boomk 23.02.10, 16:08 Witam, mam pytanie odnośnie samej obrony... Czy słyszeliście o przypadkach nie przyjęcia publicznej obrony rozprawy doktorskiej? I ile w waszym przypadku trwała obrona? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pfg Re: Obrona 23.02.10, 16:45 boomk napisał: > Czy słyszeliście o > przypadkach nie przyjęcia publicznej obrony rozprawy doktorskiej? Tak, chociaż w wypadku wszystkich pozytywnych recenzji jest to bardzo rzadkie (choć i o tym słyszałem, ale z drugiej ręki). Ale jeśli jedna recenzja jest negatywna, ten właśnie recenzent ma dużą siłę przebicia, doktorant zaś nie zabłysnie na obronie, w szczególności nie odpowie dobrze na zarzuty recenzenta, różnie może być. > ile w waszym przypadku trwała obrona? W moim - nie pamiętam, ale te, w których ostatnio uczestniczyłem, rzędu półtorej godziny, wliczając w to czas na obrady komisji. Odpowiedz Link
sawinski Re: Obrona 23.02.10, 17:16 O niedopuszczeniu do publicznej obrony slyszalem, ale juz o wpadce na obronie nie slyszalem. Sama obrona, wraz z posiedzeniem rady (niejawne, zamkniete) trwala 2.15h w moim przypadku. Odpowiedz Link
hatchet01 Re: Obrona 23.02.10, 21:49 nie spotkałem się z nieprzyjęciem obrony. moja trwała niecałe półtora godziny. Odpowiedz Link
boomk Re: Obrona 26.02.10, 14:47 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi, bo był to problem, który mnie nurtował. Może wywołany trochę stresem przed końcówką :) Odpowiedz Link