nemiki1 08.08.05, 00:36 wiadomosci.onet.pl/1114634,16,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olamaja Re: sztuczne oko 18.08.05, 12:09 Takie tytuły zawsze najpierw dają mi bardzo dużo nadziei ale potem ....... Bo co jak ktoś oczu nie ma. Moze kiedyś wymyślą prawdziwe sztuczne oko (gałkę oczną). Jak mówi nasz okulista nie jest problemem skonstruowanie czegoś takiego ale na razie nie wiadomo jak takie oko połączyć z nerwami wzrokowymi i dalej z mózgiem. Myślę jednak, ze kazda nowość idaca w tym kietunku to już krok bliżej do wynalezienia tego o czym marzę. Odpowiedz Link
magracka Re: sztuczne oko 19.08.05, 22:05 To może być , też nadzieją dla nas. Prawe oczko jest w zaniku. i nawet teraz gdyby udało się coś robić z siatkówką, to w tym oczku nie ma szans. Ale sztuczne oko? może? już kiedyś czytałam na ten temat, do tego nawt oko nie jest potrzebne, gdyż bodźce wzrokowe odbiera odbiornik i przekazuje je do implanty wszczepionego w mózgu, chyba dobrze zrozumiałam, więc może ..... . Trzeba mieć nadzieję , że będzie tak jak z implantami ślimakowymi a może jeszcze lepiej!!!oo!! pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
nemiki1 Re: sztuczne oko 20.08.05, 17:49 U nas jest podobnie :-( A nawet gorzej- bo nawet jak wymyślą prawdziwe zastępcze oko, to nerwy wzrokowe i tak nic nie prześlą do mózgu... dlatego czekam, czekam i czekam na koljen wiadomości... Tak tylko myślałam, że może komuś się przyda... Odpowiedz Link
olamaja Re: sztuczne oko 24.08.05, 10:33 Bardzo źle się czuję z tym, ze nigdy nie pomyślałam o tym problemie z innego punktu widzenia niz mój. Faktycznie problemem jest nie tylko gałka oczna ale również nerwy wzrokowe. Naprawdę bardzo mi przykro. Dobrze, ze coś idzie jednak do przodu i naukowcy cały czas myśla co zrobić aby było lepiej. Odpowiedz Link