Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowerowych

IP: *.akademiki.uni.torun.pl 18.06.08, 18:23
    witam wszystkich na forum!!!
    Zbieram się powoli do opracowywania jakiejś trasy na tegoroczne wakacje!! :) niestety max 3 tyg choć i z tym może być ciężko ;) Zastanawiam się nad czymś nadmorskim, kilka wątków niżeznalazłem propozycje Genua - Barcelona, całkiem ciekawa wizja... Ja zastanawiałem sięnad riwierą chorwacką, jestem na etapie przeszukiwannia informacji o jakiś przewodnikach.
    Proponuje żeby forumowicze wrzucali w tym wątku swoje propozycje które już odwiedzili na rowerach i polecają, fajnie jakby można było poczytać jakieś porady, albo swoje plany tegoroczne.

Być może spotkamy się na trasie...
    Obserwuj wątek
      • Gość: albert Forum "Turystyka rowerowa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 22:07
        Propozycjami wypraw, jaki i wrażeniami z już odbytych oraz poradami, dzielimy
        się też tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10748
      • Gość: michu Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.akademiki.uni.torun.pl 18.06.08, 22:10
        Hej!! Dzisiaj po tym jak napisałem ten post... spotkałem koleżankę która spędziła rok na wymianie studenckiej w Norwegi :) zaczęliśmy rozmawiać o planach wakacyjnych i powiedziała że jak spotkamy się na dłużej to napewno dam się przekonać na zmiane planów wakacyjnych... na północ ;) zobaczymy choć musze przyznać że miała silne argumenty a widzieliśmy się krótko krótko

POZDRAWIAM
        • Gość: Aga Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:57
          Byliśmy w zeszłym roku w Norwegii (Bergen -Alesund - Bergen, ok,1200
          km), padało, ale to absolutny szczyt wszystkiego najlepszego, co nas
          do tej pory spotkało. PRZEPIĘKNIE, PRZEPIĘKNIE, PRZEPIĘKNIE. I
          ugotowanie Ci nie grozi (wczoraj znajoma z Chorwacji pisała, że
          morze ma tam 29 stopni, jest jak zupa).
      • Gość: spontan Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.tktelekom.pl 19.06.08, 07:39
        Najlepszy plan na wyprawę to siąść na rower i jechać dokąd oczy nie poniosą, a
        po powrocie zastanowić się, który punkt można uznać za oficjalny cel, co by móc
        zgrabnie eskapadę ująć w sformalizowane wymogi relacji turystycznych i innych
        for rowerowych ;)
        • robertrobert1 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 20.06.08, 20:08
          Gość portalu: spontan napisał(a):

> Najlepszy plan na wyprawę to siąść na rower i jechać dokąd oczy
          nie poniosą,

Jest to najgorsze co mozna zrobic. Po pierwsze to mozesz jechac
          takimi drogami, ktore w zaden sposob nie daja frajdy z jazdy na
          rowerze. Przykladem jest przejazd przez Warszawe lub Slask. Po
          drugie mozesz trafic na okolice nudne albo wrecz odpychajace typu
          zaklady produkcyjne, wysypiska smieci, piaszyste lasy.
          Dlatego wlasnie PLANOWANIE to jedna z sukcesu wyparawy.

a
          > po powrocie zastanowić się, który punkt można uznać za oficjalny
          cel, co by móc
          > zgrabnie eskapadę ująć w sformalizowane wymogi relacji
          turystycznych i innych
          > for rowerowych ;)

Po takiej nieprzemyslanej wyprawie mozna sie tylko zrazic a nie
          zlapac bakcyla.
          • a54 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 23.06.08, 15:57
            robertrobert1 napisał:

> Gość portalu: spontan napisał(a):
            >
            > > Najlepszy plan na wyprawę to siąść na rower i jechać dokąd oczy
            > nie poniosą,
            >
            > Jest to najgorsze co mozna zrobic. Po pierwsze to mozesz jechac
            > takimi drogami, ktore w zaden sposob nie daja frajdy z jazdy na
            > rowerze.

No to się skręca w bok i szuka czegoś bardziej odpowiedniego ;-)

> Przykladem jest przejazd przez Warszawe lub Slask.

Wczasie jazdy zapewne znajdzie się coś nowego, ciekawego.

> Po drugie mozesz trafic na okolice nudne albo wrecz odpychajace
            > typu
            > zaklady produkcyjne, wysypiska smieci, piaszyste lasy.

To też ma dla mnie swój urok, przynajmniej jak jadę po raz pierwszy jakąś trasą.

> Dlatego wlasnie PLANOWANIE to jedna z sukcesu wyparawy.

Zgadzam się. Ale jazda w nieznane to też może być zaplanowana.
            • a54 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 23.06.08, 16:00
              Teraz zobaczyłem temat wątku. Przyznam, że na wyprawę trudno by mi było jechać bez żadnego planu.
      • Gość: niedzielny sobota 21 czerwca, godz. 10.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.08, 18:49
        www.masaturystyczna.pl/wycieczki.html
      • robertrobert1 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 20.06.08, 20:09
        A oto moje plany wakacyjne:

www.navigeo.net/plan/roberto/bornholm-i-rugia
        • Gość: michu Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.akademiki.uni.torun.pl 21.06.08, 20:22
          Fajna stronka, jak się już zdecyduję to umieszcze tam swoja trase
          POZDRAWIAM
        • turbomini Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 26.06.08, 18:54
          No, rzeczywiście fajna stronka. Naprawdę na jedną z wypraw poniosło Cię aż do
          Stanów? :)
      • Gość: tetetka5 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.06.08, 22:57
        w ubiegłym roku zrobiłem trasę wzdłuż wschodniej granicy Polski, od Przemyśla aż
        za Białystok, między innymi było trzy dni jazdy "nadbużanką" Naprawdę polecam:
        mały ruch, ciekawe miejsca, mili ludzie
        • Gość: gość Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.akademiki.uni.torun.pl 26.06.08, 16:05
          A co myślicie o Chorwacji ?? Był ktoś ?? jak warunki na wyprawę rowerową - 10
          dni . Jak najlepiej dojechać skąd zacząć i jak ułożyć trasę ??

POZDRAWIAM
          • Gość: Rowerak Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.pronet.lublin.pl 01.07.08, 21:49
            Bardzo fajna inicjatywa, moim zdaniem trzeba dzielić się wrażeniami z rowerowych
            wypraw wszędzie gdzie się da :). Sam jeżdżę amatorsko i nie mam doświadczenia w
            organizowaniu dłuższych tras. Dobrze, że są miejsca gdzie i mniej doświadczeni
            cykliści mogą poczytać, a i czasem zobaczyć przykłady tras. Wielkie dzięki,
            pozdrawiam wszystkich rowerowych fanów !
            • gazelalala Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 03.07.08, 17:57
              nie wiem czy ktoś z was już korzystał, ale znalazłam fajną stronkę z trasami
              rowerowymi www.pascal.pl/na_rower.php można dodać swoją trasę i jest
              konkurs dla fotografów amatorów :)
          • Gość: Roberto Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.broadband.pl 20.07.08, 21:58
            Podrozowanie po Chorwacji jest ciezkie. Z jednej strony chcialoby
            sie podrozowac wybrzezem aby podziwiac nadmorskie widoki i
            miasteczka ale wlasnie ta trasa jest najbardziej kosztowna i z
            najwiekszym ruchem samochodowym. W glebi ladu ruch jest o niebo
            mniejszy, w miare plasko i tanio ale poza Plitwickimi Jeziorami nie
            ma nic do ogladania... no moze pola minowe, jak ktos lubi.
        • robertrobert1 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 21.07.08, 09:00
          A kocie łby nadal są na trasie? Czy jednak szlak został zmieniony i poprowadzony innymi drogami bardziej przyjaznymi rowerzyście z sakwami?
      • maciejka_73 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 03.07.08, 21:54
        Gdybym miała wolne 3 tygodnie i partnera do wyprawy, uderzyłabym do
        Ruminii. Byłam 2 lata temu autem (mąż mało rowerowy) i było bosko.
        Wszystkie uprzedzenia upadają. Ludzie są niesamowicie zyczliwi, na
        pytanie o rozbicie namiotu zapraszają do domu nna noc (co prawda
        karmią mamałygą i trzeba to znieść po męsku :)Ciekawe rzeczy są
        niestety rozstrzelone, wg mnie trzeba zaliczyć koniecznie świątynie
        z doliny Isy (czy Izy, jakoś tak, na północy), wulkany błotne, żywe
        ognie, płaskowyż solny, średniowieczne miasto Shishoarę no i góry
        oczywiście, najlepiej te największe. Można legalnie rozbijać namiot
        na dziko. Zamek Drakuli - dla ceprów, nie warto. Przewodnik Pascala
        był dość dobry, nieaktualny nieco w części restauracyjnej. TANIO.
        • Gość: Darek32 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.c152.petrotel.pl 17.07.08, 17:51
          Chętnie bym z Tobą pojechał.. W Rumunii byłem na studiach, ale
          chodzić po górach. Teraz dużo jeżdżę, może zgarnelibyśmy i nagrody z
          tego konkursu :) pzdr.
        • Gość: Roberto Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.broadband.pl 20.07.08, 22:01
          Rowerowa wyprawa rozni sie mocno od wyprawy autkiem a do Rumunii
          szczegolni. Dlaczego? Otoz w Rumunii na rowerzystow trabi sie zawsze
          i wszedzie i niewazne jest czy jedziesz czy stoisz...jesli tylko
          masz rower to "nalezy" cie obtrabic. Czy wytrzymasz taki stres?
          • Gość: Darek32 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.pronet.lublin.pl 21.07.08, 15:29
            Jeżeli chodzi o mnie to dam radę :). Poszukałbym tras na odludziu, żeby nie
            miał kto trąbić, w Rumunii nie jest to chyba specjalnie trudne?
            • robertrobert1 Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 22.07.08, 22:38
              Gość portalu: Darek32 napisał(a):

> Jeżeli chodzi o mnie to dam radę :). Poszukałbym tras na odludziu,
              żeby nie
              > miał kto trąbić, w Rumunii nie jest to chyba specjalnie trudne?

Trasy na odludziu sa, owszem ale i tak te trasy sie koncza i trzeba
              wowczas wyjechac na glowniejsza a wtedy rozpoczyna sie klaksonowa
              orkiestra.
          • Gość: gutin rowerem po rumunii IP: *.limes.com.pl 22.07.08, 21:33
            w zeszlym roku przejechalismy trase Zagorz - Komancza - Radoszyce - Medzilaborce
            - Humenne - Michalovce - Velke Kapusany - Velke Slemence - Uzhorod - Mukaczewo -
            Berehove - Djakove - Satu Mare - Negresti Oas - Sighetu Marmatiei - Vadu Izei -
            Bogdan Voda - Moisei - Borsa - Suczawa (powrot do Polski pociagiem). Problemow z
            trabieniem jakos nie zauwazylismy, wbrew temu co ktos tu napisal. Czasem sie
            zdarzy, nie czesciej niz w Polsce. A trzeba dodac ze w krajach balkanskich i
            wschodnich nie jest to na ogol oznaka wrogosci tylko zwyczajowy sygnal mijania
            (im dalej na wschod, tym czesciej trabi sie w ten sposob zamiast uzywania
            kierunkowskazow). Trase bardzo polecam, dzika piekna i egzotyczna, zwlaszcza
            rumunski Maramures (zachwalane juz przez kogos wioski w dolinie Izy) ale takze
            zakarpacie ukrainskie (de facto, prowincjonalne wegierskie zatrzymane 100 lat w
            czasie tereny) jest absolutnie magiczne. Pozdrawiam!
      • alfa.alfa Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero 21.07.08, 18:42
        Jutro jadę na Suwalszczyznę i Litwę: m.in. Druskienniki, Troki, Wilno. Około 8
        do 10 dni. Spontanicznie i beż żadnego planu! Może z kimś skrzyżuje się moja trasa?
        • Gość: miki Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: 213.172.177.* 22.07.08, 23:14
          Litwa - Byłam, polecam.
          a w Polsce - poj. Wałeckie i Drawskie.
      • Gość: kawazsake Re: tutaj dzielimy się propozycjami wypraw rowero IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.08, 23:12
        proponuje trase z mediolanu do wenecji (najpierw wzdluz rzeki po i po dotarciu
        do delty po odbijamy na polnoc w kierunku wenecji) do mediolanu dojezdzamy
        pociagiem i z wenecji wracamy tez pociagiem. wlasnie wrocilem z takiej wycieczki
        (10 dni, w tym dwa dni na wyspie lido kolo wenecji; przejechane ok. 700 km i...
        pelno wrazen).
        pozdrawiam
      • dublinski Coś dla ambitnych - czyli na rowerze przez Afrykę 23.07.08, 09:00
        docieplychkrajow.blox.pl - Blog z wyprawy rowerowej przez Afrykę (dla
        inspiracji ;-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka