Dodaj do ulubionych

u nas sukces..

30.08.13, 21:23
jednak sie oplacilo niemowienie i do dziecka po niemeicku...

w wakacje przeamal sie (4,5) i teraz mowi do mnie wylacznie po polsku. Gramatycznie jescze sa braki, ale nadrabia szybko..szczegolnie odmiana...ale juz coraz lepiej. smile))

Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: u nas sukces.. 01.09.13, 08:18
      Moja (2,5) juz odmienia poprawnie po polsku. Robi bledy, ale sa to bledy z jakas logika gramatyczna wink. Np. "Mama, nie plakaj". Urocze i jakie logiczne, cos jak przymiotnik "lublinski"...Nauczylam ja tez, ze po niemiecku Marysia to Marija (zeby w przedszkolu reagowala na imie), no i pare podstawowych slow po niemiecku tez. Ale oczywiscie mam zamiar mowic do niej konsekwentnie cale zycie tylko po polsku.
      • camel_3d :)) 06.09.13, 12:39
        hmm.. a Romek to po niemecku Roman smile heehhee

tak ostatnio zapytal chlopca w Polsce jak sie nazywa.. Piotrek, a on zapytal mlodego jak sie nazywa..a ten do mnei przybiegl i pyta sie, jak sipo polsku nazwywa, bo w De wszytscy oprocz mnei mowia Roman smile))
        • annajustyna Re: :)) 07.09.13, 20:43
          I wytlumacz dziecku, czym jest zdrobnienie, a czym forma oficjalna imienia tongue_out.
        • illegal.alien Re: :)) 08.09.13, 13:55
          Haha, dobre big_grin
          Moja Mia po polsku nazywa sie 'Manka' smile
          • annajustyna Re: :)) 09.09.13, 10:10
            I prawidlowo, bo Mia to jaksa tam ktoras pochodna Marii tongue_out. Byleby przez krotkie i nie wymawiac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka