flite.html
        haro: harobikes.com/mtb/bikes/v4.php#specs
      • Gość: wwwwwwwwwww Re: Haro V4 vs. Unibike Flite IP: *.nsm.pl 29.03.07, 19:55
        Haro to zacna marka.

Dart 2 to tani widelec o wartości mniejszej niż 400 pln. Choć z drugiej strony to "normalny" olejowiec który nawet dość przyzwoicie pracuje (nie znam go osobiście ale mam doczynienia z judy XC - a to chyba bliźniacza konstrukcja) choć nie spodziewłbym sie po nim jakiejś wiekszej trwałości.

Juicy 3 to oemy - dość cieżko określić ich wartość na rynku wtórnym ale nie powinna być mniejsza niż 500-700 zeta.

Co do ram. Unibike ma IMO bardzo normalną geometrie. Zadnych odjazdów. NIe jest ani za krótka ani za długa.
        Haro ma troche obiżoną górną rurę. Przymierzałeś sie też do niego?

Porównanie osprzetu też nie jednoznacze - Unibike ma moim zdaniem lepszy (np. korba FSA, takież stery, mostek, sztyca) choć 8 biegowy (nie jest to moim zdaniem wada) Haro ma gorszy (korba iso-flow - klamki tektro) ale 9 biegowy

Cieżka sprawa - z rachuku opłacalności na pewno Unibike, ale mi na przykład z czysto estetycznego punktu widzenia rama haro bardziej sie podoba :)
      • drogibronislaw Dziś oglądałem Flite'a. Jest super, szkoda, 30.03.07, 16:03
        że nie mam miejsca w mieszkaniu na drugi rower. B. dobry osprzęt, fajna
        cieniowana, lekka rama.
      • Gość: Pawel Re: Haro V4 vs. Unibike Flite IP: *.amsnet.pl 30.03.07, 17:14
        No właśnie nie przymierzałem się do Haro bo w całym Wrocławiu nie ma go w żadnym
        większym sklepie..

Dart 2 to następca JUDY z tego co wiem
        • Gość: wwwwwwww Re: Haro V4 vs. Unibike Flite IP: *.nsm.pl 30.03.07, 18:08
          tak jeszcze na marginesie - haro bardziej wyglada na rower enduro niż XC
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka