Dodaj do ulubionych

Twarde soczewki

08.04.13, 21:08
Mam pytanie dotyczące twardych soczewek kontaktowych. Jaką część oka powinny zajmować ?
Przez lata soczewki dobierała nam dr w Warszawie, zakrywały całą tęczówkę, ale niestety nie jeździmy już do Warszawy. Soczewka z innego ośrodka zakrywa tylko źrenicę ? Może ktoś wie jak powinno być prawidłowo?
Obserwuj wątek
    • asiak2007 Re: Twarde soczewki 14.04.13, 18:30
      z tego co się dowiedziałam a nie jestem dobra w dziedzinie soczewek, maja Ola miała raptem może z 5 dni na oczkach, soczewki twarde są o tyle lepsze że mają mały kontakt z okiem bo zajmują małą jego powierzchnię i tak faktycznie było, soczewka Oli była niewiele większa od jej źrenicy, teraz pożegnaliśmy się z soczewkami ale myślę jeszcze kiedyś spróbować. My dobieraliśmy soczewki w Spektrum u pani Murawskiej- polecam, fajna kobitka, bardzo zaangażowana w to co robi
      • motylk-kk Re: Twarde soczewki 14.04.13, 19:44
        jesteśmy przed doborem soczewek u pani Murawskiej powiedz jak to się odbywa panicznie się boję moja córeczka ma 3 lata OL - 10, prawe zdrowe. Czy to coś dziecko boli takie zakładanie przymierzanie, jak taką twardą soczewkę się wkłada
        • asiak2007 Re: Twarde soczewki 15.04.13, 15:52
          Pani Murawska jest bardzo miłą osobą, delikatną, musisz dziecku wszystko wytłumaczyć ile zrozumie tyle zrozumie ale będzie wiedziała że coś tam jej będą zakładać. A konkretnie wygląda to tak że zakładają taką próbną soczewkę i później takie żółte kropelki i w niebieskim światełku sprawdzają jak ona się trzyma i później same z dr ustalają jaką krzywiznę zamówić itd. Nie jest strasznie, uszy do góry.
      • 22amelia Re: Twarde soczewki 14.04.13, 20:15
        Dlaczego musieliście zrezygnować z noszenia soczewek, może coś było nie tak?
        • asiak2007 Re: Twarde soczewki 15.04.13, 15:48
          bo wszystko się pokiepściło, 15 stycznia odebraliśmy soczewki a 29 stycznia Ola miała "zabieg" p /jaskrowy co wykluczylo zakładanie soczewek a przynajmniej tej jednej a zakładać tylko jedną nie miało sensu, a jak już wszystko niby było dobrze i lekarka pozwoliła to okazało się że ma owrzodzenie rogówki i już teraz całkowity zakaz zakładania bo ten wrzód był centralnie na źrenicy i tak to właśnie wygląda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka