Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ruchome schody na staróce dla rowerów!

27.08.08, 12:12
    Miasto dla rowerów!

Absurdalne przepisy dyskryminują rowerzystów w Warszawie! Brak
    ścieżek rowerowych, zakazy wprowadzania rowerów, brak stojaków i
    nieuprzejmość kierowców. Warszawska Koalicja Rowerowa mówi NIE!
    Dołącz do nas! 29 sierpnia o 17.30, tuż przed odjazdem Masy
    Krytycznej spotykamy się pod Kolumną Zygmunta w Warszawie. Wspólnie
    zaprotestujemy przeciw dyskryminacji i absurdom prawnym
    utrudniającym życie rowerzystom! Zaczynamy od „perełki", czyli
    zakazu wprowadzania rowerów na schody ruchome na warszawskiej
    starówce!

Warszawska Koalicja Rowerowa
    SMS/SDPL, Zieloni 2004
    Obserwuj wątek
      • d_r_e_x Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 12:14
        Jak dla mnie ten zakaz jest całkowicie uzasadniony. Wyobrażasz sobie co by się stało jakby ktoś nie utrzymał tego roweru na schodach? Nie chciałbym wtedy być niżej.

Jestem na "nie" Ten zakaz jest uzasadniony!
        • olecky Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 12:16
          tam jest oprócz schodów jest winda, w której też jest zakaz, i podejrzewam, że
          właśnie o tę windę się rozchodzi.

Zresztą np. na Dworcu Centralnym można zaobserwować rowerzystów wożących po
          schodach ruchomych znacznie bardziej niebezpieczne rowery obładowane sakwami i
          jakoś nie słyszałem, żeby doszło z tego powodu do jakiejś hekatomby.

pozdrawiam, olek
          • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 12:27
            1. Czy w windzie można zmieścić rower w normalnej pozycji czyli na
            dwóch kołach? Jeśli nie, to uważam, że zakaz jest na miejscu bo kto
            odpowiadałby za zabrudzenia ścian i ewnetualne uszkodzenia.
            2. To, że nie słyszałeś o hekatombie nie oznacza, że takiego
            zagrożenia nie ma. Nie potrzeba zresztą stosu trupów i setek karetek
            wiozącyh rannych - wystarczy parę siniaków i trochę strachu by być
            przeciw.
          • d_r_e_x Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 14:58
            olecky napisał:

> Zresztą np. na Dworcu Centralnym można zaobserwować rowerzystów wożących po
            > schodach ruchomych znacznie bardziej niebezpieczne rowery obładowane sakwami i
            > jakoś nie słyszałem, żeby doszło z tego powodu do jakiejś hekatomby.

Nie świadczy to o tym, że jest to bezpieczne, tylko o tym, że ktoś nie ma wyobraźni i odpowiedzialne służby nie reagują na zagrożenie. Poza tym schody na Dw. Centralnym mają może 1/3 wysokości tych przy starówce. A co do niebezpieczeństwa- kiedyś sam widziałem jak bezdomny spadł ze schodów ruchomych na centralnym mając wielką torbę z "dobytkiem", na szczęście mu się nic nie stało tylko się poobijał, ale podejrzewam że gdyby spadł ze schdów wysokich jak te na Starówce, to mogłoby się na złamaniach nie skończyć. A jakby zaraz potem spadł na niego jakiś rower...
            • trupek_234 Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 15:43
              Owszem są o wiele krótsze. Posiadają jeszcze pewną właściwość, prawie zawsze są
              nieczynne:)
      • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 12:30
        myszamala napisał:

> ... nieuprzejmość kierowców...

Protestuję przeciwko nieuprzejmości rowerzystów, panującej wśród
        nich nonszalacji podczas jazdy ulicami i braku poszanowania praw
        innych uczestników ruchu!
        • velogustlik Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 16:06
          Protest przyjęty ;o)...
          • myszamala Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 19:37
            Zakaz wchodzenia z rowerami mamy tylko na tych jednych schodach w Warszawie, w
            innych miastach podobnych nie widziałem, a urzędnicy zaczynają się jąkać, kiedy
            pyta się ich o przyczyny wprowadzenia takiego przepisu. Ktoś po prostu nie
            pomyślał i machnął taki regulamin.

PS
            Z tym spadaniem ze schodów - może wprowadzimy zakaz wprowadzania rowerów na
            każde schody, nie tylko ruchome? :>
            • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 19:56
              na miejscu urzędnika odpowiadającego za bezpieczeństwo też bym się zająknął i to
              nie raz.
              Staram się przypomnieć sobie jak ten problem wyglądał w kilku stolicach
              europejskich, gdzie spędziłem sporo czasu. Nie wiem niestety czy istnieją tam
              formalne przepisy regulujące przewóz rowerów schodami ruchomymi, ale nie mogę
              odgrzebać w pamięci szwedzkiego (Sztokholm) lub niemieckiego (Berlin) rowerzysty
              w takim miejscu - za to na zwykłych schodach tak.
              • skeler Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 23:29
                > Staram się przypomnieć sobie jak ten problem wyglądał w kilku stolicach
                > europejskich, gdzie spędziłem sporo czasu.

Tam po prostu nie buduje sie tylu schodow w miescie i nie maja tam tez takiej
                skarpy... gdyby mieli, to by w poprzek niej zbudowali podjazd dla rowerow pewnie ;-)
                Ale jak bedziesz w tym berlinie, to sie przyjrzyj schodom na perony s-bahn -
                rowerzystow tam nie brakuje ;-)
                A zeby dac przyklad Holandii, gdzie najlepiej wiedza jak budowac infrastrukture
                rowerowa, to w Zoetemeer sa dosyc szybkie schody ruchome na sciezce rowerowej
                nad autostrada (zeby sie nie meczyc na podjezdzie, bo holendrzy nie sa
                przyzwyczajeni do gorek ;-> - i jakos nikomu to nie przeszkadza.
                • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 23:35
                  Myślisz, że w Sztokholmie jest płasko? Nic podobnego.
                  W Berlinie z S-bahny korzystałem przez rok dzień w dzień i widziałem tylko
                  schody zwykłe i ruchome (te drugie nie na każdej stacji) i żadnych pochylni i
                  innych cudów niemieckiej techniki. Rowerzyści taszczyli swoje rumaki w sposób
                  bardzo tradycyjny :)
                  • skeler Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.08.08, 00:11
                    w sztokholmie nie bylem jeszcze, wiec go nie opisywalem.
                    Pochylnie na niektorych stacjach s-bahn sa - chociazby Lichtenberg ;-)
                    A jak ich nie ma, to tez napisalem, ze sie korzysta ze schodow - i wg moich
                    obserwacji wlasnie z ruchomych - zreszta korzystanie z nich jest bezpieczniejsze
                    od tradycyjnych, bo jak sie stoi to jest mniejsze ryzyko potkniecia sie o jakis
                    stopien.
                    • skeler Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.08.08, 00:13
                      a co do skandynawii - tam na gorkach buduje sie specjalne windy rowerowe, na
                      ktorych stoi sie jeszcze mniej stabilnie niz na schodach ruchomych ;-)
          • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 27.08.08, 19:52
            velogustlik napisał:

> Protest przyjęty ;o)...

Miło mi :)
            Czy to znaczy, że od jutra żaden nawiedzony rowerzysta nie będzie mi się pchał
            przed maskę przejeżdżając po pasach dla pieszych i żaden porąbany cyklista nie
            będzie próbował rozjechać mnie na chodniku?
            • roweroraffi Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.08.08, 11:18
              vtec_z napisał:

> velogustlik napisał:
              >
              > > Protest przyjęty ;o)...
              >
              > Miło mi :)
              > Czy to znaczy, że od jutra żaden nawiedzony rowerzysta nie będzie...

Myślę, że jednak przeceniasz możliwości Gustlika.

Też chciałbym by był ktoś taki jak "naczelny rowerzysta" który by pstryknięciem
              palców rozwiązał problemy z prawem. Tak samo jak bym chciał "naczelnego
              kierowcy" i "naczelnego pieszego" co by załatwili problemy z prawem kierowców i
              pieszych. Jak na razie pozostaje to jednak w swerze marzeń ;-)
              • vtec_z Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.08.08, 12:36
                Znając polskie realia takie "naczelne" urzędy zaoowocowałyby
                mnóstwem nikomu niepotrzebnych papierów i nikomu niepotrzebnych
                stołków (z wyjątkiem zasiadaczy). Wszak od dawna nawykliśmy do
                łamania przepisów w imię swoich prywatnych interesów ;)
            • rowerzysta.3 Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 02.09.08, 00:44
              Czy to znaczy, że od jutra żaden nawiedzony rowerzysta nie będzie mi się pchał
              > przed maskę przejeżdżając po pasach dla pieszych i żaden porąbany cyklista nie
              > będzie próbował rozjechać mnie na chodniku?
              jeśli wy spaliniarze będziecie jeździc po mieście przepisowe 50km\h to żaden rowerzysta nie bedzie pchał sie pod maskę na pasach bo bedzie jeździł po ulicy razem z wami.
              jeśli piesi przestana chodzic po ściezkach rowerowych i miec pretensje że grzecznie sie ich przeprasza bo chce sie przejechać, to rowerzyści zaczną jeździć po ściezkach rowerowych a na chodniku i przejściu dla pieszych bedą rower prowadzić.

A ty vtec jestes jednym z tych nawiedzonych spaliniarzy którzy myslą że sa jedyni na jezdni. Idź na forum motoryzacyjne, najlepiej na onecie, bo taki onetowy poziom prezentujesz
      • myszamala Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.08.08, 10:19
        Zapomniałem dodać: oczywiście weźcie swoje rowery na happening. :)
        • myszamala Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 30.08.08, 00:06
          Wyszło bardzo fajnie - około 20 osób weszło na schody niosąc "części rowerowe".
          ;) W sprawie schodów, zakazu wjazdu rowerów na starówkę oraz niewybudowania
          ścieżki na Poniatowskim złożona została interpelacja do Pani Prezydent.
          Zobaczymy co odpowie, ale myślę, że znając życie możemy umawiać się już za
          miesiąc. :lol:

Dzięki dla wszystkich, którzy razem z nami wtargnęli na schody mijając
          osłupiałych ochroniarzy. :)

Więcej na naszej stronie. -> mlodzi.org.pl/schody_starowka.php
          • roweroraffi Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 01.09.08, 22:20
            myszamala napisał:

> Wyszło bardzo fajnie - około 20 osób weszło na schody niosąc "części rowerowe".
            > ;) W sprawie schodów, zakazu wjazdu rowerów na starówkę oraz niewybudowania
            > ścieżki na Poniatowskim złożona została interpelacja do Pani Prezydent.
            > Zobaczymy co odpowie, ale myślę, że znając życie możemy umawiać się już za
            > miesiąc. :lol:
            >
            > Dzięki dla wszystkich, którzy razem z nami wtargnęli na schody mijając
            > osłupiałych ochroniarzy. :)
            >
            > Więcej na naszej stronie. -> mlodzi.org.pl/schody_starowka.php

Gratuluje akcji. Może w przyszłym miesiącu nie będę musiał koordynować ekipy
            ratunkowej do wypadku Kolegi, to moje części też pojawią się na schodach. W tym
            miesiącu byłem o 18:13 dopiero na placu.
      • margala moje pismo do ZDM 01.09.08, 21:43
        Przed miesiącem wysłałem do ZDM pismo następującej treści:

wysłałem do ZDM maila następującej treści:

"Szanowni Państwo,

Jestem 33-letnim mieszkańcem Warszawy. Ostatnio często jeżdżę rowerem, wożąc w
        specjalnym foteliku 2,5-rocznego syna.

Napotkałem na niezrozumiały dla mnie przepis, zabraniający przewozu rowerów
        windą zamontowaną przy ruchomych schodach przy tunelu W-Z.

Ochroniarze pilnujący tam porządku zabronili mi skorzystania z tej windy,
        tłumacząc że jest ona przeznaczona dla wózków a ja, jeśli chcę się dostać na
        górę, mogę albo wnieść rower po schodach albo przejechać tunelem W-Z i wjechać
        tak jak samochody lub autobusy. Nie muszę tłumaczyć chyba, że jedno i drugie
        rozwiązanie jest męczące a przede wszystkim niebezpieczne. Udało mi się wnieść
        rower wraz synem po schodach, ale czy zdołałaby to zrobić moja żona? Czy starsi
        ludzie, którzy też przecież jeżdżą rowerami, także mają wnosić rower po schodach?

Zwracam się:
        1. o wyjaśnienie skąd się wziął ten przepis,
        2. o jego jego całkowite zniesienie lub dopuszczenie wyjątków dla osób starszych
        i przewożących dzieci.

Z szacunkiem
        /podpis/"

Jeszcze nie dostałem odpowiedzi, ale jeśli Wam by się chciało, to też wyślijcie
        coś w tym stylu na adres:
        zdm@zdm.waw.p

i najlepiej do wiadomości różnych ważnych urzędów.

PozdrawiaM.
        • roweroraffi Re: moje pismo do ZDM 01.09.08, 22:21
          Niedługo jak nie odpowiedzą, to możesz już słać ponaglenie do ZDM. To państwo w
          państwie, czasami problemy zbywają "zapodziewaniem się" pism.
        • margala odpowiedź ZDM 23.09.08, 12:58
          Otrzymałem dziś odpowiedź z ZDM:

"Szanowny Panie .
          Po zapoznaniu
          się z treścią Pana pisma przesłanego pocztą elektroniczną Zarząd Dróg Miejskich
          informuje, że transporter o torze pochyłym zainstalowany wzdłuż schodów
          ruchomych jest z założenia przeznaczony do przewożenia osób niepełnosprawnych
          Niemniej jednak, przepisy bezpiecznej jazdy dźwigiem nie zabraniają
          jednoznacznie przewożenia rowerów pod warunkiem, że wymiary roweru są
          mniejsze od długości kabiny dźwigu (t.j. 1,4 m).

Zaznaczamy, że w pozycji pionowej rower nie może być przewożony ze względu
          na zachowanie bezpieczeństwa.

Pracownicy ochrony tunelu dla pieszych zostali poinformowani o możliwości
          przewożenia rowerów transporterem z zachowaniem w/w warunków, co powoduje
          praktycznie ograniczenie się do przewozu rowerów dziecinnych.

ZDM ponadto informuje, że przepisy określające warunki techniczne i
          eksploatacyjne każdego urządzenia dźwigowego zamieszczone są w "Książce
          rewizyjnej urządzenia technicznego" wydanej przez Urząd Dozoru Technicznego.

Krzysztof Dorant - ZDM DZWM"

PozdrawiaM.
          • olecky Re: odpowiedź ZDM 23.09.08, 14:38
            > Zaznaczamy, że w pozycji pionowej rower nie może być przewożony
            > ze względu na zachowanie bezpieczeństwa.

to ciekawe, bo na starszych stacjach metra są windy, które wymagają stawiania
            roweru w pionie. Podobnie winda na Bublu Zesłańców Syberyjskich.

pozdrawiam, olek
            • roweroraffi Re: odpowiedź ZDM 23.09.08, 14:47
              olecky napisał:

> > Zaznaczamy, że w pozycji pionowej rower nie może być przewożony
              > > ze względu na zachowanie bezpieczeństwa.
              >
              > to ciekawe, bo na starszych stacjach metra są windy, które wymagają stawiania
              > roweru w pionie. Podobnie winda na Bublu Zesłańców Syberyjskich.

I 99% procent wind w blokach.

Nie wiedziałem, że wożenie roweru w pionie (co robię nieświadomie z narażeniem
              własnego życia od jakiegoś 1996 roku) jest takie niebezpieczne ;-)
          • sabak7 a może by tak...? 23.09.08, 16:27
            Czyli wszystko jasne...Sam mam 3 letniego syna i często wożę go na krzesełku i
            nie odważyłbym się wjechać z nim schodami ruchomymi razem z rowerem.
            Natomiast mam inną propozycję: na skarpie przy trasie W-Z są chodniki
            zarośnięte krzakami. Są intymne ławeczki na których przesiadują w sezonie letnim
            pijaczki, narkomani itp. służą też za szalet miejski ww osobnikom, o czym
            świadczy bukiet zapachów jaki snuje się czasami, przy sprzyjającym wietrze, no
            po prostu ambrozja...
            jest tam chyba trzy chodniki może przebudować je tak aby tworzyły coś w rodzaju
            pochylni, zlikwidować tuje które tylko służą jako kryjówkę dla tzw elementu
            posadzić jakieś nisko płożące iglaki zrobić barierki... Jednym słowem wilk syty
            i owca cała i skarpa zyskałaby na estetyce, a nie tak jak dziś strach tam wejść...
            • kontogazetowe To dobry pomysł. 26.09.08, 00:50
              Też o tym myslałem, pytanie tylko do kogo należy ten teren? ZDM z przyjemnością odpowie, że nie mogę rozporządzać nie swoim terenem.
              Może ZOM? A może już Zamek Królewski? Spróbuję to jakoś sprawdzić.
          • robertrobert1 Re: odpowiedź ZDM 23.09.08, 19:35
            Ja bym na Twoim miejscu troche temat dalej pociagnał. Skoro windą
            mozna przewozic rowery tylko dzieciece to w jaki sposob ma sie
            przedostac np ojciec z dzieckiem? Oczywiscie oboje sa z rowerami. Z
            pisma ZDM wnioskuje, ze dziecko powinno samo pojechac winda a ojciec
            na rowerze tunelem WZ by po 5-6 minutach pojawic sie na
            gorze...jesli nic go w tunelu nie zabije. I tak pojawia sie pytanie
            1. Czy owa winda moga same jezdzic dzieci w wieku ponizej 10 lat?
            2. Co zrobic skoro dziecka ponizej 10 lat nie mozna pozostawiac bez
            opieki?
            • gromanik Zmiana oznakowania windy 10.12.08, 15:11
              Nad windą pojawiła się niebieska naklejka z rowerem, ale na wszystkich drzwiach
              nadal są zakazy z rowerem, więc skąd potencjalny zroweryzowany użytkownik windy
              ma wiedzieć, że może z niej skorzystać? Pytałem ochrony i wiem, że nie wyganiają
              rowerzystów.
              • roweroraffi Re: Zmiana oznakowania windy 10.12.08, 20:16
                gromanik napisał:

> Nad windą pojawiła się niebieska naklejka z rowerem, ale na wszystkich drzwiach
                > nadal są zakazy z rowerem, więc skąd potencjalny zroweryzowany użytkownik windy
                > ma wiedzieć, że może z niej skorzystać? Pytałem ochrony i wiem, że nie wyganiaj
                > ą
                > rowerzystów.

Znaczy nasza krucjata sprzed pewnego czasu odniosła jednak skutek i z rowerami
                już można, a durny zakaz wywodzący się sprzed kilkudziesięciu lat zniknął. Nie
                zdjęcie nalepek to pewnie zwykłe niedopatrzenie i można to przeboleć.

Chociaż dobrze byłoby sprawdzić to w praktyce. Ktoś mógłby? Najlepiej by była to
                osoba "po cywilu", by sprawdzić czy statystyczny Felek ma szansę.
              • robertrobert1 Re: Zmiana oznakowania windy 12.12.08, 19:46
                gromanik napisał:

> Nad windą pojawiła się niebieska naklejka z rowerem,

Jestem ciekaw czy tandenem z przyczepka dziecieca daloby sie
                schodami wjechac.
      • gromanik Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 28.12.08, 21:34
        picasaweb.google.pl/bialoleka.masa.waw.pl/26122008#5284930730500925746
        • gromanik Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 16.01.09, 11:09
          W niedzielę podczas finału WOŚP były problemy ze skorzystaniem z windy, już o
          schodach nie wspominając, ochroniarz twierdził, że można tą windą przewozić
          tylko rower, który zmieści się w niej w poziomie, czyli tylko dziecięcy w
          praktyce. Było nas z 10 osób z rowerami, część wniosła rower po bocznych
          schodach, ja w końcu pojechałem tunelem i wjechałem zjazdem pod prąd na górę...
      • gromanik Re: Ruchome schody na staróce dla rowerów! 17.01.09, 18:09
        picasaweb.google.pl/bialoleka.masa.waw.pl/16012009#5292309489658286578

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka