Dodaj do ulubionych

Po wizycie

24.10.13, 08:37
Byliśmy na wizycie u dr Oleszczyńskiej- Prost.
Badanie poszło raczej sprawnie - przytrzymaliśmy synka i udało się go zbadać.
Zamówiliśmy soczewki.
Mam trochę mieszane uczucia - najpierw byłam nastawiona bardzo optymistycznie do soczewek, ale jak już je zamówiliśmy to mam trochę wątpliwości - wszyscy dookoła próbują mnie przekonać, że to zły pomysł - od znajomych po rodzinę - że przecież nasz synek jest taki mały i jak on ma nosić soczewki, że będzie non-stop tarł oczka, że będzie płakał, itd. Jeszcze nasz optyk "poczęstował" nas historią swojego klienta, któremu soczewka wrosła w rogówkę (miał miesięczne soczewki miękkie).
Soczewki będą korygować zarówno krótkowzroczność jak i astygmatyzm - natomiast nasza okulistka zapisując synkowi okulary powiedziała, że jest on jeszcze za mały na korygowanie astygmatyzmu.
Może któryś z rodziców orientuje się od kiedy należy korygować astygmatyzm u malutkich dzieci i niemowląt?
Obserwuj wątek
    • rodzice_karola Re: Po wizycie 24.10.13, 18:03
      "Wrodzony astygmatyzm powinien być leczony już od wczesnego dzieciństwa, wtedy można uniknąć pewnych konsekwencji, jakie mogą być następstwem zignorowania pierwszych objawów schorzenia. Rodzice powinni zainteresować się i pójść do lekarza w przypadku kiedy zauważą, że ich dziecko:
      mruży oczy, trze oczy, miewa częste bóle głowy, bóle oczu, siada blisko telewizora, niechętnie się uczy i czyta.

Dziecko, które ma astygmatyzm będzie trzymało zabawkę lub inne przedmioty blisko oczu. Ponadto może widzieć jakąś część obrazka bardziej wyraźnie niż pozostałe części.

W późniejszym okresie życia kiedy dziecko zaczyna naukę czytania i pisania ma problemy z odróżnieniem niektórych liter. Bardzo często myli „O” z „D”, czy „F” z „P”.

Nie korygowany astygmatyzm u dziecka, który często jest połączony z występowaniem nadwzroczności, może doprowadzić do powstania zeza akomodacyjnego.

W przypadku kiedy w jednym oku wada jest znacznie większa może w nim dojść do niedowidzenia, czyli amblyopii (inaczej tzw. leniwe oko)." -
      www.astygmatyzm.info/astygmatyzm-u-dzieci.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka