Dodaj do ulubionych

Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźcie pr

07.09.12, 09:56
oszę... Temat już był wałkowany, ale jednak świat się zmienia i czasy też... jesteśmy z województwa mazowieckiego i chcielibyśmy po ukończeniu 5 lat zacząć naukę/zabawę w przedszkolu... I tutaj moje pytanie... Czy tylko przedszkole w Laskach..? Ze względu na odległość dojazdy nie wchodzą w rachubę, podobno dziecko może przebywać tam od poniedziałku do piatku z noclegami, ale podobno też nie ma tam teraz ani jednego dziecka, czyli zostawilibyśmy sie tam dziecko samo jak palec, czego sobie nie wyobrażamy... Z wiadomych względów normalne przedszkola nie wchodzą w rachubę, ale może są jakieś placówki, gdzie chodzą dzieci słabowidzące i na zasadzie wyjątku mogliby przyjąć dziecko niewidome...
Obserwuj wątek
    • olamaja Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 08.09.12, 23:35
      Witaj. Na rozpoczęciu roku szkolnego w Laskach mówili, że są dzieci w przedszkolu! Skąd jesteście? U nas w Żyrardowie jest doskonałe przedszkole integracyjne, do którego chodziła moja Maja. Może w pobliżu waszego miejsca zamieszkania jest też jakieś.
    • przemo9 Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 16.09.12, 23:39
      Nasz niewidomy maciek ukończył przedszkole w Płocku.teraz jest w 5 klasie.Obecnie w 6 latkach w przedszkolu nr 3 na ul Gałczyńskiego jest niewidomy chłopiec.
      Pozdrawiamy Maję z Żyrardowa! :-)
    • wilaski Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 24.09.12, 16:23
      Serdecznie zapraszamy do naszego Przedszkola w Laskach. Prosimy przyjechać i poznać obecną grupę dzieci.
      Kontakt: www.przedszkole.laski.edu.pl
    • modejska Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 07.10.12, 16:44
      Ja również nie wyobrazalam sobie zostawić moje dziecko na cały tydzień w szkole dla niewidomych. W mojej miejscowosci akurat było przedszkole dla dzieci słabowidzących i tam chodziło moje dziecko,nawiasem mówiąc było jedynym dzieckiem niewidomym.Jeżeli nie ma u Was przedszkola integracyjnego albo specjalistycznego,proponuję spacer po przedszkolach w okolicy i rozmowę z kadrą.Ludzie czasami lubią wyzwania.Wysyłając
    • a_kwolek Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 28.10.13, 14:23
      Witam serdecznie. Z uwagą prześledziłam ten drobny wątek. Ciekawa jestem, jak dalej potoczyły się losy Pana/Pani dziecka. Do jakiej chodzi szkoły i czy jest akceptowane przez rówieśników i nauczycieli?
      Pytam, gdyż pracuję w Fundacji "Vis Maior". Obecnie realizujemy projekt, w ramach którego przeprowadzamy w szkołach ciekawe zajęcia dla uczniów. Mamy też w planie 5 warsztatów dla nauczycieli i 1 warsztat dla rodziców. Wszystko dotyczy dzieci niewidomych. Projekt nazywa się "Niewidomy uczeń w szkole".
      Gdyby ktoś był zainteresowany warsztatami dla rodziców, to odbędą się one w Warszawie. Termin nie jest jeszcze znany, ale na pewno w tym roku.
      Pozdrawiam
    • iwka-lig Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 28.11.13, 17:56
      Witam. Jest przedszkole w Warszawie Stowarzyszenia ''Tęcza'' dla dzieci niewidomych i słabowidzących ul. Kopińska 6/10.
    • kasica19791 Re: Przedszkole dla dziecka niewidomego - doradźc 12.01.14, 19:26
      Witam.Moja 6 letnia córka Maja od 3 lat uczęszcza do Przedszkola Integracyjnego nr 11 w Przemyślu.Uważam,iż dziecko niewidome może wspaniale funkcjonować w grupie dzieci widzących.Braila uczymy sie w przedszkolu i poza nim w Poradni Terapii Zaburzeń Wzroku.Jeśli miałaby Pani jakieś pytania podaję numer-chętnie odpowiem;663-183-760 pozdrawiam
    • kinia1242 Re: ankieta 18.03.14, 19:49
      Dzień dobry. Z góry przepraszam że zakłócam ten wątek ale chwytam się już każdej możliwej rzeczy.. otóż jestem studentką wczesnego wspomagania rozwoju dziecka i w tym roku piszę pracę licencjacką - wybrałam sobie temat dotyczący rodziców dzieci niewidomych i słabowidzących, jednak mam ogromny problem z dotarciem to Państwa..
      Dlatego też moja prośba czy zechcieliby Państwo wypełnić dla mnie ankietę, nie zajmie to dużo czasu.. ma tylko 30pytań typu 'zaznacz odp która jest ci najbliższa' nie ma przymusu pisania, uzasadniania.. ankieta jest ANONIMOWA, nie sprawdza państwa wiedzy czy umiejętności - raczej to coś w stylu sondażu.. Czy mogę na Państwa liczyć? Mój email to kinia1242@vp.pl, jeśli zdecydują się Państwo mi pomóc to proszę napisać wtedy wyślę ankietę:) W zamian mogę odpowiedzieć na Państwa pytania, czegoś dowiedzieć się od specjalistów którzy mnie uczą (APS) lub np. zaproponować jakąś zabawę dla Państwa dziecka..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka