seba-sch 06.01.09, 08:15 dzisiaj rano jadąc do pracy -21 st C widziałem 3 rowerzystów - podziwiam :) ja wymiękłem przy temperaturze < -10C. Czekam na cieplejsz czasy, nieco cieplej ma być już w środę Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sławek Rz. Re: twardziele ... IP: *.zeo.pl 06.01.09, 08:35 Fakt, mało rowerzystów dzisiaj na ulicach. Normalnie, podczas drogi do pracy, spotykam kilkanaście osób na rowerach. Dzisiaj rano ( -21,4*C ) było nas raptem trzech. Pozdrowienia dla innych cyklomaniaków :) Link Zgłoś
tiresias Re: twardziele ... 06.01.09, 08:52 ja ruszę od środy, będzie około 0. ale dziś ucieszyła mnie taka wiadomość: podgrzewane rękawice: www.logo24.pl/Logo24/1,86375,6113976,Reusch_Solaris.html Link Zgłoś
tiresias Re: twardziele ... 06.01.09, 08:58 chciałem tylko dodać, że spociły mi się ręce bo znalazłem już te rękawice w sklepie tu: www.sportmix.pl/?ids=7b9bd0de9f7c90cc1ae447fc5b2254a3&co=sklep_szczegoly&dzial=R%EAkawice%20zimowe&producent=Reusch&id_artykulu=327 a ręce spociły mi się od ceny. scenka mi opadła. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: twardziele ... IP: *.hsd1.or.comcast.net 06.01.09, 09:25 Rękawiczki za $350 - co za problem ;) Mnie ostatnio powalił korkociąg z logiem pewnej rowerowej marki: www.bikeman.com/MA9200.html Link Zgłoś
Gość: Steppenwolf Re: twardziele ... IP: 62.29.248.* 06.01.09, 09:28 Mam ten komfort, że nie posiadam termometru zewnętrznego, tak więc po prostu ubieram się i wychodzę. Zajechałem do biura, przebrałem się, wchodzę do pokoju w koszulce, a dziewczyny w pisk, bo wszystkie siedzą w rękawiczkach i trzęsą się z zimna. Chłodniej mi się zrobiło, gdy powiedziały mi jaka jest temperatura. Po zimie chyba tylko ramy nie będę musiał wymieniać :-( Link Zgłoś
marzena.sa Re: twardziele ... 06.01.09, 21:53 jeżdżę ... ale w Kraku tylko około -10 rano, noo przed południem było Link Zgłoś
boruta_wwa Re: twardziele ... 06.01.09, 23:49 a ja załamany, bo w Warszawie od dwóch dni nie widziałem żadnego rowerzysty :-( sam twardo bujam do pracy i w dzień to jest nawet miło, gorzej powrót wieczorem, poza tym też jak widzę błoto pośniegowe ostro pomieszane z solą w moim napędzie, hamulcach i całym osprzęcie to tylko liczę kasę ile przyjdzie na wiosne zapłacic za komponenty :-( POZDRO dla wszystkich JEŻDŻĄCYCH ;-) b. Link Zgłoś
seba-sch Re: twardziele ... 07.01.09, 07:47 nie wiem którędy jeździsz ale ja widziałem wczoraj dwóch, jednego w okolicach Puławskiej przy Dolnej a drugiego na Trasie Siekierkowskiej. Jak dobrze pójdzie dziś mam zamiar przekonać siebie i wrócić z pracy rowerem :) Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: twardziele ... IP: 212.160.238.* 07.01.09, 08:58 Wczoraj -14 i pomimo okularów zapalenie spojówek. Oczy jak królik :) Dziś z bólem, ale przeprosiłem się z autkiem. O dziwo odpalił Pozdrawiam Noworocznie Link Zgłoś
dobiasz Re: twardziele ... 07.01.09, 10:38 boruta_wwa napisał: > poza tym też jak widzę błoto pośniegowe ostro pomieszane z solą w moim napędz > ie, hamulcach i całym osprzęcie to tylko liczę kasę ile przyjdzie na wiosne zap > łacic za komponenty :-( Fenomen polskiego sypania solą mnie zadziwia. Przecież to gó... nie tylko niszczy napęd rowerom, ale kiluje drzewa w miastach i niszczy ludziom buty (szlag mnie zawsze trafia jak widzę solne zacieki na skórze butów). Opony samochodów zdaje się też niszczy, o innych częściach w okolicach podwozia nie wspominając. Nie można jakiejś akcji uświadamiającej przeprowadzić? W Berlinie jeżdżą. Nawet wczoraj. Niestety, to nie na moje zdrowie. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: twardziele ... IP: *.mentorg.com 07.01.09, 18:31 Dlaczego fenomen. O ile mi wiadomo w zimnych stanach USA też sypią solą. W cieplejszych leją glukozę, która niewiele zmienia w przypadku większego (-5C) mrozu. Sypią też coś niebieskiego, efekt równie mizerny ale ciekawiej wygląda. Niedawno w Oregonie było kilka mroźnych dni - ulice wyglądały jak ślizgawki dla samochodów, setki porzuconych na autostradach samochodów, do totalnego paraliżu wystarczyło kilka cm śniegu i kilka dni poniżej 0C. Link Zgłoś
boruta_wwa Re: twardziele ... 08.01.09, 01:33 akurat USA nie jest żadną wyrocznią i mam gdzieś co u nich sypią, ale uważam, że w Warszawie jezdnie są czarne a oni jak opętani nawalają tą chemią, bo chyba chcą opróżnic magazyny od dwóch lat stojące bezużytecznie ;-) b. Link Zgłoś
dobiasz Re: twardziele ... 08.01.09, 10:26 boruta_wwa napisał: > akurat USA nie jest żadną wyrocznią i mam gdzieś co u nich sypią, ale uważam, ż > e w Warszawie jezdnie są czarne No właśnie co to za dogmat, że jezdnie mają być czarne? Jest zima, pada śnieg, jeździ się wolniej i ostrożniej. A jak komuś się nie podoba to wsiada w komunikację zbiorową, która od tego jest. Ulice miejskie to nie autostrada, nie ma obowiązku zapewnienia warunków do zapie...nia po nich 120kmph. Link Zgłoś
dobiasz Re: twardziele ... 08.01.09, 10:24 Gość portalu: Jacu napisał(a): > Dlaczego fenomen. > > O ile mi wiadomo w zimnych stanach USA też sypią solą. W USA też mają w dupie porozumienia z Kioto i jeżdżą do kiosku samochodami wielkości małego czołgu, to jakoś mnie nie dziwi, że zabijają zieleń miejską solą. Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: twardziele ... IP: 82.177.242.* 07.01.09, 16:45 Wczoraj jechałem do pracy, było -18 , ale nie było mocno zimno, bo nie wiał wiatr. O dziwo licznik (VDO C05) też nie zamarzł i działał, a bateria jest trzeci sezon. Ciekawe, do ilu stopni ten licznik wytrzyma. Już chyba nie sprawdzę, bo idzie ocieplenie. Link Zgłoś
Gość: Steppenwolf Re: twardziele ... IP: 62.29.248.* 08.01.09, 10:52 O dziwo licznik (VDO C05) też nie zamarzł i działał A propos licznik: Czy przy wymianie baterii wszystkie dane idą w kosmos? Na tym mrozie bateria słabnie w oczach i chyba czas na wymianę. Link Zgłoś
Gość: xxx Re: twardziele ... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.09, 11:10 > A propos licznik: Czy przy wymianie baterii wszystkie dane idą w > kosmos? w mojej sigmie 1606l dane są zachowywane jak się wymienia bat. a jak jest przy mrozie to nie wiem. Link Zgłoś
seba-sch Re: twardziele ... 08.01.09, 11:49 czy nie macie problemów z pomijaniem niektórych impulsów poprzez licznik ? Ja mam tak że jak bym nie ustawił czujnika wzgledem detektora (wzajemna odległość) to zawsze powyżej 25km/h zaczyna mi gubić pojedyncze impulsy zaniżając prędkość a przy powiedzmy 35km/h wogóle pokazuje 0km/h. Link Zgłoś
wcyrku1 Re: twardziele ... 08.01.09, 15:09 seba-sch napisał: > zawsze powyżej 25km/h zaczyna mi > gubić pojedyncze impulsy zaniżając prędkość a przy powiedzmy 35km/h > wogóle pokazuje 0km/h. > Dobry jesteś 35km/godzinę zimą po śniegu. Link Zgłoś
dobiasz Re: twardziele ... 08.01.09, 15:19 wcyrku1 napisał: > seba-sch napisał: > > > zawsze powyżej 25km/h zaczyna mi > > gubić pojedyncze impulsy zaniżając prędkość a przy powiedzmy 35km/h > > wogóle pokazuje 0km/h. > > > > > Dobry jesteś 35km/godzinę zimą po śniegu. Pewnie z górki w poślizgu, co by wyjaśniało, czemu licznik przestaje zliczać ;-) Link Zgłoś
Gość: slav4 Re: twardziele ... IP: *.zicom.pl 08.01.09, 16:22 Ej, dziś rano to miałem zabawę :) W Tarnowie przez noc dosypało, śnieg pokrył stare zalodzone koleiny - całą drogę nie tyle jazda co walka o utrzymanie równowagi :) Schwalbe Snow Stud (podobno) wymiatają, ale jak "po suchym" średnią do pracy mam 24 km/h to dziś niecałe 13 :) Coraz bardziej mi się ta zimowa jazda podoba :))) Niech się schowa najlepszy "błotny" maraton PS1 Sól wp****la napęd że aż miło PS2 Pozdrawiam zimowych bikerów :) Link Zgłoś
jan-w Re: twardziele ... 08.01.09, 16:59 Te opony są znakomite. Ale trzeba pamiętać aby przy jeździe po lodzie spuszczać z nich trochę powietrza. Dopiero wtedy kolce mają pełen kontakt z podłożem. Wjeżdżając na miejskie odśnieżone ulice, trzeba dopompować do pełna. Wtedy jedzie się znacznie lżej. Bez problemu szybciej niż 13 km/godz. Link Zgłoś
seba-sch Re: twardziele ... 08.01.09, 18:22 oczywiście tyle po śniegu nie wyciągam, chyba że ciągnął by mnie skuter śnieżny. Ale tak na serio, to mam taki mały problem z licznikiem. dziś przełamałem się i wróciłem z pracy rowerem. Najgorsza była Trasa Siekierkowska (Warszawa), zupełnie nie odśnieżana - ale może takie urozmaicenie po bezśnieżnych ostatnich dwóch zimach. Spotkałem aż 3 rowerzystów :) na 21km trasie Link Zgłoś
Gość: Marynarz Re: twardziele ... IP: 82.177.242.* 08.01.09, 19:42 Po wymianie baterii w VDO C05, kilometraż całkowity można sobie wprowadzić ręcznie w prosty sposób. A baterii na razie nie wymieniam , aż całkiem zdechną. Link Zgłoś
dr.krisk Temperatura to małe miki.... 08.01.09, 18:56 Naprawdę -20 (przy odpowiednim ubraniu) to małe miki. Najgorzej jak chlapa, wieje wiatr i pada śnieg z deszczem. Wtedy wymiękam i wolę pieszo. Link Zgłoś