Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ceny nowych mandatów

30.11.08, 13:11
    nie można jeżdzić po chodniku. Gdzie można znależść taryfikator
    mandatów?
    www.rp.pl/artykul/69118,226293_Wyzsze_mandaty__dla_kierowcow_piratow_.html
    Obserwuj wątek
      • d_r_e_x Re: ceny nowych mandatów 30.11.08, 17:52
        >> Wjeżdżając na przejście dla pieszych, stwarzają niebezpieczeństwo
        >>dla kierowców zbliżających się do przejścia. Równie niebezpieczni
        >>mogą być dla osób na chodniku.

Co za debile... Rowerzysta na przejściu / chodniku stwarza dużo mniejsze zagrożenie niż pieszy na ścieżce rowerowej! Zastanawiam się jak można wyegzekwować na Policji czy SM ściganie pieszych na ścieżkach? Rowerzystę złapać łatwiej, bo jest bardziej widoczny na chodniku niż pieszy na ścieżce... Polska- powalony kraj.
        • lubierower Re: ceny nowych mandatów 30.11.08, 18:51
          Ja sie już cieszę! Ciekawe jak mają się poruszać rowerzyści którzy
          boja się jeździć po jezdnach a na ich trasach przejazdowych sa
          odcinki bez ścieżek. Może mają prowadzic rower po chodniku? Co za
          debilny przepis. Wymusza na rowerzystach coś co jest cholernie
          niebezpieczne, żeby ochronic pieszego przed czymś co tylko w
          sytuacji extremalnej może stać się niebezpieczne. Ilu rowerzystów
          straciło życie bo jechali po jezdni a ilu pieszych bo rowerzysta
          jechał chodnikiem?
          • roweroraffi Re: ceny nowych mandatów 01.12.08, 17:19
            lubierower napisała:

> Ja sie już cieszę! Ciekawe jak mają się poruszać rowerzyści którzy
            > boja się jeździć po jezdnach a na ich trasach przejazdowych sa
            > odcinki bez ścieżek. Może mają prowadzic rower po chodniku? Co za
            > debilny przepis.

Przepis bynajmniej nowy nie jest, mandaty za to były w zasadzie od kiedy
            pamiętam. Nie sądzę więc, by dla rowerzystów "chodnikowych" cokolwiek się
            zmieniło. Mandat mogli dostać i mogą nadal.

Teraz tylko zmieniła się wysokość mandatów, podobnie jak już kilka razy w ciągu
            ostatnich lat.
            • lubierower Re: ceny nowych mandatów 01.12.08, 20:47
              No ja wiem że tem mandaty zawsze były... Ale itak mne to strasznie
              wkuża to sobie tak przy okazji chciałam na forum ponażekać.... No
              ale cóż, może to jest okazja żeby się lepiej oświetlic i zacząc
              podbijać ulice.
              • roweroraffi Re: ceny nowych mandatów 02.12.08, 07:06
                lubierower napisała:

> No ja wiem że tem mandaty zawsze były... Ale itak mne to strasznie
                > wkuża to sobie tak przy okazji chciałam na forum ponażekać.... No
                > ale cóż, może to jest okazja żeby się lepiej oświetlic i zacząc
                > podbijać ulice.

Jest to wyjście. Ale warto też pamiętać, że gdy na ulicy dozwolono rozwijanie
                prędkości większej niż 50km/h, a chodnik ma 2m lub więcej, rowerzysta może
                jechać nim w świetle prawa. Innym rozwiązaniem jest jeżdżenie z dzieckiem do lat
                10-ciu. Mając takiego szkraba pod opieką też można chodnikem.

Aczkolwiek ja bym polecał jednak ulicę. Głównie dlatego, że szybciej i o wiele
                wygodniej niż chodnikami (nie ma pieszych, krawężników co chwila i innych
                atrakcji).
                • lubierower Re: ceny nowych mandatów 03.12.08, 18:40
                  Dzięki, nie wiedziałam że jest takie prawo. Fajnie wiedzieć że są
                  takie mądre przepisy, to bardzo budujące. Jezdnia na pewno jest
                  wygodniejsza... Będzie trzeba się zaopatrzyc w pożądny kask i
                  kamizelkę i zacząć z niej kożystać.
                  Pozdrawiam
                  • d_r_e_x Re: ceny nowych mandatów 03.12.08, 23:01
                    A ja tam będę jeździł po chodniku. Żadnego mandatu nie przyjmę jak mi wlepią a w sądzie grodzkim wyjaśnię, że ochrona własnego życia jest ważniejsza od przepisów. Jeśli nie przyznają mi racji, to chyba należałoby wysłać sąd na rowerach po warszawskich ulicach.
                    • mocniak Re: ceny nowych mandatów 03.12.08, 23:05
                      d_r_e_x napisał:

> A ja tam będę jeździł po chodniku. Żadnego mandatu nie przyjmę jak mi wlepią a
                      > w sądzie grodzkim wyjaśnię, że ochrona własnego życia jest ważniejsza od przepi
                      > sów. Jeśli nie przyznają mi racji, to chyba należałoby wysłać sąd na rowerach p
                      > o warszawskich ulicach.

A powiedz, nie przeszkadzają ci piesi na drogach dla rowerów? Bo jeżeli tak, to
                      to co opowiadasz to zwykła hipokryzja.

Miejsce rowerzystów jest na jezdni. Jeżeli masz czas wlec się chodnikami to już
                      lepiej kup sobie bilet autobusowy i nie psuj opinii innym rowerzystom.
                      • d_r_e_x Re: ceny nowych mandatów 03.12.08, 23:30
                        Jak dla mnie, to Ty sobie psujesz opinię takimi postami. Ja się po warszawskich ulicach boję jeździć i w du** mam przepis który pozwala na:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=87812224
                        Jak chcesz być następny, to powodzenia. Nie znam przypadku aby rowerzysta zabił pieszego na chodniku, ale znam przypadki kiedy rowerzysta zginął na ulicy.
                        • lubierower Re: ceny nowych mandatów 04.12.08, 19:42
                          A ja tylko dodam że rowerem jest trzy razy szybciej niz autobusem,
                          nawet jeśli sie tłuczesz chodnikiem. A co do tej całej hipokryzji to
                          wszystko zależy od człoweka, jak zachowujesz kulture to nie psujesz
                          opinii rowerzystom tylko ją poprawiasz. I tyle...
                          • d_r_e_x Re: ceny nowych mandatów 04.12.08, 20:46
                            mocniak chyba nie rozróżnia "pieszy na ścieżce rowerowej" a "rowerzysta na chodniku"- pieszy porusza się 5-7 km/h a rowerzysta 15+ km/h. Rowerzysta na chodniku zwalnia do prędkości pieszych, podkreślam: zwalnia, a chciałbym zobaczyć pieszego, który na ścieżce rowerowej przyspieszy do szybkopści rowerzysty.

Rowerzysta na chodniku nie powoduje zatorów ani zagrożenia- rowerzysta, nie debil który nawet po schodach w metrze by chciał zjechać na wypaśnie szpanerskim, ołnersko zajebistym rowerze wyczynowym.

Pieszy na ścieżce rowerowej to już inna sprawa- idąc z prędkością 1/3 lub 1/4 prędkości jadącego roweru zmusza go do hamowania. Jeśli jedzie grupa rowerzystów to skutki są możliwe do przewidzenia.

Podsumowując, jeśli rowerzysta ma zostać ukarany za jazdę po chodniku mandatem w wysokości 100 złotych, to pieszy idący po ścieżce powinien dostać mandat od 300 PLN w górę.

Takie jest moje zdanie.
                            • roweroraffi Re: ceny nowych mandatów 05.12.08, 07:08
                              d_r_e_x napisał:

> mocniak chyba nie rozróżnia "pieszy na ścieżce rowerowej" a "rowerzysta na chod
                              > niku"- pieszy porusza się 5-7 km/h a rowerzysta 15+ km/h. Rowerzysta na chodnik
                              > u zwalnia do prędkości pieszych, podkreślam: zwalnia, a chciałbym zobaczyć pies
                              > zego, który na ścieżce rowerowej przyspieszy do szybkopści rowerzysty.

Myslę, że Mocniak ma jednak nieco racji. Te 15+km/h w wykonaniu niektórych, to
                              dobrze ponad 30km/h. Między pieszymi.

Ty być może rozumiesz sprawę, tak samo wielu innych. Ale nieraz widziałem
                              gówniarzy gnających około 30km/h między odskakujacymi spod kół pieszymi. I
                              owszem, stwarzali pieszym zagrożenie. Duże zagrożenie.

> Rowerzysta na chodniku nie powoduje zatorów ani zagrożenia- rowerzysta, nie deb
                              > il który nawet po schodach w metrze by chciał zjechać na wypaśnie szpanerskim,
                              > ołnersko zajebistym rowerze wyczynowym.

Amen, tylko niestety prawo musi brać pod uwagę także debili. A nawet głównie
                              debili. Bo normalny człowiek bez tego prawa i tak by jechał normalnie, a debil
                              by ześwirował do końca.

> Pieszy na ścieżce rowerowej to już inna sprawa- idąc z prędkością 1/3 lub 1/4 p
                              > rędkości jadącego roweru zmusza go do hamowania.

Czy taka inna. Róznica prędkości dokładnie taka sama. Pieszy nadal idzie 5km/h,
                              a rowerzysta 15+ (czasem duże +) km/h.

> Podsumowując, jeśli rowerzysta ma zostać ukarany za jazdę po chodniku mandatem
                              > w wysokości 100 złotych, to pieszy idący po ścieżce powinien dostać mandat od 3
                              > 00 PLN w górę.
                              > Takie jest moje zdanie.

Moje zdanie jest takie: nie ważne jak wysoka kara wypisana na papierku, skoro te
                              przepisy są martwe i nie respektowane.
                              • mzbrzezniak Re: ceny nowych mandatów 05.12.08, 13:08
                                A ja się spytam co mi grozi za wjechanie w pieszego na ścieżce. A i
                                bardziej nurtuje i denerwuje mnie sprawa bab jeżdżących po ścieżkach
                                wózkami, i co mi grozi za wjechanie w coś takiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka