Dodaj do ulubionych

Program Lilly i Gogo

10.10.12, 10:39
Czy wasi rehabilitanci widzenia korzystają z tego programu. Widzieliście jak on działa? Jestem bardzo ciekawa. Z opisu wygląda zachęcająco. Myslałam nad tym czy mógłby być narzędziem do rehabilitacji w domu z zaleceniami specjalisty. Niewiele znalazłam...
Obserwuj wątek
    • rena_ta_s Re: Program Lilly i Gogo 10.10.12, 12:00
      Nie znam, napisz coś więcej?
      Mi rehabilitantka poleciła tylko grę komputerową Sokretes (podzieloną na 3 części dla każdej grupy wiekowej). Kupiłam ją i faktycznie zadania fajne, wszystko na białym tle, mocne kolory w czarnych konturach. Mały chętnie gra.
    • tata_gabrysi Re: Program Lilly i Gogo 11.10.12, 10:30
      nie widziałem, aby w Tęczy mieli coś takiego,
      faktycznie niewiele można na ten temat znaleźć, mam coś takiego:

books.google.pl/books?id=ypXYF-UeR_cC&pg=PA327&lpg=PA327&dq=program+lilly+and+gogo&source=bl&ots=Zj0B5Q77c3&sig=QQ5GrN_g2-AURc1cff49gjRPo_Y&hl=pl&sa=X&ei=uFN1UNr7Gs3gtQb4joGIAg&ved=0CEcQ6AEwBg#v=onepage&q=program%20lilly%20and%20gogo&f=false
      z czego wynika m.in., że jednym z konceptów programu jest odwzorowywanie realnych przedmiotów na rysunkach i pokazanie dziecku, że rysunki reprezentują znajome im przedmioty - takie zalecenie dostaliśmy ostatnio w Tęczy tj. zrobić zdjęcia znanych Gabrysi przedmiotów, zabawek i spróbować nauczyć ją wiązać przedmiot realny z reprezentującym go obrazkiem.

program jest multimedialną paczką zawierającą m.in. filmy video czy gry na PC, na stronie współautorki - Lei Hevarinen - www.lea-test.fi/ jest informacja: "Lilly & Gogo training materials (available directly from Gerti Jaritz, e-mail: m1010@stsnet.at)." Zatem wygląda na to, że trzeba pisać maila ws. zamówienia do Pani Gartrude Jaritz... dziwne.

może znalazłaś gdzieś te materiały (video, pogramy na PC) do pobrania chociażby w wersji demo lub też produkt w pudełku do kupienia w całości (ciekaw jestem ceny choć biorąc pod uwagę ceny pomocy Lei Hevarinen spodziewam się, że może być bardzo wysoka).

Jesteś na tym forum mistrzynią w przekopywaniu internetu ws. przydatnych naszym dzieciom pomocy więc trzymam kciuki, że Tobie uda się coś więcej znaleźć :)

Pozdrawiam,
      T.
    • ujutno Re: Program Lilly i Gogo 23.10.12, 20:21
      Widziałam dziś Lili I Gogo w Owińskach. Zestaw był chyba z lat 90tych. Zamiast programu była kaseta VHS:)
      Generalnie książeczki zawierały zdjęcia i ich odwzorowanie rysunkowe. Same lale były całkiem fajne... Ale nie zrobiło to na mnie dużego wrażenia. Jeśli całość jest jakoś odświeżona to może być fajne narzędzie do codziennej rehabilitacji.

Pisałam do pani Walkiewicz-Kurtak i bezpośrednio u źródła ale w żadnym wypadku nie dostałam odpowiedzi. A szkoda.

Tomaszu, jak będziesz w Tęczy to zapytaj proszę.
      • tata_gabrysi Re: Program Lilly i Gogo 23.10.12, 22:08
        ja również nie mam odpowiedzi na maila kierowanego do autorki, zapytam Pani Małgorzaty w Tęczy na początku listopada, a tymczasem zabieram się do zrobienia ksiezeczki z przedmiotami, twarzami, które Gabrysia zna

Pozdrawiam,
        Tata Gabrysi
      • tata_gabrysi Re: Program Lilly i Gogo 02.01.13, 20:37
        Cześć,

Byliśmy dziś w "Tęczy" i tym razem nie wyleciało mi z głowy i zapytałem o Lilly&Goo. Mają ten zestaw, Gabrysia dostaje np. do zabawy lalkę z zestawu wraz ze zdjęciem ją obrazującym na zasadzie rozpoznawania realnych przedmiotów na fotografii.

Na filmiki z zestawu jeszcze nie czas dla Małej, będziemy na podstawie nich pracowali później, a dot. one m.in. nazywania czynności czy emocji.

Zestaw jest chyba po upgradzie bo filmy są na DVD :)

Pozdrawiam,
        T.
    • ujutno Re: Program Lilly i Gogo 25.10.12, 19:07
      translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.edition-bentheim.de%2Findex.php%3F_f%3Dsta%26_p%3Dsta_fruehfoerderung
      Wklejam tłumaczenie strony na której można nabyć Lili i Gogo.
      Program nie jest odświeżony wizualnie. No i kosztuje 170euro!!!

Są tu tez inne narzędzia wspomagania rozwoju wzroku. Ale ceny są wysokie niestety.
      • yazdi Re: Program Lilly i Gogo 12.12.15, 15:02
        W razie czego - w Polsce sprzedaje to firma Optometria.pl :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka