Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ROWER OD 1200 -1600ZL

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 16:27
    PORADZCIE PROSZE JAKI ROWER W PRZEDZIALE 1200- 1600 ZL
    Obserwuj wątek
      • user0001 Pomóż nam w tym. 05.05.07, 17:01
        Po pierwsze to chyba zaciął się Tobie CapsLock. Odblokuj go zanim odpowiesz.

A teraz do rzeczy:
        Napisz nam czego oczekujesz od roweru.
        W jakim terenie będziesz jeździć.
        Pomocne mogą też być takie szczegóły jak wzrost, waga.
        • Gość: gosc Re: Pomóż nam w tym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 20:46
          Proszę o pomoc! Rower dla meżczyzny, wzrost 176cm, waga 77kg do jazdy po
          asfalcie a także po drogach leśnych(wyjeżdżonych ścieżkach)Kasa od 1200 - 1600
          zł Co polecacie?
          • johnny-kalesony Re: Pomóż nam w tym. 05.05.07, 21:27
            Nie interesuję się teraz zbytnio markami rowerów, ale mogę chyba iść o zakład,
            że jedną z najlepszych ofert ma obecnie Unibike.

www.unibike.pl
            Sądząc z opisu, zamierzasz jeźdżić krosowo lub trekkingowo, jednak na wypadek
            nieco większych ambicji (nawet trudno to zauważyć, kiedy łapie się rowerowego
            bakcyla), poleciłbym sprawdzić również kategorię MTB.

Wszystkie zapewne interesujące Cię kategorie rowerów (MTB sport, trekking,
            cross) można znaleźć na stronie tytułowej. Unibike zawsze miał dość dobrej
            jakości, porządnie wyposażone rowerki za rozsądne ceny.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
            • onioni TEST rowerów 1300 - 1500 zł - polecam 08.05.07, 02:55
              polecam

link do testów:

start24.pl/forum/viewtopic.php?p=3694#3694
          • user0001 Re: Pomóż nam w tym. 05.05.07, 21:42
            Napisz jeszcze, czy rower będzie użytkowy (dojazdy niezależnie od pogodny z
            jakimś bagażem) czy czysto rekreacyjny (pojeździć gdy pogoda jest rowerowa).
            • Gość: gosc Re: Pomóż nam w tym. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:40
              Czysto rekreacyjny (pojeździć gdy pogoda jest rowerowa)Poza deszczem, śniegiem
              każda inna pogoda będzie dobra.Dzięki i pozdrawiam.
          • j666 Re: Pomóż nam w tym. 09.05.07, 14:17
            GF Wahoo może być dobrym wyborem, podobnie jak pare innych modeli ze starszej
            zeszłorocznej kolekcji (z uwagi na cenę, GF "katalogowo" drogi jest).
            Sprawdź też Giant Sedona DX lub LX, bardzo uniwersalne i przyjemne rowerki na
            kołach 26 cali.
            JaC

> Poleceam Gary Fisher Wahoo!!!!
      • Gość: Rafał Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.chello.pl 06.05.07, 18:09
        ja tez sie nad tym samym zastanawiam. Tez mysle o rowerze w podobnej cenie na
        Alivio z amorem z blokada skoku. Wg wielu opinii na roznych forach Deore poza
        tym ,ze bedzie drozsze niewiele sie bedzie roznilo jakoscia od Alivio. Na razie
        mam 2 typy Kellys Axis i Giant X-SPORT 3.0 - oba za 1599. Osprzet raczej
        podobny moze Axis ma ciut lepszy, Giant jest lzejszy o jakieś 0,5 kg no i ma
        ladniejsze i mniej pstrokate malowanie ramy. Unibike tez nie jest zly jesli
        chodzi o osprzet, ale znacznie ciezszy. Zeszloroczny model wazyl okolo 15 kilo.
        Kellys daje na rame 3 letnia gwarancje a Giant 5. Authory z podobnym osprzetem
        bylyby jakies 200-300 zl drozsze. Mysle ze decyzja bedzie zalezala od tego ile
        uda mi sie utargowac na jeden z modeli.
        • Gość: Slav4 Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.zicom.pl 06.05.07, 19:48
          Cześć,
          Jako użytkownik Axisa od ca 7000 km pozwolę sobie napisać quasi-recenzję:
          1. Kupowałem w lutym '06, w czerwcu 2006 model był już nie do dostania.
          Zaprzyjaźniony sklep potwierdza że sprzedawał się najlepiej ze wszystkich
          crossów Kellys'a
          2. Napęd Alivio i 24 biegi w zupełności wystarczą, po zakupie jedna drobna
          regulacja jak rozciągnęła się linka a potem nawet nie dotykałem śrubek przy
          przerzutce. Po 3700 km zerwałem łańcuch (po złym skuciu) i zmieliłem tylną
          przerzutkę; nowy łańcuch trochę skakał ale się przyjął na kasecie z takim
          przebiegiem. Smarowanie dość częste, rozkuwanie i pełne mycie "od wielkiego
          święta" albo jak lało i umierałem z nudów. Manetki i hamulce - po prostu są i
          działają bez uwag.
          3. Pozycja na rowerze - nie odpowiadała mi do końca jazda "na baczność" i
          jeszcze w sklepie zamieniłem fabryczny mostek na regulowany. Potem wywaliłem i
          ten regulowany i wsadziłem Kibixa -5 stopni. Ale to naprawdę bardzo
          indywidualna sprawa jak i siodło. Rogi Kalloy Uno-na wielki plus. Bardzo fajnie
          leżą w dłoni
          4. Obręcze i koła - pomimo mojej wagi 78 kg i eksploatacji w trudnych warunkach
          od momentu zakupu nawet nie dotykałem nypli. Idealnie proste od początku.
          5. Rama - to jest cross nie MTB i ma gorszą manewrowość (długi tylny trójkąt,
          krótka górna rura). Jedziesz jak limuzyną, ale i skręcasz jak limuzyną. Na
          krętych zjazdach trzeba uważać bo środek ciężkości jest relatywnie wysoko
          6. Amor RST - Tani amor i "liści nie wybiera", ale zadanie spełnia. W okolicach
          zera C elastomer twardnieje i rower robi się sztywny, ale każdy amor z
          elastomerem tak ma. Złapał małe luzy i zaczął stukać na blokadzie, ale nie
          eksploatuję go do końca zgodnie z przeznaczeniem.
          7. Jak widzisz ze zdjęcia (ten czerwony) w tym roku chciałem zrobić z niego MTB
          na kołach 28 cali i z oryginalnej konfiguracji niewiele zostało :o), ale to
          taka moja fanaberia.
          8. W sumie - rower wytrzymały, bezawaryjny i wart swojej ceny. Po prostu
          jeździ. Do zastosowań "crossowych" tj asfalt, szutry i lekki teren posłuży jak
          najbardziej. W ciężkim terenie rower ma za słabą manewrowość, "gubi się" i chce
          jechać tam gdzie ma ochotę; przy ostrych podjazdach za sprawą geometrii ramy
          przednie koło jest niedociążone i "myszkuje".

Tyle w temacie Axisa. Jakby co to pytaj. Gianta nie znam, ale ze specyfikacji
          widzę że bardzo podobna.
          PS. Malowanie - kwestia gustu (mnie się akurat Kellysowskie bardzo podoba).

www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/22451/
          • Gość: Slav4 Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.zicom.pl 06.05.07, 19:51
            PS2. Znów ja. Rower ma teraz Deorkę zamiast oryginalnej Alivio i poza ceną nie
            widzę absolutnie żadnej różnicy w działaniu.
          • Gość: michał Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 10:49
            Mam takze taki sam dylemat, bralem pod uwage Kelly's quartz 1599
            giant ricon 1399
            athor basic 1499
            w sklepie jednak znalazlem kelly's scorpio za 1159
            co ciekawe informacje dostepne o nim w necie sa szczatkowe.
            Osprzet wydaje sie byc ok,zdecydowanie w tej cenie nie znajde nic lepszego,
            giant w tej cenie zdecydowanie gorszy.
            Moze cos wiece na temat tego roweru.
            dzieki.
            • Gość: Slav4 Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.zicom.pl 07.05.07, 11:00
              Nie ma już kellysa Scorpio. Jest Scarpe i chyba o ten chodzi.
              Scorpio to stary model. Tu masz parę słów o nim:

www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=2498
              • Gość: michał Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:03
                nie, chodzi mi o scorpio.
                Ta opinie widzialem, dzieki.
                Stary model za 1159 zł, potarguje sie.

• Gość: maik5 Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 16:57
                  mam cos dla was:

www.allegro.pl/show_item.php?item=192322226
                  • user0001 Re: ROWER OD 1200 -1600ZL 07.05.07, 17:07
                    Czy przeczytałeś wątek?

Osoba która prosiła o poradę ma 176 cm wzrostu, to oznacza, że jeśli wybierze
                    rower MTB, będzie potrzebować ramy 18 - 19 cali.

Rower który wystawiłeś na aukcję, ma według Twojego opisu 22 calową ramę. Rowery
                    MTB o tak dużej ramie, to sprzęt dla osób mających 190+ cm wzrostu.
          • Gość: Rafal Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.chello.pl 07.05.07, 17:45
            mam jeszcze 2 pytania do Slav4. Jaka masz rame i ile masz wzrostu. Ja waze 65 i
            mam metr 67, zastanawiam sie nad rana 17". W wielu sklepach jak sprzedawcy na
            mnie patrzyli probowali mnie od razu posadzic na 19, ale wydaje mi sie , ze to
            za duzy rozmiar - mam dosc krotkie nogi w stosunku do mojego wzrostu i nie
            czulem sie na takich rozmiarach bezpiecznie :).

Drugie pytannie dotyczy amortyzatora (jako ze to najdrozszy po ramie element
            roweru) model 2006 miał RST CT-Free TnL, 75mm / Turn & Lockout model 2007 ma
            olejowy RST Neon TnL (Turn&Lock), 60mm, oil / coil+MCU / Lockout wiec chyba
            lepszy niż poprzednik. Giant, o ktorym pisalem, ma prawdopodobnie elasomer,
            wiec ten Kellys wydaje sie lepszym rozwiazaniem.
            • Gość: Axis Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.zicom.pl 07.05.07, 19:49
              Mam 1.83 wzrostu i ramę 21 cali. 20-tka byłaby (myślę) lepsza, ale Kellys robi
              co dwa numery. Mierzyłem też 19-tkę, ale była zdecydowanie za mała i plecy
              miałem w pałąk i siedziałem jak małpa na kosiarce.
              Co do twoich wymiarów - ciężka sprawa doradzać "zaocznie". Sprawdź czy masz
              odpowiedni przekrok między klejnotami a ramą. Na crossie nie musi być 5-10 cm
              jak w MTB, ale trochę luzu być musi bo nagłe lądowanie będzie bolało....
              Myślę że 17-tka będzie lepsza i przede wszystkim bezpieczniejsza. Ewentualne
              różnice długości nóg/tułowia można wyrównać dłuższym mostkiem czy przesunięciem
              siodła w prowadnicach.
              Przejedź się przed zakupem. Przy dopasowanej ramie powinienieś bardziej
              siedzieć "w rowerze" a nie "na rowerze" (jeśli wiesz co mam na myśli :o)

Amora RST Neon nie znam (mam TnL). Nawet nie wiedziałem że tam jest olej...
          • onioni Re: ROWER OD 1200 -1600ZL 08.05.07, 02:58
            Slav - a zapodaj jeszcze jakieś foto Axisa przerobionego na MTB :)
            prawie jak 29-calowce Gf :)

jakie oponki masz na te 28 cali?
            • Gość: Slav4 Re: Onioni IP: 217.70.56.* 08.05.07, 07:43
              Parę postów wyżej zapodałem linka do zdjęcia "fałszywego twenty-ninera". Dla
              porównania obok stoi zwykły MTB żony na kołach 26'z oponami 2.0

www.bikefoto.pl/rower/zdjecie/22451/
              Zobacz zresztą na datę zdjęcia - już parę osób dało się nabrać. W realu wciskam
              że to "model testowy na 2008 i mają go tylko wybrani testerzy Kellysa :o)" i
              trzeba go naprawdę dobrze pooglądać albo się chwilę przejechać żeby stwierdzić
              że coś nie gra z tym rowerem.
              Góral z tego nigdy nie będzie; jak dobrze pójdzie to po pierwszych przecenach
              sprawię sobie prawdziwy MTB a z tego wywalę amora, dam cieńsze gumki i zrobię
              sobie dojazdówke do pracy.
              A co do pytania - tam są wsadzone Schwalbe LandCruiser 28x1.75. Myślałem
              jeszcze o Black Jackach 1.90 ale się bałem że nie wejdą w tylne widły.
      • Gość: Kamilo Re: ROWER OD 1200 -1600ZL IP: *.chello.pl 07.05.07, 18:39
        Poleceam Gary fischer Wahoo!!!!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka