are.1 28.06.08, 10:02 Jak coś takiego u licha ma wyglądać ?? To bedzie czteropasmowka z ekranami wyswietlajacymi predkosc?? ;) Czy jakas podrasowana sciezka rowerowa typu nadleśniczego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tiresias Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 10:11 dziś rano też o tym słyszałem - od mazur przez roztocze gdzieś chyba w stronę Kielc(!) - razem ok 2 tys km - pewnie dlatego nazywają to media 'autostradą' - bo uda się (?) połączyć kilkaset krótkich odcinków w jeden? Link Zgłoś
aga-kosa Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 11:45 nie wiem czego słuchałes ja słyszałam ,że od Gdańska do przemyśla całą ścianą wschodnią . 1 km ma kosztować 700 000 podawała jedynka -radio Link Zgłoś
dr_olek Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 11:59 Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. Przy okazji przypominam, że w 1996 roku miała się zacząć budowa drogi rowerowej z Warszawy do Berlina. Do tej pory po 12 latach (sic!) nie zbudowano ani jednego kilometra. Swoją drogą polecam od razu zainwestować w słupki i prewencyjnie okresowo minować. Link Zgłoś
are.1 Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 12:31 OK, ale jak to do diabla ma wygladac?? Czy ktos z Was widzial cos takiego poza Polska? Macie jakies fotki? Toz to jakies kuriozum musi byc! Link Zgłoś
tiresias Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 12:33 z pewnością będą tunele i wiadukty. i specjalne miejsca na jedzenie batonów i uzupełnianie bidonów tzw.MJBUB ale nawierzchnia i tak z tej perdolonej kostki będzie. bo musi tak być. Link Zgłoś
turbomini Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 15:00 No właśnie dla mnie hasło "autostrada" znaczy przede wszystkim asfalt, słupki i barierki oraz dobre oznakowanie. Ale też mam przed oczami tę wizję kostki brukowej.... :( Link Zgłoś
Gość: Pathfinder Re: Autostrada rowerowa IP: *.40.75.38.sub.mbb.three.co.uk 28.06.08, 15:05 Ale kto do cholery wymyślił żeby tę kostkę kłaść na ścieżkach rowerowych...chyba sam po tym nigdy nie jechał. Poza tym taka trasa to było coś... tylko kiedy... Potwierdzam, że słyszałem, iż ma przebiegać ścianą wschodnią. Pozdrawiam Link Zgłoś
dr_olek Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 15:46 Żeby było śmieszniej asfalt jest tańszy od kostki i bardziej trwały, co można łatwo zaobserwować. ZDM się natomiast tłumaczy, że w przypadku awarii łatwiej jest kostkę rozebrać i dobrać się do instalacji podziemnych. Pytanie tylko czy wszędzie konieczne jest kładzenie tego syfu. Jeszcze inna sprawa jest taka, że kostka kostce nierówna. Jak już koniecznie ktoś chce płacić więcej niech robią drogi rowerowe z kostki niefazowanej, szczególnie, że nie ma różnicy w cenie. Link Zgłoś
turbomini Re: Autostrada rowerowa 28.06.08, 18:19 Fazowana, niefazowana, jakoś sobie nie bardzo wyobrażam kto miałby utrzymywać w jako takim stanie te 2000 km kostki... Śnieg, lód, trawa, silniejszy deszcz i jest po kostce. Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Nazwa zapewne dotyczy tylko długości 28.06.08, 12:35 Będę bardzo zadowolony jak to będzie coś rodzaju Donauradweg: www.donauradweg.at/ Link Zgłoś
Gość: rr Re: Nazwa zapewne dotyczy tylko długości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.08, 16:04 rydzyk_fizyk napisał: > Będę bardzo zadowolony jak to będzie coś rodzaju Donauradweg: > > www.donauradweg.at/ Na 100% NIE BĘDZIE - choćby dlatego, że nie biegnie wzdluż rzek. A projekt jest konsultowany tylko z gminami. Rowerzystów nikt o zdanie nie pyta więc też na 100% "będzie jak zawsze". Zobaczcie też na www.exoticpoland.info - tam już teraz da się jeździć i dużo ludzi jeździ, Polaków a cudzoziemców chyba jeszcze więcej. Link Zgłoś
Gość: kondor Re: Nazwa zapewne dotyczy tylko długości IP: *.interq.pl 28.06.08, 16:48 Dobrze że to tylko do Przemyśla.Zajeździli by moje Bieszczady oj zajeździli gdyby nitkę podciągnęli "parę" km dalej. Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nazwa zapewne dotyczy tylko długości 28.06.08, 17:09 Zerknąłem na założenia na podanej stronie i widzę, że to nie będzie autostrada: "Dlatego wytyczanie szlaków rowerowych powinno w pierwszej kolejności wiązać się nie ze stawianiem wiat, ale działaniami takimi jak: - budowa na kluczowych odcinkach wydzielonych dróg dla rowerów;" Czyli ścieżki rowerowe jako wyjątek - podobnie do modelu, z którym spotkałem się w Czechach - wyznaczanie niezliczonej ilości szlaków rowerowych na drogach publicznych. Link Zgłoś
Gość: rr Re: Nazwa zapewne dotyczy tylko długości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 00:32 Niestety, www.exoticpoland.info nie ma nic wspólnego z tym, co ma być robione jako państwowa i samorządowa "autostrada rowerowa". Ta strona to prywatna, oddolna inicjatywa ludzi, którzy się bardzo dobrze znają na turystyce rowerowej i transporcie rowerowym, jeżdżą na rowerach i lubią to. Link Zgłoś
aga-kosa Re: Nazwa zapewne dotyczy tylko długości 29.06.08, 11:38 miałam racje , to coś będzie na ścianie wschodniej . Wczoraj wieczorem pokazywali na biznesie w tv 24. Proponowali załapać się na biznesy przy tej "autostradzie" pożal się Boże. Nie brali pod uwagę sezonowości - chyba że zima będzie to tor do biegania na nartach ...aga ps nie będzie kosztować tak drogo bo Unia chce dać 50 ml a to będzie już80% Link Zgłoś