annahussain
01.12.12, 23:11
Sytuacja dotyczy dziecka wychowujacego sié w srodowisku trójjézycznym. 3 latka i 2 miesiace. Rozumie ale nie mówi po polsku.Zapisana do polskiej szkoly w wieku dokadnie 3 latek, jpo dwóch sobotnich zajeciach matka podjela decyzje ze na razie jej córka nie bedzie chodzila do tej szkoly.
List matki do dyrektorki placówki:
Witam. Zdecydowalam ze moja corka Sara nie bedzie na razie uczeszczala do szkoly polskiej. Niestety nie odnioslam pozytywnego wrazenia. Wydaje mi sie ze nauczycielka Sary nie ma zindywidualizowanego podejcia do uczniow i nie zna mozliwosci rozwojowych dzieci w wieku mojej corki. Praca domowa w postaci kopiowania centymetrowych literek dla trzylatki? Nauka wiersza Kto ty jestes Polak maly w przypadku dziecka co urodzilo sie i wychowuje w Uk i mowi tylko kilka slowpo polsku? Polska nie jest ojczyzna Sary i nie mieszka w polskiej ziemi. W moim odczuciu to chyba nie zostalo przemyslane. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego.
Odpowiedz dyrektorki:
Dziękuję za informację, przykro mi, że podjęła pani taka decyzję bez wcześniejszej rozmowy z nami. Staramy się dostosowywać zajęcia do potrzeb naszych uczniów ale też potrzebujemy troche czasu na to aby poznać dzieci a z tego co się orientuję Sara była na zajęciach dwa razy. Pani Olga, nauczycielka Sary zdawała sobie sprawę z tego, że pani dziecko nie mówi za dużo po polsku i starała się dostosować program do potrzeb Sary ale ciężko zdziałać cuda podczas 3 godzin raz w tygodniu. Nikt nie wymagał aby Sara nauczyła się perfekcyjnie wierszyka.
Idea polskiej szkoły na obczyźnie oparta jest o krzewienie polskiej kultury oraz naszych tradycji dlatego też wybieramy wiersze oraz piosenki, które każde dziecko z polskimi korzeniami powinno mieć okazję poznać. Przykro mi jeśli nie odpowiada pani nasz pomysł na przybliżanie dzieciom (nawet tym najmłodszym) naszych tradycji ale nie zamierzam tego zmieniać. Wielu naszych uczniów urodziło się w UK i ich rodzicom bardzo zależy na tym aby nasza Szkoła podnosiła takie treści jak polskość, poszanowanie tradycji oraz wiedzę o kraju naszych przodków. Jest pani pierwszą osobą, która pomysł nauczania dzieci ‘Kto ty jesteś’ uważa za niezbyt przemyślany. Zapewniam panią, że wszystkie treści nauczane w naszej Szkole są dogłębie przemyślane i dostosowywane do potrzeb naszych uczniów.
Co o tej sytuacji sádzicie. Czy jest normalne uczyc 3 latki kaligrafii? Czy jest normalne wciskac polskosc i patriotyzm na sie bez zrozumienia? Moim zdaniem to tylko moze dziecko zniechécac.
Pozdrawiam i prosze o komentarze i opinie.