Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

giant czy gt? doradzicie?

08.03.09, 00:22
    chcę kupić rower, zastanawiam się nad takimi:
    GIANT ROCK
    GIANT BOULDER
    GT OUTPOST
    GT avalanche
    potrzebuję ten rower do zwykłej jazdy (miasto, las)
    zupełnie się na tym nie znam a te wybrałam bo mi się podobają wizualnie i cena
    jest ok 1200zł a właśnie tyle chcę przeznaczyć na rower.
    Proszę o opinie :)
    Obserwuj wątek
      • magda79pn dodaję linki 08.03.09, 01:57
        GT Avalanche 3.0 GTW:
        www.ceneo.pl/2203488
        Rower GT Outpost niebieski 2009r:
        www.isport.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=5_1_4&products_id=455
        giant rock:
        sklep.revor.pl/rowery/rock-2008/
        giant boulder:
        www.isport.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=5_1_4&products_id=278
        Jakby mógł ktoś dzisiaj doradzić to byłoby super bo w poniedziałek chcę jechać
        pooglądać "na żywo" :)
        • Gość: wwwwwwwwww Re: dodaję linki IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 08.03.09, 09:25
          jak z różowym Ci do twarzy to brałbym tego Avalanche'a :)
          Zwróć uwage na wielkość ramy - winna być dostosowana do twojego wzrotstu.
          • magda79pn Re: dodaję linki 08.03.09, 10:13
            nie chodzi o kolor... tylko o jakość i osprzęt
            który z nich jest najlepszy?
            • Gość: wwwwwwww Re: dodaję linki IP: *.ttk209.sta.nsm.pl 08.03.09, 19:40
              tak jak pisałem - avalanche.
              Poza tym GT to fajne rowery - wyrózniają sie troche na tle takich bezpłciowych jezdzideł jak Giant :)
              • magda79pn Re: dodaję linki 08.03.09, 22:03
                a myślałam że tylko ja jako kobieta zauważam to że GT (szczególnie ten różowy)
                jest "INNY" :) mi się ta jego "inność" właśnie podoba, giant jest ok ale mam
                wrażenie że co trzeci rower to giant...
      • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 10:15
        czy 1200 to na rower czy na wszystko co ci będzie potrzebne bo to
        różnica
        • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 10:20
          na rower
          • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 11:23
            gt avalanche albo giant boulder
            giant ma gorszy osprzęt ale chyba lepszą ramę, no i tańszy
            wybierz ten na którym ci wygodniej
            jeśli to będzie giant masz 200 na inowację roweru np. wymiana
            siodełka albo booster na tylny hamulec albo lepsze ciuchy
            • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 12:28
              bardzo ci dziękuję :)
      • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 12:50
        no to powiedzmy że podobają mi się bardziej GT niż GIANTY teraz tylko avalanche
        czy tańszy np. aggressor?
        www.isport.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=5_1_4&products_id=1634
        www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PT=53104297&PZTA=A&HNT=T
        • Gość: Sławek Rz. Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.09, 14:47

Aggressor jest co prawda tańszy, ale ma DUŻO słabszy osprzęt.
          Ja bym brał Avalanche :-)
        • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 14:56
          avalanche ma zdecydowanie lepszy amortyzator
          agressor ma dźwignie hamulca no name a że rozpędzić się to każdy
          głupi potrafi... :)
          i w ogóle ten agressor jest za oszczędny więc możesz się oszukać
          Zdecydowanie avalanche(i ten kolor!!!)
          • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 15:19
            dzięki, w takim razie jutro jadę po niego :) avalanche różowy ;)

teraz jeszcze pomóżcie wybrać rower dla męża :))) TYLKO giant ;) i teraz YUKON
            DISC 2008, YUKON DISC 2009 CZY BOULDER DISC 2009 ?
            • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 15:24
              A TU LINKI:
              YUKON DISC 2009
              www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/3239/34579/
              BOULDER DISK 2009
              www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/3241/35331/
              YUKON DISC 2008
              www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/1970/31329/?collections_id=3
              CENA MAX 1900ZŁ
              • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 17:08
                żaden wszystkie mają hamulce tarczowe mechaniczne które nic nie dają
                ile waży ten twój chłop i czy już coś jeździ?
                • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 17:20
                  ok 95kg, 188cm wzrostu, ostatnio na rowerach jeździliśmy 4 lata temu, wtedy
                  mieliśmy gianty bouldery.
                  • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 18:08
                    wersja tania:
                    www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/3239/34580/
                    wersja droga:
                    www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/mountain/3238/34578/
                    oba różnią się tylko hamulcami
                    moja wersja: wersja tania + lepsze klocki hamulcowe i boostery.
                    A za 15-20k kilometrów jak trzeba będzie zmienić koła to można
                    będzie wymienić na tarczówki.
                    chyba, że się wybieracie w prawdziwe góry to wersja droższa.
                    • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 22:18
                      te są fajne, a jeśli nie musiałby być koniecznie giant to znasz jakiś troszkę
                      tańszy z hamulcami hydraulicznymi? może być 2008r
                      • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 08.03.09, 23:07
                        a jak byśmy wybierali między boulderem disc a yukonem disc to czy warto dołożyć
                        500zł do yukona czy lepiej kupić bouldera?
                        • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 07:52
                          warto
                      • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 23:42
                        cross www.bikekatalog.pl/enigma/rowery/739/foto:1/
                        osprzęt w porównaniu z giantem to po prostu kosmos
                        może uda ci się trafić go w tej cenie
                        • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 09.03.09, 21:42
                          no to ja już mam rowerek :) kupiłam dzisiaj tego GT AVALANCHE różowy :) jest
                          bardzo ładny i bardzo lekko się jedzie :) dzięki za pomoc, teraz jeszcze mąż
                          wybiera, jak się na coś zdecyduje to wam napiszę :) pozdrawiam
                          • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 09:05
                            pamiętaj o obowiązkowym przeglądzie
                            • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 10.03.09, 09:11
                              Gość portalu: aaa napisał(a):

> pamiętaj o obowiązkowym przeglądzie
                              --------------------------------------------------------------------------
                              tak, wiem, powiedzieli że po miesiącu.
                              • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 09:35
                                nie po mięsiącu ale po góra 200km
                                a przed przeglądem weź kartkę obmacaj cały rower i spisz sobie gdzie
                                jest luz albo gdzie coś wycieka albo wydaje dziwne dźwięki bo jak na
                                nic nie będzisz nażekać przegląd ograniczy się do przystawienia
                                stempelka

jako stary praktyk radzę sprawdzić od razu czy wszystkie śrubki są
                                dokręcone
                                • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 10.03.09, 10:20
                                  ja go kupiłam w sklepie w którym jest też serwis i zanim go zabrałam do domu to
                                  facet w serwisie dokręcił wszystko (niby jest gotowy do jazdy). Na razie widzę
                                  że amortyzator z przodu jest mokry (nie wiem czy to tak ma być), a wczoraj tylko
                                  chwilę pojeździliśmy na nim.
                                  • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 11:54
                                    > facet w serwisie dokręcił wszystko (niby jest gotowy do jazdy).
                                    on ci tylko powiedział, że dokręcił wszystko :)
                                    > że amortyzator z przodu jest mokry
                                    ale czy mokry od wody czy od smaru Do przeglądu nie czyść roweru to
                                    będzie widać gdzie coś wycieka
                                    • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 10.03.09, 12:12
                                      ok, dzięki
                                      co do faceta w serwisie to byliśmy z mężem przy tym i coś tam dokręcał ;)
                                      • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 12:45
                                        Nie twierdzę, że facet jest kiepski ale sam miałem przypadek że
                                        zapomnieli mi dokręcić kierownicę :)
                                        • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 10.03.09, 14:39
                                          ooo super ;) to chyba lepiej będzie jak mąż posprawdza :)
      • magda79pn jeszcze jedno pytanie o GT 10.03.09, 01:16
        napiszcie mi proszę jakie hamulce ma rower GT AVALANCHE 3.0 DISC 2009?
        Bo w opisach różnie piszą, znalazłam opis że hydrauliczne... czy na podstawie
        zdjęcia jesteście w stanie to stwierdzić?
        • Gość: Sławek Rz. Re: jeszcze jedno pytanie o GT IP: *.zeo.pl 10.03.09, 07:50
          > ...czy na podstawie zdjęcia jesteście w stanie to stwierdzić?

Tak, na podstawie zdjęcia można to stwierdzić :-)

Na wszystkich zdjęciach, które pokazał mi Google, GT AVALANCHE 3.0 DISC 2009 posiada hamulce tarczowe MECHANICZNE.
          • magda79pn Re: jeszcze jedno pytanie o GT 10.03.09, 09:10
            dzięki , w takim razie tu mają błąd w opisie:
            www.isport.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=5_1_4&products_id=1640
            • Gość: Sławek Rz. Re: jeszcze jedno pytanie o GT IP: *.zeo.pl 10.03.09, 09:20
              > dzięki , w takim razie tu mają błąd w opisie

Zgadza się. Na zdjęciu widać, że hamulce to mechaniki :-)
      • magda79pn Re: giant czy gt? doradzicie? 11.03.09, 22:41
        byliśmy dzisiaj w intersporcie, i mamy 3 rowery do wyboru,
        giant yukon 2009
        giant rainier disc 2009
        giant terrago 1 disc 2008
        ten ostatni tylko dlatego że przecena ;) z 2999zł na 2499zł i nadal mąż nie wie
        co kupić :))) wizualnie najbardziej terrago, cenowo yukon lub ewentualnie
        dopłata 200zł do rainiera disc - o ile warto?
        • Gość: aaa Re: giant czy gt? doradzicie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 08:06
          ja mam terrago :)
          ale 98:)))))
      • magda79pn no to mamy rowerki :) 13.03.09, 09:08
        kupiliśmy już rowery :) ja mam GT AVALANCHE a mąż kupił GIANT YUKON DISK, nie
        wiem czy dobrze kupiliśmy tego yukona bo mamy 2008r i razem z rogami,
        koszyczkiem, nóżką i licznikiem (zwykłym prostym) zapłaciliśmy 1650zł,
        oczywiście nowy z gwarancją w sklepie rowerowym.

Jakbyście jeszcze mogli doradzić fajny rower na kołach 24" dla chłopca... syn ma
        6 lat ale jest bardzo wysoki (140cm) i ma gianta mtx 125 czy jakoś tak na kołach
        20" , rower jest troszkę mały i najchętniej kupilibyśmy większego gianta ale...
        boję się że jak za 2-3 lata będzie chciał iść z kolegami na rower to mu go
        ukradną (na razie wychodzi z rowerem tylko z nami ale wiadomo że taki rower na
        parę lat starczy) czy jest jakiś tańszy rower, równie dobry bez "bajerów" który
        nie rzuca się w oczy?
        • magda79pn Re: no to mamy rowerki :) 13.03.09, 09:13
          myślałam początkowo o czymś takim jak MAGNUM, w sumie dla dziecka powinien
          starczyć, ale z drugiej strony to mamy jeszcze jednego syna który dostaje te
          rowery "w spadku" ;) teraz będzie miał gianta animatora 16" którego kupiliśmy
          jakieś 3-4 lata temu, potem tego mtx 125 20", a następnie tego którego teraz
          chcemy kupić... więc warto kupić "byle co"? czy jednak kupić tego gianta na
          kołach 24" i się złodziejami nie przejmować? :)))
          • magda79pn Re: no to mamy rowerki :) 13.03.09, 09:31
            znalazłam przed chwilą na allegro rower KROSS -polska firma model GRANT JUNIOR
            ktoś ma na sprzedaż używany za 100zł, koła 24", warto?

tego gianta mtx 125 też kupiliśmy rok temu używanego... no ale to był giant...
            czy warto kupić coś takiego jak KROSS używanego? czy to już będzie tak zajechane
            że lepiej dać sobie spokój?
            • Gość: aaa Re: no to mamy rowerki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.09, 10:54
              kross to dobra firma etap makro keszów ma już za sobą
              • Gość: 355 GT bez zastanowienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 14:18
                • magda79pn Re: GT bez zastanowienia 18.03.09, 20:57
                  dzięki, zakupy zrobione, gt avalanche różowy i giant yukon disk 2008 i fotelik
                  hamax kiss :) chyba dobry zestaw :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka