currrara 30.11.09, 10:41 Emil i jeszcze dwóch chłopaków nie odstępują mnie na krok czy: Emil i jeszcze dwaj chłopacy nie odstępują mnie na krok??? Będę wdzięczna :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Re: jeszcze dwóch czy jeszcze dwaj? 30.11.09, 12:43 A. Emil i jeszcze dwoje chłopaków nie odstępują mnie na krok. B. Emil i jeszcze dwaj chłop[a]cy nie odstępują mnie na krok. C. Emil - i jeszcze dwoje chłopaków - nie odstępuje mnie na krok. Chłopcy lubili {Currarę}. Chłopaki lubiły ją. Chłopacy mówili dziwną, nierozpoznaną gwarą. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: jeszcze dwóch czy jeszcze dwaj? 30.11.09, 13:08 deerzet napisał: > A. Emil i jeszcze dwoje chłopaków nie odstępują mnie na > krok. O Boże, Deerzecie, obudź się! Dwoje chłopaków??? Albo dwa chłopaki, albo dwaj chłopacy (co już brzmi gorzej, ale jest wciąż poprawne). Trzeciej możliwości nie ma. Emil i jeszcze dwa chłopaki ... itd. Odpowiedz Link Zgłoś
manab Re: jeszcze dwóch czy jeszcze dwaj? 30.11.09, 13:29 Aby na pewno "dwa chłopaki"? A może raczej "dwóch chłopaków/ dwaj chłop(a)cy"??? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Jeszcze dwoje, jeszcze dwaj 30.11.09, 13:43 Chłopaki Dwaj mężczyźni - dwaj chłopcy - dwaj chłopacy - dwóch chłopaków - dwoje dzieci - "dwoje" chłopaków. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Repeta 30.11.09, 14:01 Dzieci - dwoje dzieci. Dziewczyny - dwie dziewczyny. Dziewczęta - dwoje dziewcząt. Chłopcy - dwóch chłopców. Chłopięta - dwoje chłopiąt. Chłopaki - dwóch chłopaków. Źrebaki - dwa źrebaki. Źrebięta - dwoje źrebiąt. Riebiata - dwa riebionka... Uff... --- Repetitio mater studiorum est... Odpowiedz Link Zgłoś