Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

czy 9 sp manetka bedzie dzialac...?

IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.07, 14:04
    czy 9 sp manetka bedzie dzialac z kaseta i przerzutka 8 sp (alivio)? (bo
    rozwalila mi sie stara, a w przyszlosci bede chcial miec 9 biegow, i czy mage
    na razie kupic tylko manetke do 9 sp.)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: czy 9 sp manetka bedzie dzialac...? IP: *.icpnet.pl 19.12.07, 14:14
        Nie, musisz wymienić razem z kasetą (i resztą napędu).

Przerzutka będzie działać z kasetą 8 i 9 rz, manetka niestety musi być
        dopasowana do kasety.
        • Gość: dzamal Re: czy 9 sp manetka bedzie dzialac...? IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.07, 14:23
          Gość portalu: Jacu napisał:

> Nie, musisz wymienić razem z kasetą (i resztą napędu).

A co to znaczy z resztą napędu? łańcuch i cała korba? bo przrzutke móglbym sobie
          zostawic, czy tak?
          • Gość: Jacu Re: czy 9 sp manetka bedzie dzialac...? IP: *.icpnet.pl 19.12.07, 14:35
            Tak.

Co do korby to zależy od stanu jej zużycia - odwiedź jakiś serwis rowerowy to ci
            powiedzą czy przyjmie nowy łańcuch - może nie będzie problemu ale warto się
            przygotować na konieczność wymiany trybów.

Łańcuch musisz wymienić - ten co masz jest odrobinkę za szeroki i rozciągnięty
            na tyle, że nie będzie pracował z nową kasetą...

Napęd 8rz jest zupełnie spoko - możesz śmiało przy nim pozostać...
            jest tańszy, trwalszy, więc bardziej opłaci się zakup wyższej klasy komponentów
            8rz niż tańszych 9rz.
            • Gość: dzamal Re: czy 9 sp manetka bedzie dzialac...? IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.07, 14:49
              OK, wielkie dzięki.
            • Gość: quchnia do Jaca IP: *.vlan15.corcoran.lubman.net.pl 19.12.07, 15:37
              W rowerze ojca wymieniłem na razie "tył", czyli zamontowałem koło z
              kasetą 7 biegów, ale zmianę manetek pozostawiłem na później. W
              związku z tym z kasetą 7 współpracuje teraz manetka 6 biegów i
              działa (oczywiście z największej zębatki nie korzystam). W związku z
              tym pytanie: czy brak kompatybilności występuje tylko pomiędzy 8 a
              9? Czy to ze względu na zdecydowaną różnicę w szerokości komponentów
              9 biegowych od pozostałych?
              • Gość: Jacu Re: do Jaca IP: *.icpnet.pl 20.12.07, 00:45
                Tak, problem jest z 9rz - w stosunku to 8 odstepy pomiędzy zębatkami zostały
                zmniejszone - kaseta 8rz jest identycznej szerokości jak 9rz więc nie ma szans
                na korzystanie z 8 trybów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka