Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SPD dla początujących

12.08.09, 00:33
    Witam, kupiłem sobie wczoraj na rower buty SPD +oczywiście pedały
    wszystko juz zamontowane popróbowałem nie jest jakoś szczególnie
    trudno mi się wpinać i wypinać... i tu się pojawiaja pytanie

w instrukcji co drugą linijkę pojawia się wyrażenie "poważne
    obrażenia" :D więc: Na co uważać? (jutro skocze na jakas trase
    50-60km po w miarę płaskim (głównie asfalt -troche lasu)ah nigdy
    wcześniej nie jeździłem w takich butach
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: SPD dla początujących IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 10:06
        Należy nastawić się na 1-2 wywrotki po zatrzymaniu roweru...

Wygląda to kuriozalnie - zatrzymujesz sie, kilka nerwowych ruchów i gleba. Po
        takiej nauczce będziesz pamiętać że nie da się zwyczajnie zdjąć nogi z pedała by
        się podeprzeć, tylko trzeba wpierw nogę przekręcić... Większość ludzi przez to
        przechodzi w opisany powyżej sposób, dlatego gorąco polecam unikać jazdy w ruchu
        ulicznym w pierwszych dniach.

Żeby ułatwić sobie życie możesz ustawić pedały tak, by nie była potrzebna duża
        siła do wypięcia (poluźnić o tyle samo obrotów takie 2 małe śrubki imbusowe, po
        jednej na każą stronę pedała) i co jazdę tę siłę nieco zwiększać.
        • Gość: sd Re: SPD dla początujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.09, 06:43
          > Wygląda to kuriozalnie - zatrzymujesz sie, kilka nerwowych ruchów i gleba. Po
          > takiej nauczce będziesz pamiętać że nie da się zwyczajnie zdjąć nogi z pedała

ja taką glebę pierwszy raz zaliczyłem na kolarce po 4 latach jeżdżenia w spd-sl.
          nogi mi się pomyliły i zamiast lewa wypiąłem prawą. poleciałem na asfalt ale o
          dziwo nic ani mi ani rowerowi się nie stało. poważnych obrażeń nie odniosłem
          znaczy sie
          • grandtourblog Re: SPD dla początujących 15.08.09, 14:09
            Zrobiłem wczoraj 30km (taki rozruch) w tych butach i okej nie miałem
            problemów wcześniej jeszcze raz przeczytałem instrukcję (i wypinałem
            się wcześniej przy jakis niepewnych fragmentach -np skręty z małą
            prędkością)
            btw. Mamy w okolicach Tarnowa rewelacyjne trasy :D
            • jackk3 dobrze Ci radze 15.08.09, 19:56
              nie przesadzaj na poczatek z km. Jesli nigdy nie miales SPD to
              pamietaj o prawidlowym zamontowaniu (zbieznosc, przod/tyl). Nie
              piszesz jakie SPD, czy maja np. 'Float'?
              • grandtourblog Re: dobrze Ci radze 16.08.09, 01:28
                Oj a co to jest ten float i o co chodzi ze zbieżnością przód tył? jesli
                chodzi o ten temat jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę :)
                • Gość: Jacu Re: dobrze Ci radze IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.08.09, 09:41
                  Chodzi o kolana...

Ten metalowy element który przykręcałęś do buta ma spore możliwości regulacji
                  pozycji - niestety musi być ona dobrze dobrana aby nie niszczyć sobie kolan
                  podczas jazdy. Wszelkie dolegliwości bólowe są sygnałem do korekty. Niestety nie
                  ma gotowej recepty jak to robić, po prostu noga musi leżeć na pedale w naturalny
                  sposób. (jeśli krzywo ścierasz pięty podeszwy butów to ustawienie "na wprost"
                  się nie sprawdzi, każda noga wymaga osobnej troski)

Float to swoboda, jaką ma but wpięty w blok. Im większa tym teoretycznie łatwiej
                  dobrać wystarczająco dobre ustawienie.
                  W praktyce ten parametr zależy wyłącznie od producenta - jak masz wadę do której
                  nie da się dostosować Shimanowskich SPD to zaczynasz kombinować z Time itp.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka