Dodaj do ulubionych

Orzeczenie

08.04.14, 11:16
Witam! za tydzień mamy komisję. Jakie są kryteria otrzymania orzeczenia? Tata gabrysi pisał że ostrość widzenia musi być pomiędzy 0,05 a 0,3. a co z osobami jednooczonymi. Jonasz ma VOP=0,1 z 0,5 m (przepisuję od Kaczmarkowej) VOL=1,0 nc i Sn OP+0,05 nc Sn OL+1,0.
o co kaman? nie wiem co to jest to Sn? Bedę wdzięczna za szybką odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • katacha Re: Orzeczenie 08.04.14, 11:32
      Ja znalazłam takie kryterium: wrodzone lub nabyte wady narządu wzroku powodujące znaczne ograniczenie jego sprawności, prowadzące do obniżenia ostrości wzroku w oku lepszym do 5/25 lub 0,2 według Snellena po wyrównaniu wady wzroku szkłami korekcyjnymi, lub ograniczenie pola widzenia do przestrzeni zawartej w granicach 30 stopni.
      • tata_gabrysi Re: Orzeczenie 08.04.14, 12:27
        "w oku lepszym", a wy macie w nim pełną ostrość wzorku, tj. 1.0 do bliży i dali
        Sn to spodziewam się skrót od testu na tablicy Snellena i wyrażenie ostrości wzroku do dali

Pozdr.,
        T.
        • mia80 Re: Orzeczenie 08.04.14, 15:51
          Mój syn po operacji PHPV OP, lewe oko całkowicie zdrowe - orzeczenie otrzymał już po raz trzeci, tym razem na okres trzech lat.
          • katacha Re: Orzeczenie 08.04.14, 17:01
            mia80 ja mam dokładnie taką samą sytuację (nawet to samo oko zdrowe i to samo po PHPV) . Syn miał do tej pory 2 orzeczenia. a teraz gość wzywając na komisję zażądał żeby mu donieść badanie dna oka i pola widzenia. do tej pory zawsze wystarczał wniosek wypisany przez lekarza. martwię sie czy na fali ostatnich protestów rodziców niepełnosprawnych nie robią pod górę z przyznawaniem świadczeń.
            Tato Gabrysi zgadzam się z twoją interpretacją tylko dlaczego do tej pory dostawał orzeczenie (od początku oko lewe miał zupełnie zdrowe). A skąd Ty znasz te kryteria miedzy 0.05 a 0.3?
            • tata_gabrysi Re: Orzeczenie 08.04.14, 22:54
              Zakres 0,05 do 0,3 to tak jak pisałem, wg mojej wiedzy, ostrość kwalifikująca do zaliczenia do grupy słabowidzących i tylko tyle. Nie wiem jakie są kryteria przyznania orzeczenia o niepełnosprawności bez orzekania o jego stopniu dla dzieci do lat 16 ze względu na problemy oczne.

Pozdr.,
              T.
          • katacha Re: Orzeczenie 08.04.14, 17:05
            mia80 a nie masz może gdzieś tych dokumentów z komisji pokserowanych żeby mi napisać co miał wpisane we wniosku.
            • mia80 Re: Orzeczenie 09.04.14, 14:48
              Katacha, poszukam i prześlę na e-mail. Wydaje mi się, że przyznawanie orzeczeń dla dzieci odbywa się na nieco innych zasadach. Przecież zajęcia WWR odbywają się na podstawie orzeczenia i opinii PP, przynależność do fundacji wymaga orzeczenia. Dlaczego zatem nasze dzieciaki miałyby być pozbawione pomocy w tym zakresie. Nie przyznaje się natomiast pkt. 7. czyli inf. że dziecko wymaga stałej opieki matki. W związku z tym nie należy się nam świadczenie pielęgnacyjne a jedynie zasiłek.
              • katacha Re: Orzeczenie 09.04.14, 22:51
                ja miałam przyznany punkt 7 do tej pory, a ty nie????
              • mia80 Re: Orzeczenie 10.04.14, 21:41
                W pierwszym orzeczeniu nie dostałam pkt. 7, po odwołaniu także mi nie przyznano, pomimo udokumentowanej ciągłej walki z soczewką. W drugim dostałam, a teraz w tym na trzy lata znów nie. Nie złożyłam odwołania, nie chce mi się walczyć i niczego udowadniać ludziom, którym się wydaje, że wszystko wiedzą najlepiej. A że jestem czynna zawodowo, więc szczególnie i tak mi nie zależy...
                • katacha Re: Orzeczenie 10.04.14, 22:31
                  no ja czuję że mamy tą komisję w najbardziej niefartownym momencie. Coś mi się wydaję że obietnica podwyżek dla rodziców dzieci niepełnosprawnych poskutkuje "zahamowaniem" orzekania niepełnosprawności. naprawdę nie rozumiem tych kryteriów. jak je czytam to rzeczywiście nasze dzieci się nie łapią, ale przecież 2 orzeczenia na tej podstawie nam przyznano.
    • katacha Re: Orzeczenie 14.04.14, 11:30
      no i już po komisji. No i tak jak przypuszczałam Jonasz dostał orzeczenie na 3 lata ale ja nie dostałam stałej opieki czyli pkt 7. Sytuacja dziecka sie nie zmienia przepisy też nie a interpretacja urzędnicza tak. no Chyba że chodzi o to że chodzi do przedszkola czyli nie sprawuję nad nim opieki cały czas. no ale to chyba byłoby absurdalne. CHyba jest dużo dzieci z różnymi niepełnosprawnościami które chodzą do szkoły.
      • ladybarque Re: Orzeczenie 29.04.14, 13:38
        Witam kochani rodzice, czy ktoś z Was może mi pomóc z wypełnieniem wniosku w sprawie wyd. orzeczenia? ( część 2 informacja o zakresie opieki i pielęgnacji w celu uzyskania zasiłku pielęgnacyjnego) mam szereg wątpliwości, co tam dokładnie wpisać...Maja jest dzieckiem słabowidzącym, niedowidzącym poniżej 0,3, ale np nie ma innego sprzężenia wad...I oprócz tego, że nie może sama się poruszać, bo niedowidzi, nie ma innych chorób... Boję się jednak, że jak tam nie wpiszę nic, nie usyzkam zasiłku (a pracować nie mogę, sprawując nad nią opiekę w sposób ciągły,,,,) Proszę o kontakt na pw... I wydawać by się mogło, że to takie proste...
      • ladybarque katacha 29.04.14, 13:41
        Proszę jeśli masz chwilkę odezwij się do mnie na pw. Albo tu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka