Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

[TECH] Potrzebna pomoc przed masą

20.05.07, 23:00
    witam... potrzebuje pomocy przy rozkreceniu krzywo skreconego przez serwis
    supportu. czy jest ktos kto nieodplatnie lub za przyslowiowego "browara"
    pomogl by mojemu koledze w tym problemie? bo jesli mamy bic rekord to on
    powinien byc na masie;)

problem polega na tym, ze support jest albo krzywo wlozony albo zle skrecony.
    objawami sa nierownomierny ruch korb i zebatki.

bylby ktos w naszym gronie kto moglby pomoc?
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: [TECH] Potrzebna pomoc przed masą 20.05.07, 23:21
        stary_bej napisał:

> witam... potrzebuje pomocy przy rozkreceniu krzywo skreconego przez serwis
        > supportu. czy jest ktos kto nieodplatnie lub za przyslowiowego "browara"
        > pomogl by mojemu koledze w tym problemie? bo jesli mamy bic rekord to on
        > powinien byc na masie;)
        >
        > problem polega na tym, ze support jest albo krzywo wlozony albo zle skrecony.
        > objawami sa nierownomierny ruch korb i zebatki.
        >
        > bylby ktos w naszym gronie kto moglby pomoc?

-Wkład, czy rozbieralny suport? Bo od tego zalezy jaki klucz do odkręcania suportu.

-Korba na kwadrat, octalink, isis? Od tego zależy jaki ściągacz do korby, a bez
        ściągnięcia korby nijak nie dostaniesz się do suportu.

-Co jeżeli poszedł się kochać gwint we wkładzie/miskach suportu lub wręcz w
        ramie? Jakby co kolega jest gotowy na bonusowy niezaplanowany wydatek na nowy
        suport (gdyby poszedł gwint we wkładzie) lub duzy koszt i przestój (gdyby
        poszedł gwint w ramie)?

-Czemu nie chcecie tego zrobić w tym serwisie? Oni schrzanili, Oni powinni
        naprawić po sobie i to za darmochę, a nie piwo ;-)

-Czy jesteście w stanie dojechać z tym rowerem do mnie na Białołękę w ustalonym
        przeze mnie terminei (na pewno jakieś popołudnie)?

Po odpowiedzi na te pytania, będę w stanie powiedzieć, czy jestem w stanie się
        podjąć pracy przy tym i czy chcę to w ogóle robić .
        • stary_bej Re: [TECH] Potrzebna pomoc przed masą 21.05.07, 08:37
          zaczynajac:)

> -Wkład, czy rozbieralny suport? Bo od tego zalezy jaki klucz do odkręcania supo
          > rtu.

support jest rozbierany, a klucz to nie wiem jaki jest potrzebny, prawdopodobnie
          jesli support sie rozkreca z dwoch stron tak jak wykreca kolo, to jest to kklucz
          szesciokatny. (nie znam sie na tym, sprawy supportu sa dla mnie ciemna magia,
          wysle ci na mail zdjecia)

> -Korba na kwadrat, octalink, isis? Od tego zależy jaki ściągacz do korby, a bez
          > ściągnięcia korby nijak nie dostaniesz się do suportu.

i tu znowu muszepowiedziec tylko co wiem... sprawa wyglada tak. ramiona korby,
          jak patrzy sie w osi supportu sa przykrecone sruba z wpuszczanym kluczem
          ampulowym nr 8. samo ramie jest takze przykrecone w osi roweru do supportu
          kluczem ampulowym nr 6. (wszystko na zdjeciach bedzie)

> -Co jeżeli poszedł się kochać gwint we wkładzie/miskach suportu lub wręcz w
          > ramie? Jakby co kolega jest gotowy na bonusowy niezaplanowany wydatek na nowy
          > suport (gdyby poszedł gwint we wkładzie) lub duzy koszt i przestój (gdyby
          > poszedł gwint w ramie)?

prawdopodobnie kolega jest zdesperowany i gotowy na obie okolicznosci.

> -Czemu nie chcecie tego zrobić w tym serwisie? Oni schrzanili, Oni powinni
          > naprawić po sobie i to za darmochę, a nie piwo ;-)

bo w sumie moga tylko spaprac jeszcze bardziej, a szkoda by bylo gdyby do konca
          zepsuli przed masa. ale stery zrobili tanio i porzadnie;)

> -Czy jesteście w stanie dojechać z tym rowerem do mnie na Białołękę w ustalonym
          > przeze mnie terminei (na pewno jakieś popołudnie)?

najlepsza by byla sroda, ale nie widze przeszkod by bylo to dowolne popoludnie
          przed masa. a rowerem to mozna i komunikacja miejska przyjechac, w koncu sa
          bezplatne przejazdy wywalczone przez mase;)

zdjecia na maila podesle w niedlugim czasie (po sniadaniu, bo jestem potwornie
          glodny)

pozdrawiam,
          bej
          • roweroraffi Re: [TECH] Potrzebna pomoc przed masą 21.05.07, 09:07
            stary_bej napisał:

> support jest rozbierany, a klucz to nie wiem jaki jest potrzebny, prawdopodobni
            > e
            > jesli support sie rozkreca z dwoch stron tak jak wykreca kolo, to jest to kkluc
            > z
            > szesciokatny. (nie znam sie na tym, sprawy supportu sa dla mnie ciemna magia,
            > wysle ci na mail zdjecia)

... jak rozbieralny to płaski 24 pewnie będzie.

> > -Korba na kwadrat, octalink, isis? Od tego zależy jaki ściągacz do korby,
            > a bez
            > > ściągnięcia korby nijak nie dostaniesz się do suportu.
            >
            > i tu znowu muszepowiedziec tylko co wiem... sprawa wyglada tak. ramiona korby,
            > jak patrzy sie w osi supportu sa przykrecone sruba z wpuszczanym kluczem
            > ampulowym nr 8. samo ramie jest takze przykrecone w osi roweru do supportu
            > kluczem ampulowym nr 6. (wszystko na zdjeciach bedzie)

Ok, to zapodaj te foty na mój mail, bo to już nic nie mówi.

> prawdopodobnie kolega jest zdesperowany i gotowy na obie okolicznosci.

Upewnij się w tej sprawie. Nie chcę podchodzić do roweru, by później w razie co
            usłyszeć, że "wcześniej przynajmniej jakoś jeździł" albo że to ja odkręcając
            zerwałem gwint.

> > -Czy jesteście w stanie dojechać z tym rowerem do mnie na Białołękę w ust
            > alonym
            > > przeze mnie terminei (na pewno jakieś popołudnie)?
            >
            > najlepsza by byla sroda

Najlepszy byłby wtorek. W środę mam spotkanie, więc raczej odpada.

> zdjecia na maila podesle w niedlugim czasie (po sniadaniu, bo jestem potwornie
            > glodny)

Spoko, maila pewnie masz juz z www.masa.waw.pl z działu kontakt.
            • matolek26 Re: [TECH] Potrzebna pomoc przed masą 21.05.07, 17:54
              roweroraffi ja trochę z innej, choć technicznej beczki.
              Nie wiesz gdzie można nabyć podkładki do piasty wielobiegowej Nexus te
              zapobiegające obracaniu się oski (non-turn washer)
              • roweroraffi Re: [TECH] Potrzebna pomoc przed masą 21.05.07, 18:05
                matolek26 napisał:

> roweroraffi ja trochę z innej, choć technicznej beczki.
                > Nie wiesz gdzie można nabyć podkładki do piasty wielobiegowej Nexus te
                > zapobiegające obracaniu się oski (non-turn washer)

Wiem, że nie będziesz miała łatwo, bo części do Nexusa dostać niełatwo. Spróbuj
                bezposrednio u dystrybutora Shimano na Polskę (Pawlaka), tam są największe
                szanse. Adres www i namiary na Nich wygooglasz w necie.

Ewentualnie na Nowowiejskiej w bramie czasem robią mieszczuchy i też by mogli mieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka