Gość: szczawik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 17:04 Pytanie trochę z gatunku podstawowych - na jakiej wysokości najlepiej ustawić siodełko? Tak, żeby noga sięgała ziemi, czy na maxa, tak, żeby ledwo dostawać do pedałów? szczawik Link Zgłoś Obserwuj wątek
klintoon Re: siodełko 20.02.08, 18:41 Ja słyszałem wersję (często też do niej się stosuje), że najlepiej jeżeli masz nogę maxymalnie wyprostowaną i dotykasz pedałów. Nie wiem, czy chodzi o to że to wtedy najmniej się traci energii i jest największa wydajność czy cuś takiego. Ale to chyba także zależy od typu bicykla. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: siodełko IP: *.zicom.pl 20.02.08, 18:56 Noga powinna być maksymalnie wyprostowana w kolanie jeśli położysz na pedale piętę. Wtedy przy pedałowaniu przednią częścią stopy nigdy nie osiągasz maksymalnego wyprostu i pedałujesz najwydajniej. Tyle teoria. A tak naprawdę to ciężko tak w 100% trafić - przerabiałem na sobie :o( Siodło za nisko - ból kolan. Siodło za wysoko - bóle Achillesów i ścięgien podkolanowych. Link Zgłoś
boruta_wwa Re: siodełko 20.02.08, 19:35 tak jak mówią Przedmówcy, noga musi byc wyprostowana gdy trzymasz pietę na pedale, ale każdy ma swoje upodobania i musisz sam zdecydowac jak Ci jest najwygodniej, ja mam delikatnie za wysoko siodełko aby móc pedałowac z większą "parą" :-) b. Link Zgłoś
Gość: burack Re: siodełko IP: 195.205.202.* 28.02.08, 18:53 chyba cos Ci sie w teorii pomieszalo-wyzej umieszczone siodelko pozwala pedalowac z wyzsza kadencja, nizej umieszczone pozwala mocniej naciskac na pedala ( bo chyba o to Ci chodzi z ta "para" ) Link Zgłoś