Dodaj do ulubionych

krem do powiek

28.03.11, 12:05
Czy możecie polecić jakiś delikatny krem, którym mogłabym smarować powieki siedmiolatki. Od kiedy zaczęła nosić okulary, to bardzo często ma wysuszoną powiekę. Czasami to, aż się jej skóra złuszcza i jest zaczerwieniona. Wszelkie moje pytania okuliści zbywają, że to nic takiego i nie widzą żadnego związku z noszonymi okularami. Tak na prawdę to po prostu nie wiedzą. Ostatnio okulistka wysłała mnie do lekarza rodzinnego, ale szczerze powiedziawszy Wy mi pewnie lepiej poradzicie. Chodzi mi o jakiś delikatny krem/maść dla dziecka, żeby miał jak najmniej chemikali, a jednak natłuścił nieco tą powiekę.
A może ktoś z Was ten miał/ma taki problem. Bo ja zauważyłam, że to wysychanie pojawiło się kiedy zaczęła nosić okulary i najbardziej łuszczy jej się powieka oka, które ma duże plusy, więc i szkło jest tam bardzo mocne.
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: krem do powiek 29.03.11, 17:17
      My, - ale na zatarcia, zdartą skórę wokół oczu - stosujemy oxycort A (na receptę).
    • mastaszka Re: krem do powiek 30.03.11, 11:44
      Witaj!

Moja koleżanka ma podobny kłopot z córką, przy czym Zuzia nie nosi okularów, ale jest alergiczką. Może w oprawkach jest coś, co uczula Twoją córcię, np nikiel.
      Oni koniec końców dostali steryd na przeleczenie, ale stosują zapobiegawczo i natłuszczająco specjalny krem do powiek La Roche Possay (jakoś tak to się pisze). Drogie pioruńsko, ale skuteczne i dość wydajne.

pozdrawiam
      • gosiash Re: krem do powiek 31.03.11, 00:27
        Dzięki za odpowiedzi. Ja też podejrzewam uczulenie od oprawek, ale wszyscy mnie przekonują, że to na pewno nie to i że związku z okularami nie ma, chociaż ja bez przerwy powtarzam, że zaczęło się tak dziać od kiedy mała zaczęła nosić okulary. No nic, na razie będę natłuszczać i zobaczę co dalej. Ja jeszcze podejrzewam, że może to słońce skupiając się na soczewce bardziej wysusza skórę powieki (bo właśnie bardziej łuszczy się powieka na oczku z mocniejszą soczewką). Muszę poobserwować małą, kiedy powieka jest bardziej wysuszona.
        • mastaszka Re: krem do powiek 31.03.11, 12:18
          Może i słońce, chociaż mój młody nosi +12 i +13,5 i mu nie wysusza, może kwestia ustawienia soczewki. Okuliści patrzą na oczy, nie mają globalnego podejścia do organizmu, wogóle lekarze często nie słuchają rodziców, dlatego nasz lekarz tak mi podszedł, bo patrzy i na wzrok i na ogólny rozwój dziecka.
          • asiak2007 Re: krem do powiek 31.03.11, 19:12
            moja Olka nosi oprawki antyalergiczne z polskiej firmy Liw Lewant
        • lan83luc Re: krem do powiek 31.03.11, 20:56
          Dermosan jest dobrym kremem i delikatnym. Nie wiem, jednak czy mozna go stosować na powieki. (niedrogi zarazem)
    • undomestic_goddess.pl Re: krem do powiek 01.04.11, 22:15
      U nas bylo podobnie, ale my mielismy problem ze skora pod oczami/na policzku. Skora byla zaczerwieniona, podrazniona, zaczely pekac naczynka. bylismy u pediatry-alergologa i ona stwierdzila, ze to reakcja alergiczna na plastikowe okulary. dodam tylko, ze nie bylo tak od poczatku - pierwsze kilkanascie miesiecy bylo ok, a pozniej zaczely sie problemy ze skora. podobno tak sie moze czasmi dziac. u nas pomagala tylko masc ze sterydami. natluszczabnie skory niestety nie :/
      Zmienilismy oprawki 2 tyg. temu i widze ogromna poprawe :D
      • gosiash oprawki 01.04.11, 23:00
        A możesz mi powiedzieć jaki rodzaj oprawek wybraliście. Ja też naczytałam się o uczulających oprawkach, ale okulista i optyk zbili mnie z tropu twierdząc, że to nie od oprawek. A ja szczerze powiedziawszy oprawki najbardziej podejrzewam. Ale właśnie wydawało mi się, że plastikowe wymieniane były jako mniej uczulające od metalowych, ale mogę się mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka