pistrix 15.02.04, 22:42 czy rodzaj żeński od sedziego to sędzia czy sędzina? a może obydwa warianty są poprawne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 15.02.04, 22:47 pistrix napisała: > czy rodzaj żeński od sedziego to sędzia czy sędzina? a może obydwa warianty są > poprawne? Oba. Sędzina brzmi dostojniej. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 16.02.04, 10:06 Nie do końca. Pierwotnie (i chyba cały czas poprawnie) sędzina to żona sędziego. Kobieta sędzia nie jest uwzględniona, bo czegoś takiego jak świat światem (seksistowskim) nie widziano. A propos seksistowski. Niejaki Kuba Wojewódzki powiedział, że jego program jest uważany za najbardziej seksistowski w telewizji, bo najwięcej tam mówi się o seksie. Jego rozmówczyni podzieliła jego pogląd. Świetnie się więc zrozumieli. JK Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 16.02.04, 16:11 jacklosi napisał: > Nie do końca. Pierwotnie (i chyba cały czas poprawnie) sędzina to żona > sędziego. Mnie sie już tak nie kojarzy, ale to znaczenie znam. Chyba już w sposób naturalny zanikło. Zastanawiam się tylko, czy mozna powiedzieć: ta sędzia. Jakos nie brzmi. Ta sędzina - to i owszem, ale "ta sędzia" - nie. Może: ta pani sędzia? > Kobieta sędzia nie jest uwzględniona, bo czegoś takiego jak świat > światem (seksistowskim) nie widziano. Tak było dawno temu, w ubiegłym tysiącleciu. Mnie sądy jakoś omijają, ale w telewizji widzę co innego. > A propos seksistowski. Niejaki Kuba Wojewódzki powiedział, że jego program jest > > uważany za najbardziej seksistowski w telewizji, bo najwięcej tam mówi się o > seksie. Jego rozmówczyni podzieliła jego pogląd. Świetnie się więc zrozumieli. > JK To by się zgadzało. W obu znaczeniach tego słowa (ogólnopolskim i wojewódzkim). Na pewno nie seksowny. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 16.02.04, 17:11 ala100: > Mnie sądy jakoś omijają, ale w telewizji widzę co innego. Ja to samo ostatnio widziałem w prawdziwych sądach. Myślę, że rzeczownik ,,sędzia'' niedługo już całkiem straci rodzaj męski. A ,,sędzina'' kojarzy mi się jakoś tak strasznie staro... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
misza.slon Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 17.02.04, 10:07 > > Kobieta sędzia nie jest uwzględniona, bo czegoś takiego jak świat > > światem (seksistowskim) nie widziano. > > Tak było dawno temu, w ubiegłym tysiącleciu. Mnie sądy jakoś omijają, ale w > telewizji widzę co innego. Nie tysiącleciu, tylko STULECIU. a to wcale nie było tak dawno Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 20.02.04, 00:11 Kobieta zajmująca się sądzeniem to sędzia, DC: sędzi, B: sędzię, N: sędzią, Ms: sędzi. Potocznie (czyli tylko w odmianie mówionej języka) kobieta sędzia to sędzina. Odpowiedz Link Zgłoś
loel Re: SĘDZIA czy SĘDZINA 01.03.04, 16:51 W sądzie o tym nie wiedzą. Mówią na przykład "Nie ma sędziego Kowalskiej" Odpowiedz Link Zgłoś