Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zademonstrujmy solidarność w dniu masy!

23.04.09, 14:13
    Witam!

Część osób nie będzie w stanie dotrzeć na trasę masy krytycznej. Dlatego
    proponuję symboliczne przyłączenie się do masowiczów. Możemy się z nimi
    zsolidaryzować poprzez zmianę naszego avataru - na logo buntu rowerowego.
    Ustawmy wszyscy w dniu masy to logo jako portet naszych profili na
    naszej-klasie i gronie!

Bezpośredni link do obrazka skąd można go zapisać na komputerze:
    img7.imageshack.us/img7/4030/masalogo.jpg
    Obserwuj wątek
      • mocniak Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 23.04.09, 18:44
        Fpisójcie miasta! :P
      • roweroraffi Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 23.04.09, 23:08
        wieczor89 napisał:

> Witam!
        >
        > Część osób nie będzie w stanie dotrzeć na trasę masy krytycznej. Dlatego
        > proponuję symboliczne przyłączenie się do masowiczów. Możemy się z nimi
        > zsolidaryzować poprzez zmianę naszego avataru - na logo buntu rowerowego.

Nie ma to jak dać ludziom złudną nadzieję, że niepotrzebne i nic nie dające
        działania wykonane z domowego zacisza w pełni zastąpią uczestnictwo w Masie, czy
        samodzielne pisanie pism do urzędów.

Oj jak ja bardzo bym chciał, by życie było tak piękne, żeby takie substytuty
        cokolwiek dawały. Że dziś wrzucam na grono, czy inną tam fotkę.pl opis czy
        avatar, że chce kontrapasów, a jutro mam je dokładnie na tych ulicach, po
        których chciałbym nimi jeździć i ogólnie życie staje się rajem :-P
        • d_r_e_x Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 24.04.09, 05:32
          Ująłeś to bardzo dobrze... Ja wczoraj chcialem tu napsać, jednak pewna niecenzuralność mojej opinii o tym pomyśle odwiodła mnie od tego. ;-) Nie miałem nastroju do dyplomacji.
        • wieczor89 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 24.04.09, 10:11
          roweroraffi napisał:

> Nie ma to jak dać ludziom złudną nadzieję, że niepotrzebne i nic nie dające
          > działania wykonane z domowego zacisza w pełni zastąpią uczestnictwo w Masie, cz
          > y
          > samodzielne pisanie pism do urzędów.
          >
          > Oj jak ja bardzo bym chciał, by życie było tak piękne, żeby takie substytuty
          > cokolwiek dawały. Że dziś wrzucam na grono, czy inną tam fotkę.pl opis czy
          > avatar, że chce kontrapasów, a jutro mam je dokładnie na tych ulicach, po
          > których chciałbym nimi jeździć i ogólnie życie staje się rajem :-P
          >

A powiedz mi tak szczerze, co jest źródłem informacji o masach krytycznych?
          Gdzie można znaleźć trasę, dowiedzieć się kto ze znajomych się pojawi, jak
          szybko wymienić się informacjami?

Prawda jest taka, że masa narodziła się i rozwinęła dzięki swojej obecności w
          internecie. Wątpię, czy tyle ludzi przyjeżdżałoby tylko po uzyskaniu informacji
          z plakatów. Poza tym masa nie odbywa się tylko w Warszawie...
          • trawers01 Zademonstrujmy ale bardziej zdecydowanie! 24.04.09, 10:47
            Bardzo grzeczny ten apel do Pani Prezydent... Chyba nie sądzicie, że
            odniesie jakikolwiek rzeczywisty skutek?
            Z dziurawych kół Platformy uszło powietrze, wlecze się na samych
            felgach byle dociągnąć do wyborów prezydenckich, choć niezmiennie w
            świetnym samozachwycie. Brak odwagi, chęci podjęcia jakiegokolwiek
            ryzyka, wywiązania się z przedwyborczych obietnic, okopywanie się na
            wygodnych, lukratywnych pozycjach skutecznie zniechęca do głosowania
            na tę partyjkę karierowiczów. Pora na bardziej spektakularne, twarde
            działania. A może do odwołania poprowadzić trasy mas przez Plac
            Bankowy z obowiązkowym godzinnym postojem i koncertami pod bramą
            magistratu, co powinno (w niezamierzony sposób oczywiście)
            skutecznie zablokować ten centralny węzeł komunikacyjny? Znakomitym
            pomysłem mogła by się też okazać przejażdżka metrem kilkuset/kilku
            tysięcy rowerzystów...
            Apeluję o zgłaszanie kolejnych efektywnych pomysłów związanych z
            masami, aby obudzić Panią Prezydent z przedwyborczego letargu lub
            doprowadzić do posadzenia na tym stołku kogoś, kto za nasze niemałe
            pieniądze będzie wykazywał więcej zdecydowania, odwagi i
            determinacji w realizacji naszych postulatów.
            • roweroraffi Re: Zademonstrujmy ale bardziej zdecydowanie! 24.04.09, 14:30
              trawers01 napisał:

> Z dziurawych kół Platformy uszło powietrze, wlecze się na samych
              > felgach byle dociągnąć do wyborów

No też odnoszę takie wrażenie, że nie dają sobie rady.
              > A może do odwołania poprowadzić trasy mas przez Plac
              > Bankowy z obowiązkowym godzinnym postojem i koncertami pod bramą
              > magistratu, co powinno (w niezamierzony sposób oczywiście)
              > skutecznie zablokować ten centralny węzeł komunikacyjny?

Niedługo ten węzeł z racji remontu będzie w zasadzie ślepą uliczką przez całe
              miesiące. Także nieco kiepski termin na taką aktywność.

> Znakomitym
              > pomysłem mogła by się też okazać przejażdżka metrem kilkuset/kilku
              > tysięcy rowerzystów...

Rzeczywiście pojawienie się w metrze wielu rowerów naraz byłoby medialnie
              wskazane. Prezes metra odebrał 50 tys zł nagrody, mimo otwartego sprzeciwu wobec
              rowerów i to w dodatku popartego głupimi argumentami w stylu "bomby w ramach
              rowerów, niebezpieczeństwo!".

> Apeluję o zgłaszanie kolejnych efektywnych pomysłów związanych z
              > masami, aby obudzić Panią Prezydent z przedwyborczego letargu lub
              > doprowadzić do posadzenia na tym stołku kogoś, kto za nasze niemałe
              > pieniądze będzie wykazywał więcej zdecydowania, odwagi i
              > determinacji w realizacji naszych postulatów.

Petycja na początek będzie niezła, nie ma co zaczynać od frontalnego ataku. Jak
              to pukanie nie pobudzi władzy, trzeba będzie wymyślić coś mniej subtelnego i
              przywalić z grubszej rury.
          • roweroraffi Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 24.04.09, 14:26
            wieczor89 napisał:

> A powiedz mi tak szczerze, co jest źródłem informacji o masach krytycznych?

Nie sądzę, by to były avatary na portalach.

> Prawda jest taka, że masa narodziła się i rozwinęła dzięki swojej obecności w
            > internecie. Wątpię, czy tyle ludzi przyjeżdżałoby tylko po uzyskaniu informacji
            > z plakatów. Poza tym masa nie odbywa się tylko w Warszawie...

Prawda. Masa narodziła się dzięki Internetowi.

Jednak popularność przejazdu wystrzeliła w górę nieco później. Dziwnym zbiegiem
            okoliczności nagły skok ilości uczestników odbył się w tym samym czasie, gdy
            jedna drukarnia zapewniła nam grube tysiące ulotek, plakatów itp, które spora
            grupa "nieznanych aktywistów" rozwieszała po mieście. I gdy Masa została
            rozreklamowana przez media spotkaniami z Policją.

Wiele innych Mas faktycznie reklamuje się TYLKO przez net. Tym się właśnie
            różnimy od większości. No i frekwencją oczywiście ;-) Choć oczywiście nie mam
            nic przeciwko reklamie przez net - tylko uważam, że bardziej, znacząco bardziej,
            liczy się aktywność w REALU.
            • gromanik Re: Zademonstrujmy solidarność na co dzień 24.04.09, 15:15
              Ja np. złożyłem w ostatnim tygodniu 6 pism do urzędu miasta, a juz mam pomysły
              na kolejnych kilka, a jak wczoraj dzwoniłem do Straży Miejskiej w sprawie
              samochodów parkujących na pasie rowerowym na Bonifraterskiej, to pani ze Straży
              Miejskiej powiedziała mi, że to trzeci telefon w tej sprawie w ciągu ostatniej
              godziny - po tym widać, że ludzie coś robią i trzeba to dalej rozkręcać...
              • d_r_e_x Re: Zademonstrujmy solidarność na co dzień 25.04.09, 07:39
                gromanik napisał:

jak wczoraj dzwoniłem do Straży Miejskiej w sprawie
                > samochodów parkujących na pasie rowerowym na Bonifraterskiej, to pani ze Straży
                > Miejskiej powiedziała mi, że to trzeci telefon w tej sprawie w ciągu ostatniej
                > godziny - po tym widać, że ludzie coś robią i trzeba to dalej rozkręcać...

Problem jest w tym, że straż miejska po takim telefonie w 90% nic nie robi. Ostatnio znós spędziłem godzinę na posterunku SM skladając kolejne zawiadomienia o popełnieniu wykroczenia przez parkujących na ścieżkach. Miałem okazję "posłuchać" ich pracy- dyżurny z radiem odbierał i wysylał ludzi, ale z tego co zauważyłem, oni nie są w stanie zareagować na takie zgłoszenie. Pieszy patrol SM nie zdąży zazwyczaj dojść tam, gdzie było zgloszenie o parkowaniu, bo parkujący po prostu odjedzie.

Po raz kolejny apeluję- wszyscy posiadacze aparatow fotograficznych róbcie zdjęcia i zglaszajcie takie sytuacje do SM! Osobiście! Instrukcja:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=87873870
                To będzie dopiero "solidaryzowanie się", a nie jakieś awatarki na nędznych portalach dla lanserów i innych dzieci neo.
            • olecky Re: Internet 24.04.09, 15:35
              roweroraffi napisał:
              > Prawda. Masa narodziła się dzięki Internetowi.

Nieprawda. W czasach kiedy Masa narodziła się w Warszawie, Internet w Polsce
              był zjawiskiem dość egzotycznym. Nawet na największych uczelniach nie każdy
              student miał skrzynkę mailową, a modem telefoniczny 56 Kbps w domu to w ogóle
              był rocket science.

ze zgredziarskim pozdrowieniem, olek
              • roweroraffi Re: Internet 25.04.09, 11:38
                olecky napisał:

> roweroraffi napisał:
                > > Prawda. Masa narodziła się dzięki Internetowi.
                >
                > Nieprawda. W czasach kiedy Masa narodziła się w Warszawie, Internet w Polsce
                > był zjawiskiem dość egzotycznym. Nawet na największych uczelniach nie każdy
                > student miał skrzynkę mailową, a modem telefoniczny 56 Kbps w domu to w ogóle
                > był rocket science.
                >
                > ze zgredziarskim pozdrowieniem, olek

W zasadzie masz rację. W 1998 roku mało kto w ogóle widział modem, a co dopiero
                by go posiadać w domu. 3 minuty netu kosztowały 33gr, a tempo 2-3KBps było
                normalnym tempem ściągania czegokolwiek. Jak kogoś było stać siedzieć w necie
                więcej niż godzinę na tydzień, to był bogaty i szczęśliwy ;-)

Ja mówię bardziej o roku 2002-2003, kiedy Masa rodziła się jako impreza stała,
                comiesięczna (bo Masy z roku '98 nie znam). Wtedy Internet już był mniej
                egzotyczny i imo był ważnym kanałem informacyjnym - głównie dlatego, że był to
                kanał nie wymagający ponoszenia kosztów. Później, gdy nas było stać na inne
                kanały informacyjne (np plakaty), korzystaliśmy z lepszych kanałów :-)
      • juri666 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 24.04.09, 15:14
        hm, delikatnie mowiac - nie mam zielonego pojecia co moze dac takie
        logo/avatar/baner na stronie www? on nic nie mowi, kto go powiaze z wmk?

zdecydowanie lepszym rozwiazaniem jest baner masy na profilu. przynajmniej pelni
        funkcje informacyjne

btw, raffi - tak szczerze mowiac, materialow reklamowych masy na ulicach nie
        widac. bardziej dziala propaganda szeptana:>
        • roweroraffi Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 25.04.09, 11:42
          juri666 napisał:

> btw, raffi - tak szczerze mowiac, materialow reklamowych masy na ulicach nie
          > widac. bardziej dziala propaganda szeptana:>

Bo w tej chwili mało kto je rozwiesza. Ale jak spojrzysz w archiwum tu, czy na
          pl.rec.rowery, czy w innych miejscach, to znajdziesz tematy oburzonych
          rowerzystów, szczęśliwych rowerzystów itp, którzy widzieli te plakaty wszędzie.
          Po prostu wtedy wzięła się za to silna ekipa, której teraz nie ma, bo się
          wykruszyła. Ze studentów/uczniów zrobili się pracownikami i pewnie po prostu nie
          mają juz czasu na kilkugodzinne akcje plakatowe 2x w miesiącu.
          • d_r_e_x Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 25.04.09, 11:57
            A czy jesteś w stanie zapewnić mi na przykład 200- 300 plakatów do rozwieszenia? Jeśli tak- rozwieszę przed następną Masą. Teraz wywiesiłem tylko 1 (w moim bloku na drzwiach)- sam go wydrukowałem ze strony i wisiał kilka dni.

Myślę, że znalazłoby się kilka osób żeby zrobić to samo, tylko dajcie te plakaty- nie stać mnie, żeby co miesiąc drukować kilkadziesiąt plakatów. Powiedzcie gdzie te plakaty można odebrać jeśli będą, to będę wieszał.
            • gromanik Plakaty 06.05.09, 17:33
              Plakaty są na regale w pokoju ze stołem w siedzibie Zielonego Mazowsza przy ul.
              Nowogrodzkiej 46/6
              • d_r_e_x Re: Plakaty 07.05.09, 07:14
                gromanik napisał:

> Plakaty są na regale w pokoju ze stołem w siedzibie Zielonego Mazowsza przy ul.
                > Nowogrodzkiej 46/6

Czy można podjechać tam w jakikolwiek dzień tygodnia (oprócz weekendów) i otrzymać trochę do rozwieszenia, czy trzeba trafić na kogoś z organizatorów?
                • roweroraffi Re: Plakaty 07.05.09, 09:02
                  d_r_e_x napisał:

> gromanik napisał:
                  >
                  > > Plakaty są na regale w pokoju ze stołem w siedzibie Zielonego Mazowsza pr
                  > zy ul.
                  > > Nowogrodzkiej 46/6
                  >
                  > Czy można podjechać tam w jakikolwiek dzień tygodnia (oprócz weekendów) i otrzy
                  > mać trochę do rozwieszenia, czy trzeba trafić na kogoś z organizatorów?

Możesz podjechać w każdy dzień tygodnia, łącznie z weekendem jak Ci pasuje. Na
                  pewno są osoby rano do 10-tej oraz po 17-stej. Przez większość dnia jest też
                  obsługa biura, ale tu z racji, że czasem chodzą na spotkania lub idą zawieźć
                  jakieś pismo, lepiej się upewnić telefonicznie, że koś będzie.
                  • d_r_e_x Re: Plakaty 07.05.09, 09:52
                    Ok, w tygodniu "przedmasowym" (prawdopodobnie w piątek rano)zgłoszę się po plakaty- chcę je porozklejać na Bemowie.
                    • roweroraffi Re: Plakaty 07.05.09, 19:25
                      d_r_e_x napisał:

> Ok, w tygodniu "przedmasowym" (prawdopodobnie w piątek rano)zgłoszę się po plak
                      > aty- chcę je porozklejać na Bemowie.

No to super. Ja dziś byłem w ZM przelotem, to przy okazji upewniłem się, że
                      plakatów nie brakuje. Są wyłożone tysiące plakatów i ulotek, więc raczej nie
                      zabraknie. A jeżeli, to po prostu wyłożę nowe ;-)
            • roweroraffi Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 07.05.09, 09:00
              d_r_e_x napisał:

> A czy jesteś w stanie zapewnić mi na przykład 200- 300 plakatów do rozwieszenia
              > ?

Bez najmniejszego problemu odbierzesz je z Nowogrodzkiej 46 m.6. Na miejscu
              praktycznie cały czas ktoś jest (rano i wieczorami obsługa schroniska, przez
              większą część dnia obsługa biura). Możesz się wcześniej upewnić telefonicznie,
              że akurat o tej godzinie ktoś będzie dzwoniąc na 621 7777. Później przychodzisz
              i bierzesz plakatów tyle, ile potrzebujesz. Są w ogólnodostępnym miejscu, w
              dwóch rozmiarach.

Przy okazji, jakby ktoś chciał rozdawać na Masach pieszym ulotki informujące, że
              "oto własnie jedzie Masa", to też tam są. Procedura - jak wyżej.
      • grzcie2057 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 06.05.09, 15:23
        Witajcie rowerzyści
        Fajne logo czyja to własność jeżeli można wiedzieć,czy można je skopiować np. na
        kamizelkę odblaskową,żeby nie popaść w konflikt z autorem?
      • grzcie2057 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 06.05.09, 15:33
        Nowa wiadomość
        Logo można wrzucić na kamizelkę koszt 12 zł +wysyłka 11 zł.
        Serwis Allegro kategoria czapeczki koszulki,kamizelki adres haftozo @ wp.pl , www.kamizelki.at-haft
        myślę ze taką kamizelkę bądź koszulkę z logo "buntu rowerowego" powinien mieć każdy ,chociażby większość przeciw polityce H G W.
        • xiontz Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 11.05.09, 10:17
          grzcie2057 napisał:

> Logo można wrzucić na kamizelkę koszt 12 zł +wysyłka 11 zł.
          > Serwis Allegro kategoria czapeczki koszulki,kamizelki adres
          > haftozo @ wp.pl , www.kamizelki.at-haft
          > myślę ze taką kamizelkę bądź koszulkę z logo "buntu rowerowego"
          > powinien mieć każdy, chociażby większość przeciw polityce H G W.

Jaki bunt rowerowy? Nikt tu nie chce nikogo wysyłać na gilotynę. My rowerzyści,
          kochamy wszystkich bo tak nas nauczył Jezus i wybaczamy im jeśli błądzą. Nawet
          jeśli jest to HGW.
          Swoją drogą, zarabiać na "rewolucji" - nie ładnie!
          X.
          • grzcie2057 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 11.05.09, 13:18
            Tak , tak szczególnie należy wybaczyć H G W za trwonienie pieniędzy na nagrody i
            różne bzdety.Nikt a na pewno ja nie namawiam do "buntu" ale do zdrowych
            działań,zmasowanych bo jak pokazuje życie na Masę przyjeżdża 2000 rowerów,a
            plakatów czy ulotek na mieście nie ma komu rozdawać.Każdy sobie rowerzystą.
            • d_r_e_x Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 11.05.09, 15:18
              grzcie2057 napisał:
              >jak pokazuje życie na Masę przyjeżdża 2000 rowerów,a
              > plakatów czy ulotek na mieście nie ma komu rozdawać.Każdy sobie rowerzystą.

Podeślij to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13129&w=94979598&a=94979598
              Znajomym rowerzystom. Może ktoś skorzysta? Ja się już na "Majówkę" zapowiedziałem do pomocy, może i inni się zdecydują?
            • xiontz Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 12.05.09, 15:15
              MK to nie pochód pierwszomajowy, że każdy uczestnik musi nieść flagę albo
              transparent. Może i HGW trwoni pieniądze, ale czy kupno kamizelki "buntownika"
              nie będzie trwonieniem ich przeze mnie? Co, że niby HGW się przestraszy jak
              zobaczy pięść, która jej wygraża z roweru?
              Świadomy rowerzysta bierze udział w masie i wie kiedy się ona odbywa bez
              potrzeby szukania plakatów na mieście...
              X.
              • grzcie2057 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 12.05.09, 18:53
                Rowerzysta na Masie czy samotny na drodze musi wyjechać z domu, załatwić swoją
                sprawę,i MUSI wrócić bezpiecznie do domu.Logo nie jest próbą grożenia a
                jedności,czy na Masie czy poza nią. Nie na tym polega uświadamianie rowerzystów
                a przede wszystkim należy Masowym przejazdem uświadomić władze o naszych
                problemach.Masa nie jest pielgrzymką do Mekki,Masa wymaga poparcia nie tylko w
                dniu MASY.A Jezus nie jeżdził rowerem,więc jest mu ten problem nieznany.
                • xiontz Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 13.05.09, 09:08
                  Masa nie jedzie mocą autorytetu organizatorów i osób zabezpieczających. Masowym
                  przejazdem nie uświadomisz władz - możesz uświadomić społeczeństwo - innych
                  rowerzystów, pieszych, kierowców - że też masz jakieś prawa. Uświadomione
                  społeczeństwo prędzej jest czegoś w stanie dokonać niż jakiekolwiek władze...

A co do Jezusa, to akurat jego przykład jest najlepszy. Miłością i przebaczeniem
                  obalił Imperium Rzymskie i to nie tylko w Palestynie.
                  X.
              • d_r_e_x Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 12.05.09, 20:49
                > Świadomy rowerzysta bierze udział w masie i wie kiedy się ona odbywa bez
                > potrzeby szukania plakatów na mieście...

A "nieświadomy" powinien zostać uświadomiony. Każda "promocja" MK jest dobra, więc jeżdżenie w koszulce z logo MK czy innym symbolem związanym z MK jest dobre. Jestem tylko ciekawy, czy sprzedający te koszulki na allegro chociaż trochę wspomoże MK czy całą kasę zgarnie dla siebie.
                • grzcie2057 Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 13.05.09, 08:17
                  Ja ze swojej strony wspomogłem Masę jak co roku 1% podatku. Logo Masy na
                  koszulce wykonałem na koszt własny,po co ? po to żeby pokazać że chęci to
                  więcej niźli zarobek który wyniósł 0 zł.
                • xiontz Re: Zademonstrujmy solidarność w dniu masy! 13.05.09, 09:22
                  d_r_e_x napisał:

> A "nieświadomy" powinien zostać uświadomiony. Każda "promocja" MK > jest
                  dobra, więc jeżdżenie w koszulce z logo MK czy innym symbolem > związanym z MK
                  jest dobre. Jestem tylko ciekawy, czy sprzedający
                  > te koszulki na allegro chociaż trochę wspomoże MK czy całą kasę
                  > zgarnie dla siebie.

Ja szczerze mówić nie znam żadnego rowerzysty, który by nie wiedział co to
                  takiego MK. Większość znajomych, nawet tacy, którzy na rower wsiadają 2 razy w
                  roku słyszeli o MK i wiedzą z czym to się je.
                  Promocja masy to zły pomysł - należy raczej promować pewne działania (walka o
                  ścieżki) czy w ogóle "modę na rower". Udział w MK powinien być świadomym wyborem
                  i następstwem fatalnej infrastruktury rowerowej. Poza tym MK nie powinna się
                  zmieniać w zwykły piknik i zachować w pewnym stopniu swoją "elitarność" i
                  "dezorganizację".

Sprzedawca koszulki ma w d**ie "sprawę", którą handluję - dla niego liczy się
                  czysty merkantylizm. Dziś Che Gevara, jutro Doda, pojutrze Madagaskar 2.

X.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka