• mergil Re: przecinek 08.11.11, 12:49
      Artura Zirajewskiego, ps. Iwan, zabił "jeździec". Tak, ze względu na szybkość reakcji, nazywana jest zakrzepica żył, z powodu której zmarł ten skazany, świadek w sprawie śmierci gen. Marka Papały.

Moim zdaniem tak powinno być. Zdanie, części wtrącone, oddzielić trzeba przecinkami. Tyle w temacie.
      • kapitan_marchewa Re: przecinek 09.11.11, 16:15
        W przypadku hipermarketu - nie są to pieniądze na widok, których dyrektor finansowy dostaje trudnści z oddychaniem.
        supermarket.blox.pl/2011/11/Dlaczego-sklepy-Carrefour-mnie-oszukuja.html
        Redaktor Miączyński. Biznesowy.
        • efedra Horror? 10.11.11, 03:47
          gazeta.pl o zespole The Horrors:
          "...W pewnym momencie Faris Badwan, postanowił urozmaicić koncert."
          • kapitan_marchewa Przecinek 10.11.11, 16:29
            Broni swoich przekonań i mówi, co myśli.
            www.plotek.pl/plotek/1,78649,10622831,Ziobro_boi_sie_piersi.html
            • efedra Re: Przecinek 11.11.11, 00:43
              Wyborcza.biz - artykuł o "niedozwolonych klauzulach"

"Klauzula niedozwolona w regulaminie sklepu, może narazić firmę na wiele problemów finansowych"
              • kapitan_marchewa Re: Przecinek 11.11.11, 17:23
                Policja będzie analizowała zapisy m.in. monitoringu miejskiego z "Marszu Niepodległości" podczas, którego doszło do starć
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10629229,Regularna_wojna_demonstrantow_z_policja.html
                • kapitan_marchewa Re: Przecinek 15.11.11, 16:15
                  Jak ocenił, taka zmiana w ustawie o sporcie, jest konieczna.
                  ...wybrani do parlamentu z listy PO, przekonywali, że dla każdego sportowca gra z orzełkiem na piersi, to wyjątkowa i bardzo ważna sprawa.
                  Kucharski podkreślił z kolei, że chciałby, aby "polskie dzieciaki, znów marzyły o grze (w reprezentacji) z orłem na piersi".
                  www.sport.pl/euro2012/1,109077,10647360,PO_chce__aby_orzelek_na_koszulkach_reprezentantow.html
                  • ewa9717 Re: Przecinek 15.11.11, 17:20
                    A co powiecie, skoro korektorka puszcza takie numery: "Tylko, że ludzie nie są naszą własnością, sierżancie."
                    To tylko jedno z wielu dziwnych interpunkcyjnie zdań.
                    Caroline Graham "Śmierć w przebraniu", s. 206, korekta Anna M.
                    • dar61 dla potomnych 16.11.11, 12:35
                      Czy Szanowna {Ewa9717} poprawia tego typu drukarskie błędy w druku, bazgroląc - dla potomnych - tam po marginesach, czy ma bałwochwalczy szacunek dla każdych pamiątek sztuki i sztuki drukarskiej?

Od chwili skażenie mnie tym zakątkiem forum coraz trudniej mi się czyta druk skażony brakiem korekcyjnego skalpela...
                      • ewa9717 Re: dla potomnych 16.11.11, 15:23
                        A wiesz, kiedyś tylko się złosciłam, a od jakiegoś czasu, i owszem, poprawiam. Na razie ograniczam się do książek nabądniętych za własne pieniądze, ale coraz bardziej mnie łapa swierzbi i złe w duszy niczym szeptucha kusi (popraw, popraw, popraw...), abym i do bibliotecznych się dorwała ;)
                        • dar61 Korekta rzecz warta ceny 16.11.11, 19:10
                          No to witam w klubie (-:
                          Jak przeglądam te kilka druków pamiątkowych, własnym sumptem wydanych przez autorów, mam odruch poprawiania nieodparty...
                          Raz miałem w ręku wydawnictwo rocznicowe, zredagowane przez pewną polonistkę z dłuuugim stażem, żonę dyrektora tej statecznej placówki pedagogicznej z tradycjami.
                          Oj, było tam co poprawiać!

Ale dziś mi orto-brzytwa stępiła się. I to na czym! Na automacie. Zachciało mi się poprawić tekst powstały poprzez skanowanie angielskojęzycznym „riderem" ściśle technicznego polskiego pisma drukowanego. Ręce opadają...
                          Po takim czymś znajdowanie jednego ciekawie utkwionego przecineczka jest rozrywką i odsapką :-)
              • efedra Po prostu nie potrafi. 15.11.11, 18:03
                PAP: Polonia dla Polonii
                USA: Adamek trenuje w St. Louis

"Tomasz Adamek, nie potrafi długo wytrzymać bez boksu."
                • kapitan_marchewa Przecinek 16.11.11, 07:23
                  Przy każdej z bramek, Niemcy popisywali się fantastycznym rozegraniem piłki, dokładnością i efektownymi wykończeniami.

Wynik otworzył się już w 15. minucie, gdy po wrzutce z lewego skrzydła, Klose z pierwszej piłki zagrał do nadbiegającego Mullera.
                  www.sport.pl/pilka/1,64946,10649604,Niemcy_graja_towarzysko_z_Holandia___na_zywo.html
                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 17.11.11, 06:38
                    Wprowadzona od czwartku norma dotycząca wyrobów tytoniowych, nie dotyczy akcesoriów takich jak tutki, do których nabija się tytoń.
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10656322,Od_czwartku_mozemy_palic_tylko_samogasnace_papierosy.html
                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 17.11.11, 14:17
                      Większość konsumentów jest zupełnie nieświadomych tego, że Aspartam został wynaleziony, jako medykament..
                      zmianynaziemi.pl/wideo/aspartam-zmienil-nazwe-taka-ktora-kojarzy-sie-naturalnym-slodzikiem
                      • efedra Re: Przecinek 17.11.11, 22:19
                        gazeta.pl o niańce, która pobiła małe dziecko.

"Z uwagi na to, że pokrzywdzonym jest małoletnie dziecko prokuratura, pomimo, że jest to przestępstwo prywatnoskargowe, objęła je ściganiem z urzędu."

A może miało być "małoletnie dziecko prokuratora"? :)))

• kapitan_marchewa Re: Przecinek 18.11.11, 07:07
                          Włodzimierz Olewnik w szoku: To było, jak drugie porwanie
                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10660764,Wlodzimierz_Olewnik_w_szoku__To_bylo__jak_drugie_porwanie.html
                          • ewa9717 Wywar z drzwi po raz kolejny... 20.11.11, 18:41
                            Złodzieje te drzwi wywarzyli:
                            wiadomosci.wp.pl/title,Wlamali-sie-do-pokoju-wiceminister-spraw-zagranicznych,wid,14003124,wiadomosc.html
                            • efedra Krótko i węzłowato 23.11.11, 21:10
                              "Tabliczkę Jacka Gruna, odsłoniła jego żona Nina".

(PAP: Jesień z bluesem)
                              • efedra Ile można w jednym zdaniu? 24.11.11, 03:24
                                http: lubimyczytać.pl

Tłem na którym rozgrywają się dzieje rodziny Pavlów jest przyroda rzeki, stawy, i jeziora, świat w którym wędkarz odnajduje poczucie wolności i sensu życia.

lubimyczytać.pl
                                ("Śmierć pięknych saren", Ota Pavel)
                                • kapitan_marchewa Przecinek 25.11.11, 07:59
                                  Pani obraża ludzi dla, których pani pracuje.
                                  www.plotek.pl/plotek/56,111485,10706286,Zemsta_za_plyn,,5.html?v=1&pId=15184744&logged=1&send-a=1#opinion15184744
                                  • efedra Re: Przecinek 28.11.11, 02:01
                                    Gazeta.pl.: Niepowtarzalne przeżycia turystyczne

"Machu Picchu... Robi niesamowite wrażenie, na każdym kto ma szczęście tu być."
                                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 02.12.11, 06:14
                                      Oczywiście, każda promocja ma swój haczyk
                                      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,10744228,Telewizor_i_konsola_za_zlotowke___przedswiateczny.html
                                      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 08.12.11, 07:04
                                        Jak poinformował, Krzysztof Zaporowski z biura prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji
                                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10778990,Droga_krajowa_nr__8__juz_przejezdna_po_duzych_opadach.html
                                        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 09.12.11, 07:40
                                          Śledztwo powinien, więc nadzorować prokurator.
                                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10785919,Brutalny_atak_na_ekspedientke__Bandyta_bez_aresztu.html
                                          • efedra Re: Przecinek 12.12.11, 12:10
                                            Franco, skoncentrował się na swojej wersji wydarzeń.

(gazeta.pl. Portugalczyk zwolniony z pracy w Anglii, bo nie mówi po polsku)
                                            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 12.12.11, 20:20
                                              Zapewne Michał Figurski, który zazwyczaj świeci blaskiem odbitym, swojego przyjaciela
                                              www.plotek.pl/plotek/56,111483,10797396,Niewygodne_anegdoty_z_zycia_gwiazd.html
      • efedra Re: przecinek 15.01.12, 13:36
        W dobrym, morskim zwyczaju jest,

Gazeta.pl o katastrofie Concordii
    • dar61 wędrujacy samopas przez Rosję przecinek 10.12.11, 11:00
      wyborcza.pl/1,76842,10793303,Rosja_protestuje.html
      ...Najbardziej radykalni opozycjoniści tacy, jak przywódca zdelegalizowanej...

...Ludzie z innych państwowych stacji telewizyjnych, które tak, jak NTW przemilczają...
      • kapitan_marchewa Przecinek 13.12.11, 06:34
        Mniej więcej w tym samym czasie, inny mężczyzna, szalał na drugim końcu Polski, na ulicach Zielonej Góry
        policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,10802791,Uszkodzili_39_samochodow__w_jednym_czasie__na_dwoch.html
        I jeden z komentarzy:
        "Mecik nie zawodzi, dalej rzuca przecinkami jak szewc k...ami. Czkawka przecinkowa." :-)
        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 13.12.11, 06:49
          Według gazety, przepisy o dodatkowym ubezpieczeniu zdrowotnym, znajdują się w pakiecie projektów ustaw przygotowanym przez resort zdrowia
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10807235,Bez_kolejki_do_lekarzy__Tak__ale_tylko_z_dodatkowym.html
          • kapitan_marchewa Re: Przecinek 15.12.11, 06:27
            Organy ścigania nie uczyniły wszystkiego, by ustalić sprawcę - oceniła na łamach "Gazety Polskiej Codziennej" Marta Kaczyńska, trzyletnie śledztwo Prokuratury Okręgowej w Częstochowie
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,10818387,Kaczynska_krytykuje_sledztwo_czestochowskiej_prokuratury.html?lokale=lodz
            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 15.12.11, 06:49
              Niestety w tym przypadku, to niemożliwe - odpowiada farmaceutka
              www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,10815783,Idzie_Kowalski_do_lekarza_____odc__2___Bezplatne_.html
              • kapitan_marchewa Re: Przecinek 19.12.11, 15:36
                Koniec, końców reżyser zdołał uciec do Ameryki.
                deser.pl/deser/56,84842,10839727,Kim_Dzong_Il_kontra_Godzilla,,3.html
                • efedra Re: Przecinek 19.12.11, 23:57
                  Eeee, tylko jeden? Widzę więcej możliwości, np.

Koniec, końców reżyser, zdołał uciec do, Ameryki.
                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 21.12.11, 07:31
                    Z wnioskiem o wszczęcie śledztwa w tej sprawie zwrócił się do Instytut Pamięci Narodowej, sam Lech Wałęsa już w 2005 r.
                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10850882,IPN__esbeckie_kwity_na_Lecha_Walese_byly_falszywe.html?lokale=lodz
                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 21.12.11, 18:50
                      Spośród wielu, nowoczesnych modeli ciągników można się było natknąć na jeden...
                      wyborcza.biz/Firma/56,101618,10849125,Wracaja_legendarne_Ursusy,,8.html
                      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 26.12.11, 15:56
                        Bez orzełka, polscy piłkarze wystąpili nawet w przegranym meczu towarzyskim Włochami we Wrocławiu
                        www.sport.pl/euro2012/1,109077,10871655,PZPN_przystapil_do_ataku_w_sprawie_orzelka__Kpi_z.html
                        • efedra Re: Przecinek 27.12.11, 13:01
                          Zasłaniał się tym, że za późno odebrał wezwanie albo, że jest chory.

(gazeta.pl - o sędzi, który prowadził samochód po pijanemu)
                          • ewa9717 U pana Andrusa 27.12.11, 14:14
                            Często takie: "Mimo, ze nie należę do grupy słabych narciarzy..."
                            • ewa9717 U I. Łepkowskiej 27.12.11, 14:18
                              "Film o Gwiazdce, dziejący się gdzie indziej, niż na Hawajach MUSI mieć trochę białego w tle".
    • dar61 pisała, przecinkując 27.12.11, 15:49
      Lidia Ostałowska:

...towarzysze. Tymczasem pierwsza z Iren zarabiała, sprzątając szalety w klubach. Jak emigranci...

wyborcza.pl/1,75248,10874532,W_Anglii_jak_na_Marsie.html
      Po co szukać w pudel*ach, kiedy w mateczniku...
      • poprawiacz Re: pisała, przecinkując 28.12.11, 10:28
        Wolno spytać, co Dar61 ma do zarzucenia temu przecinkowi?
        (Bo że "zarabiała sprzątaniem" brzmiałoby może - z dwojga złego - nieco lepiej, to insza inszość...)

Dla nas, Agnieszka Szot, odebrała jak najbardziej zasłużony tytuł najpiękniejszej koszykarki mistrzostw Europy.
        bydgoszcz.gazeta.pl/bydgoszcz/56,35590,10873352,N___jak_najbardziej_goraca_koszykarka,,14.html
        • efedra Re: pisała, przecinkując 28.12.11, 12:46
          poprawiacz napisał:

> Wolno spytać, co Dar61 ma do zarzucenia temu przecinkowi?
          > (Bo że "zarabiała sprzątaniem" brzmiałoby może - z dwojga złego - nieco lepiej,
          > to insza inszość...)

Myślę, że Dar61 ma do zarzucenia temu przecinkowi to samo, co ja: że tam jest, choć go być nie powinno.
          • ewa9717 Re: pisała, przecinkując 28.12.11, 14:09
            Tak, ale RJP i słownik interpunkcyjny każą każdy im. przysłówkowy (nawet goły) tak traktować. Kilka lat temu o tym czytałam, może się zmieniło...
          • poprawiacz Re: pisała, przecinkując 28.12.11, 14:13
            Oznaczałoby to, że udało mi się przegapić jakieś poważne zmiany w zasadach języka polskiego...
            I to zmiany zaskakujące, bo w kwestii tego typu imiesłowów zmierzało to raczej w kierunku dokładnie przeciwnym.
            Wcześniejszą regułę, która kazała oddzielać przecinkiem rozwinięty imiesłów przysłówkowy, zastąpiono nowszą, która nakaz ten rozszerzyła na wszelkie imiesłowy nieodmienne.
            Teraz nie tylko w Pani zdaniu o ananasach przecinek jest potrzebny, ale także w zdaniu: „Szli, śpiewając, i stali, grając” przecinków trzeba co niemiara.
            — Mirosław Bańko, PWN

so.pwn.pl/zasady.php?id=629779
            • kapitan_marchewa Przecinek 29.12.11, 06:00
              Tak, jak ty nie chcesz widzieć mojej twarzy, tak ja nie chcę widzieć twojej
              wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10883243,Izrael__Zatrzymano_ortodoksa__ktory_obrazil_zolnierke.html?lokale=lodz
              A dlaczego nie tak?:
              "Tak, jak ty nie chcesz widzieć mojej twarzy, tak, ja nie chcę widzieć twojej"
            • dar61 pisała, pisała, pisała - przecinkując do woli 30.12.11, 11:01
              Cóż, Szanowny {Poprawiaczu}, nie wszystkie propozycje nadzorców ortografii mają zdrowy korzeń.
              Mnie reguła „Pisz myśląc", z jej wariantem „Myśl pisząc", ma lepszą przyszłość i przeszłość niż „Pisz, myśląc, że to się dobrze czyta".

Mój krewniak tej nocy czytał po sąsiedzku perorę o Puszczy, gdzie miał chęć znaleźć argumenty, którym chciał kontrargumentować, ale w chaosie składni, bełkocie przecinków musiał sobie tę perorę najpierw przepisać de novo i poprawić, by mógł się skupić na przekazie. A potem z kontrargumentowania musiał zrezygnować, bo musiałby gadać sam ze sobą...
              • kapitan_marchewa Re: pisała, pisała, pisała - przecinkując do woli 07.01.12, 05:21
                dar61 napisał:

> Cóż, Szanowny {Poprawiaczu}, nie wszystkie propozycje nadzorców ortografii mają
                > zdrowy korzeń.
                > Mnie reguła „Pisz myśląc", z jej wariantem „Myśl pisząc", ma lepszą
                > przyszłość i przeszłość niż „Pisz, myśląc, że to się dobrze czyta".

Ależ jestem podobnego zdania.
                Zresztą tego chaosu przecinkowego nie komentuję, wklejam tylko.
                I to tylko piszących "redaktorów", których jednak ktoś zatrudnił i ktoś im płaci za pisanie. Poprawną polszczyzną jak mniemam.
                • kapitan_marchewa Przecinek 07.01.12, 05:24
                  Jesteśmy apolityczni, mimo, że wielu takich panów, chciało się do nas przyłączyć.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10924142,Holdys_o_krytykach_WOSP__Przeraza_ilosc_potwarzy_.html?lokale=lodz
                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 07.01.12, 08:11
                    Zdjęcia Mariano Vivanco, inspirowane są włoską kinematografią, a pełna kobiecości Bellucci, wciela się w postać matrony rodem z "Ojca chrzestnego".
                    www.plotek.pl/plotek/51,79592,10918918.html?i=1
                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 07.01.12, 16:51
                      Liczymy, na co najmniej kilka tysięcy złotych.
                      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,10924991,Kup_Kosciuszke__Kultowy_pomnik_wystawiony_na_sprzedaz.html
    • dar61 rzymski przecinek 14.01.12, 00:10
      Reutersi donoszą:

...Przed samą Wigilią, parlament w Rzymie zatwierdził pakiet oszczędnościowy wart 30 mld euro...

wyborcza.pl/1,75248,10961853,S_P_ostro_tnie_ratingi_prawie_calej_strefie_euro_.html
      • dar61 grodzieński przecinek 17.01.12, 21:45
        Andriusza:

...Obrońcy praw człowieka uważają, że, wywierając na nich presję i szykanując władze chcą zmusić więźniów do pokajania...

wyborcza.pl/1,75248,10981651,Bialoruski_opozycjonista_w_celi_z_najgrozniejszymi.html#ixzz1jkZ0f1ic
        • efedra Re: grodzieński przecinek 18.01.12, 12:36
          dar61 napisał:

> Andriusza:
          >
          > ...Obrońcy praw człowieka uważają, że, wywierając na nich presję i szykanując władze chcą zmusić więźniów do pokajania...
          >
          Autor zaniedbał przecinka przed "szykanując" (też imiesłów).
          Powinno być:

..Obrońcy praw człowieka uważają, że, wywierając na nich presję i, szykanując władze chcą zmusić więźniów do pokajania...
          • dar61 grodzieńskie przecinki i inne opcje 18.01.12, 13:05
            Docyzelujmy jak najlepiej:

„...Obrońcy praw człowieka uważają, że - wywierając na nich presję i szykanując - władze chcą zmusić więźniów do pokajania..."

(Efedrowe}:

„...Powinno być:"

...Obrońcy praw człowieka uważają, że, wywierając na nich presję, i szykanując władze, chcą zmusić więźniów do pokajania...
            ?
    • efedra Re: przecinek 14.01.12, 02:38
      Nagrodę Critics' Choice Awards, co roku przyznają członkowie Broadcast Film Critics Association

Oczywiście - gazeta.pl
      • efedra Re: przecinek 16.01.12, 19:30
        Jako, że nic poważnego nikomu się nie stało przesiedli się do drugiego busa

gazeta.pl o wypadku autokaru z zespołem Bajm

No i w porządku. Jeden minus, jeden plus, w sumie autor (Bartłomiej Budzyński) wychodzi na zero.
        • kapitan_marchewa Re: przecinek 18.01.12, 06:32
          Problem w tym, jak twierdzą jego bliscy, że Henryk Pocheć, nie pali.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10984043,Gdzie_jest_Henryk__Ostatnio_widziany_na_Goclawiu.html?lokale=lodz
          • kapitan_marchewa Re: przecinek 18.01.12, 19:35
            W czwartek bełchatowianie dowiedzą się z, którą drużyną zmierzą się w kolejnej rundzie Ligi Mistrzów.
            www.sport.pl/sport-lodz/1,124022,10990333,PGE_Skra_Belchatow___Budvanska_Rivijera_Budva__NA.html
    • efedra Re: przecinek 23.01.12, 15:45
      ...sztuka Lupy zrealizowana z grupą młodych, francuskojęzycznych aktorów...
    • efedra Re: przecinek 24.01.12, 12:12
      W poniedziałek rano hakerzy, włamali się na stronę internetową Kancelarii Premiera

(gazeta.pl)
      • kapitan_marchewa Re: przecinek 24.01.12, 16:14
        RedB postanowił kupić sobie parę sztuk smakołyku z dzieciństwa i z bólem serca stwierdził, że nowe zabawki to nie, to co kiedyś.
        deser.pl/deser/56,111858,10916878,_A_PAMIETASZ_JAK_____Kapsle__zolnierzyki__resoraki_.html
        • kapitan_marchewa Re: przecinek 24.01.12, 16:59
          Kiedy weszli zwrócili uwagę na podejrzanie, domykające się drzwi szafy.

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,11024634,44_latek_uciekal_przed_policja__Schowal_sie_w_szafie.html#ixzz1kOMXFh4a
    • dar61 ...Studium, służyło jako... 26.01.12, 14:33
      Paulina N. o protofreblówce:

...Dzisiejsze Medyczne Studium Zawodowe „Medyk", służyło przed wojną jako ochronka dla dzieci (nowocześniej mówiąc przedszkole). Przebywała w nim...

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/56,89421,11004814,Od_przedszkola_do_Medyka_,,4.html
      • dar61 tamżeż 26.01.12, 15:27
        tażeż Paulina:

[tamże jw., str 5]
        ...Sam kościół powstał w XVIII w., jako zbór ewangelicki Ogród Chrystusa...

[tamże, str 6]
        ...Tak, jeszcze w latach 80, wyglądał Plac Makusynów przy al. Niepodległości...

[tamże, str 7]
        ...Domek Gremplera, stał na najwyższym wzniesieniu w obrębie miasta, nie naruszany do połowy lat 50. XX wieku (...) Obiekt, jako gastronomiczno-rozrywkowy szybko stał się popularny wśród mieszkańców i turystów. ...

• efedra Re: tamżeż 26.01.12, 16:50
          Typowe przecinki nieuków - między podmiotem a orzeczeniem.
          • efedra jeszcze jeden przecinek dzisiaj 26.01.12, 16:51
            Wielcy, polscy poeci. Oni już dawno przewidzieli ACTA.

Gazeta.pl
            • efedra i jeszcze jeden 28.01.12, 13:46
              ... kultowy bar Hot Kot, słynął ze specyficznego klimatu.

gazeta.pl, Szybkie jedzenie w polskich miastach
              • efedra i jeszcze ... 28.01.12, 14:25
                Po kilku godzinach w pracy, czujemy się jak po przebiegnięciu maratonu.

G.pl.: Co mi dolega?
    • dar61 Uwaga - policyjni.pl! 05.02.12, 18:44
      Rzadko człek zagląda na „Policyjni.pl"
      Dlaczego?
      Dla unikania szoku kontaktu z niżej podobnymi wytworami.
      Tamże niejaki „met" donosi wnet w „Sokołowski: Słuchałem Rutkowskiego. Tak mówi laik, który nie zna się":

„... powiedział inspektor. /Rutkowski chciał wyciągnąć informacje? /Jak powiedział, Krzysztof Rutkowski ..."

Coma tu dość luźno związana z inspektorem, bardziej z detektywem.

„... Pierwszy raz, poinformował, że ma ..."

„... Mówił, że widział zwłoki zawinięte w kocyk, że widział śpiochy, i że czuć było zapach ..."

„... pakunek, na który wstępnie wskazywano, jako ten, w którym mogły się znajdować ..."

„... Zdaniem rzecznika, materiały przekazane przez Krzysztofa Rutkowskiego policji, niewiele wnoszą, w sensie procesowym. Nagranie ..."

„... Niewiele wynika, w sensie procesowym, z materiałów przekazanych przez ..."

policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,11085295.html
      Wynika - nie czytać tam.
      • efedra klasyk 09.02.12, 12:41
        "Klasyk" znaleziony przed chwilą w moim ulubionym żródle przecinków:

Klich, powiedział dziennikarzom, że jest zadowolony z tej decyzji.

Oczywiście gazeta.pl

• efedra dwa grzyby w... zdanie 09.02.12, 15:36
          PAP:

w miejscu, gdzie doszło do wypadku maksymalna, dozwolona prędkość to 90 km/h.

(o rekonstrukcji wypadku Jarosława Wałęsy)
          • kapitan_marchewa Przecinek 10.02.12, 07:37
            Sędziowie pomylili natomiast podstawę prawną w oparciu, o którą pozbawia się Pawelca członkostwa w związku.
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11119059,Partyzant_wyrzucony__Pawelec__Nie_mozna_mowic_prawdy.html
            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 10.02.12, 15:29
              To od nich, zależy czy aresztowana dostanie zgodę na uczestniczenie w pogrzebie córki
              media.wp.pl/kat,1022943,opage,10,wid,14241219,wiadomosc.html
              • efedra Re: Przecinek 11.02.12, 14:21
                Bo to się wiąże i proszę nam, nie wmawiać, że jest inaczej

gazeta.pl - o Stadionie Narodowym.
                • efedra Re: Przecinek 11.02.12, 18:53
                  Pod koniec XIX wieku, teren Craco zamieszkiwało 2000 mieszkańców,

gazeta.pl o opuszczonych miastach
                  • efedra co do czego 18.02.12, 16:33
                    Co, do którego pojemnika? Polacy nie potrafią segregować śmieci.

gazeta.pl
                    • ewa9717 Re: co do czego 19.02.12, 10:43
                      efedra napisała:

> Co, do którego pojemnika? Polacy nie potrafią segregować śmieci.
                      >
                      > gazeta.pl
                      E, oblatany gościu to pisał, bo mógł przecie tak:
                      Co do, którego pojemnika? ;)
                      • kapitan_marchewa Przecinek 21.02.12, 10:21
                        Dlaczego nowatorski program firmowany twarzą Krzysztofa Ibisza stał się symbolem skandalu i kto, ma w tej sprawie rację?
                        teleshow.pl/gid,14265667,img,14265693,kat,1024837,title,Milion-od-zaraz-Wielkie-pieniadze-i-wielki-skndal-Telewizyjne-show-zamiast-pomoc-doprowadzilo-do-procesu-Milon-od-zaraz-wygrana-ktora-swoj-final-znajdzie-w-sadzie,galeria.html?_ticrsn=5&ticaid=5df5b
                        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 21.02.12, 12:54
                          ..gracz jest rozgoryczony, bo za mało zarabia, u nas nie miałby takiego problemu, więc i powodów do takiego zachowania, by nie było.
                          www.sport.pl/sport-krakow/1,115665,11194197,Dzialacze_czolowych_klubow_ligi_twierdza__ze_poradziliby.html
      • dar61 Uwaga - sport.pl! 21.02.12, 14:31
        Uwaga - sport.pl

Gdzie, nasz, Gospodarz, wlazł, tam, i, mnie, wir, wciągnął, mamiąc, przecinkologicznie. Oczadziałem ...
        Toż 'www.sport.pl' to pewniak do mianowania o nagrodę Wielkiej Comy Miesiąca!

Łukasz J.:
        www.sport.pl/zimowe/1,79225,11180540,Biegi_narciarskie__Kornelia_Marek_znowu_w_swiecie.html
        ... Później, była dopingowa afera, padło wiele mocnych, góralskich słów ...

... 16 marca, musi pobiec, jeśli chce wziąć udział ...
        • dar61 tamże 21.02.12, 14:35
          Rafał ze Steców:

www.sport.pl/sport/1,86005,11180190,Rafal_Stec__Czy_pilkarz__ktory_z_premedytacja_kupil.html
          ... więc jeszcze zanim sąd skazał go na rok więzenia w zawieszeniu i 100 tys. zł grzywny, wiedzieliśmy, że zostanie ogłoszony przestępcą ...

... w której własnej winy by nie rozrzedzał, lecz ją obnażył, i prosił o wybaczenie wszystkich, których oszukał ...
          • dar61 Oto coma, ucelebrowana na korcie 21.02.12, 16:03
            Red. Coma donosi:

www.sport.pl/celebrities/1,83535,11185012,Tenis__WTA_w_Dubaju__Agnieszka_Radwanska_nie_zagra.html
            ... Podobnie jak Kvitova, w poniedziałek, o wycofaniu się z turnieju poinformowały organizatorów Chinka Na Li i Rosjanka Wiera Zwonariewa, obie z powodu kontuzji ...

I przy okazji nie zna Wiery ZwonariOwej. Cóż, www.sport.pl ...
            • dar61 Potrójna antykorona miesiąca 13.03.12, 11:02
              Robert B. lub borzech donoszą:

www.sport.pl/moto/1,116601,11331460,Malysz_w_rajdach___Koncentruje_sie_na_przygotowaniach.html
              „Małysz: Zmieniam team. Nie pasowałem, do polityki zespołu" [tu chyba inny współautor?]

... Dziękuję całemu teamowi, za cierpliwość, z jaką ...

... mechanicy z Orlen Team po każdym odcinku, rozbierają auto w mak i składają ...
              • dar61 kiedy, temu sportowemu błędowi dać kopa, to kąsa 10.04.12, 17:52
                Wprawdzie nie sport.pl, ale krewniak:

„atom" trzy dni temu nazad donosił:

... Gry toczą się teraz tak często, że nie mieliśmy kiedy, temu zaradzić ...

zielonagora.gazeta.pl/zielonagora/1,35161,11501612,Gdy_Zastal_dopada_oslabionego_rywala__ZDJECIA__WIDEO_.html
    • dar61 Kult przecinka 22.02.12, 19:06
      Daltoniści z ministerstwa cyfryzacji w kleszczach redakcji pełnej przecinkowej gracji:

wyborcza.pl/1,75248,11200561,Daltonisci_z_ministerstwa_cyfryzacji.html
      ... Większość dokumentów udostępnianych na rządowych stronach to pliki PDF, przygotowane w taki sposób, że nie da się ich odczytać maszynowo ...

... Jako obywatele, nie jesteśmy w stanie przeszukiwać treści dokumentów urzędowych, porównywać łatwo różnych wersji tekstów ...
      • kapitan_marchewa Przecinek 24.02.12, 17:51
        W końcu października, ktoś powiadomił policję, o znalezieniu w banku przy ulicy Świętojańskiej w Białymstoku, saszetki z dużą ilością gotówki
        policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,11231391,Cztery_miesiace_szukal_wlasciciela_12_tysiecy_zlotych.html
        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 25.02.12, 09:12
          Z kolei Andrzej Pyrdoł, trener ŁKS przyznał od razu, że remis z Lechią traktuje, jako stratę dwóch punktów.
          www.sport.pl/sport-lodz/1,117109,11233480,Trener_LKS_po_remisie_z_Lechia_Gdansk____Mamy_duze.html
          Quiz dla autora tekstu: skąd zabrać przecinek i gdzie go wstawić? :-)
          • kapitan_marchewa Re: Przecinek 26.02.12, 09:54
            Impreza w Kuala Lumpur kończy się 5 marca, ale jeśli Radwańska odpadnie np. w ćwierćfinale będzie, miała jeszcze ponad tydzień wolnego.
            www.sport.pl/celebrities/1,83535,11236077,Radwanska_zmienila_plany__Zagra_w_mniejszym_turnieju.html
            • kapitan_marchewa Re: Przecinek 26.02.12, 10:20
              To prawda, młode zespoły nie mają takiej siły przebicia, jak kiedyś, ale u nas muzyka rockowa wciąż trzyma się nieźle
              kultura.gazeta.pl/kultura/1,114526,11218472,Rock_juz_umarl__Ale_nie_w_Polsce__Organizatorzy___Nadrabiamy.html
              • kapitan_marchewa Re: Przecinek 26.02.12, 10:44
                Stąd możesz przejść do dowolnego z nich, możesz też przeczytać historię konfliktu, według proponowanej przez nas kolejności.
                www.tokfm.pl/Tokfm/56,103086,11168104,7000_zabitych___Gdzie_jest_swiat____ZOBACZ__CZEMU_abc123.html
                • kapitan_marchewa Re: Przecinek 29.02.12, 09:38
                  Prawo jazdy jest, więc najbardziej powszechnym dokumentem identyfikacyjnym, umożliwiającym np. otwarcie konta w banku lub wejście na pokład samolotu, na lotach krajowych.
                  polonia.wp.pl/kat,1010249,title,Polak-organizowal-w-USA-pielgrzymki-po-prawo-jazdy,wid,14290041,wiadomosc.html
                  • kapitan_marchewa Re: Przecinek 29.02.12, 09:42
                    Nielegalni imigranci nie wahają się, więc korzystać z usług różnego rodzaju pośredników, by zdobyć cenny dokument.
                    polonia.wp.pl/kat,1010249,title,Polak-organizowal-w-USA-pielgrzymki-po-prawo-jazdy,wid,14290041,wiadomosc.html
                    Widać autor upodobał sobie stawianie przecinka przed "więc".
                    • kapitan_marchewa Re: Przecinek 01.03.12, 07:17
                      Ten mecz dał nadzieję, że Greków, da się pokonać.
                      www.sport.pl/euro2012/1,109077,11261164,Mecz_Polska___Portugalia__Nie_bylo_komu.html
                      • kapitan_marchewa Re: Przecinek 06.03.12, 17:00
                        Przyglądamy się uważnie i odkrywamy... nieoderwaną przez stylistkę sesji, metkę na podeszwie! Ale wtopa!
                        www.plotek.pl/plotek/1,111487,11294025,Piekna_sesja_Dygant_w__Gali___a_tu_cos_takiego_.html
                        Racja. Ale wtopa..
                        • efedra dziś 10.03.12, 00:10
                          Gazeta.pl, artykuł o Isabel Marcinkiewicz:

"Lech Wałęsa, nie mógł się powstrzymać."

Ja, nie mogę się powstrzymać od rechotu.
                          e.
                          • kapitan_marchewa Re: dziś 10.03.12, 06:42
                            namonciaku.pl/3miasto/1,113052,11311662,Lech_Walesa_adoruje_mloda_zone_Marcinkiewicza.htmlWłaśnie.
                            • efedra Re: dziś 11.03.12, 18:56
                              Gazeta.pl, o projekcie Germania.

kamiennym pomnikiem władzy totalnej, przed którą obywatel nie miałby, gdzie się skryć.

Dodałabym jeszcze znak zapytania: ...obywatel nie miałby, gdzie się skryć? :)))
                              • kapitan_marchewa przecinek 13.03.12, 13:03
                                Na kilkaset rekrutacji, które osobiście przeprowadziłem tylko raz, udało się znaleźć idealnego kandydata..
                                gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90445,11316148,Wymagania_w_ofertach_pracy__ogloszenia_pod_lupa.html
                                To powyższe na upartego nawet ma sens :-)
                                • efedra Re: przecinek 13.03.12, 22:25
                                  ...by nic nie pamiętać i nie rozpoznać sprawcy. Dopiero wtedy, by go ścigali -

Więcej... rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,11337889,Justyna_pobita_w_Grandzie__Nie_ma_sprawy__bo_pamietala.html#ixzz1p2BtNoko
                                  • efedra No pewnie, że przecinek 16.03.12, 02:56
                                    gazeta.pl, "Nauczyciel kary nie poniesie".

...że pewne zdarzenia opisane w doniesieniu, rzeczywiście miały miejsce.
                                    • efedra A co ma być, jak nie przecinek? 23.03.12, 00:30
                                      - Z naszej strony nie ma zarzutów, co do treści czy jakości

gazeta.pl, artykuł o ks. Lemańskim
                                      • kapitan_marchewa Re: A co ma być, jak nie przecinek? 24.03.12, 16:13
                                        ..oględziny ciągnika siodłowego podczas, których stwierdzono ingerencję w zabezpieczenie.

Więcej... lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,11412089,Kierowca_tira_zdziwiony__Oprocz_towaru_na_kipie_ludzie.html#ixzz1q2zpEuf8
                                        • efedra Re: A co ma być, jak nie przecinek? 26.03.12, 12:40
                                          W sobotni wieczór, w warszawskim Teatrze Polskim odbyła się premiera... (gazeta.pl)
    • dar61 przecinek błądzący klasycznie 26.03.12, 19:47
      „es" znów nadaje:

... Mi[m]o, że (oryg.: mino, że) są proste sposoby, by strony udostępnić ...

wyborcza.pl/1,76842,11417974,Polska_zgadza_sie_na_prawa_osob_niepelnosprawnych_.html
      W dziełku mowa o ... ograniczaniu ograniczeń niepełnosprawnym.
      Ortograficznych też?
      • dar61 przecinek błądzący lustrzanie 02.04.12, 00:53
        ... Mimo tego, mężczyzna przyleciał na Heathrow ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11462640,MI5_odkryl_spisek_na_zycie_Zakajewa__mial_byc_zastrzelony.html
        Mimo wszystko ładniej brzmi mi 'mimo to'.
        • efedra Niepokój 04.04.12, 21:06
          PAP: Rzecznik praw dziecka zaniepokojony...

Rzecznik opowiada się też, za wydłużeniem czasu...
          • efedra Wyborcza.pl 05.04.12, 12:52
            GALERIA: NAJSTARSZY, PRACUJĄCY CLOWN ŚWIATA
            • kapitan_marchewa Przecinek 08.04.12, 06:45
              Ściganie takiego przestępstwa następuje, bowiem na wniosek pokrzywdzonego.
              moto.pl/Porady/1,115892,11501810,Wiezienie_za_oblanie_auta_woda.html?bo=1
              • efedra Re: Przecinek 08.04.12, 21:23
                Statystyczny noworodek musi być słowacki. Gazeta.pl (Gigantyczny noworodek z Tatr):

"Chłopiec jest dwa razy większy niż statystyczny, słowacki noworodek".

• dar61 Trzygław Przecinkodzierżca 10.04.12, 15:12
      Redaktor Tomasz M. donosi ze Wzgórza Trzygława:

... W relacjach kronikarzy, towarzyszących św. Ottonowi, jest mowa o (...) świadczą o tym nawarstwienia, sięgające 7 metrów (...) Wiadomo, jak wyglądał ...

wyborcza.pl/1,75248,11499148,Archeologowie_odkryli_fundamenty_swiatyni_Triglava_.html
      • efedra Przecinek z Częstochowy 14.04.12, 23:39
        Gazeta.pl o motocyklistach w Częstochowie:

"Już dziś, są z nami ludzie z całej Polski"

Więcej... czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,11536848,Motocyklisci_otworzyli_sezon_w_Czestochowie__ZDJECIA_.html#ixzz1s3M2KZRE
        • efedra I jeszcze jeden 14.04.12, 23:45
          Też gazeta.pl
          Fenomen filmu który, rozśmieszył Europę.
          • efedra po angielsku? 15.04.12, 17:16
            gazeta.pl o topoli hybrydowej

"W ciągu trzech lat, topola ma być posadzona..."

Skąd im przychodzi do głowy stawianie przecinka w tym miejscu? Biorą tu oddech?
            • efedra Re: po angielsku? 15.04.12, 17:17
              efedra napisała:

> gazeta.pl o topoli hybrydowej
              >
              > "W ciągu trzech lat, topola ma być posadzona..."
              >
              > Skąd im przychodzi do głowy stawianie przecinka w tym miejscu? Biorą tu oddech?

Oczywiście drugie pytanie takie, jak w tytule. Po angielsku stawia się przecinek po określeniu czasu albo miejsca na początku zdania.
              • efedra re: przecinek 17.04.12, 01:50
                gazeta.pl

"GALERIA: NOWE, KOREAŃSKIE POMNIKI"

To piszą ani chybi nocni stróże.
                • efedra Re: re: przecinek 22.04.12, 22:15
                  gazeta.pl, 10 lat temu zamordowali Bartka. Autor: Michał Engelhardt

"Obaj, już dwa razy zostali skazani"
                  "Ale wyroki, na morderców maturzysty z Suchedniowa, uchylono."
                  "brak ciała i wyników sekcji zwłok, najbardziej utrudnia wydanie ostatecznego wyroku."
                  "W pewnym momencie, jeden z nich..."
                  "Gdy skończyły im się pieniądze sprzedali samochód"
                  "Po pokazie nagrania w sądzie, Norbert Rembak oświadcza..."
                  "W powtórnym procesie, kielecki sąd miał rozstrzygnąć..."
                  "Członek, zatrzymanej w międzyczasie, kilkunastoosobowej grupy przestępczej."
                  " Nie można podczas powtórnego procesu, pogarszać sytuacji oskarżonego"
                  "A argumentów takich, w uzasadnieniu wyroku, użył sąd"
                  "czy z materiałem dowodowym z pierwszego procesu, uda się skutecznie i prawomocnie"
                  • dar61 Wiara w dzieło nasze z 500 w tle 23.04.12, 13:59
                    Jedno pytanie do sąsiadów tutejszych:
                    Dajecie aby namiary do tutejszego zakątka, aby przecinkodzieje wiedzieli, co czynią? Żeby wiedzieli, że błądzą?
                    Bez tego nasze starania są jakieś puste.
                    Może ja źle czynię, że ciągłym przypominaniem zasady przesuwania przecinka - i podsuwaniem sznurków na naszą oslą łączkę - już w sektorze 'sport.pl' przestałem widywać 'mimo,żeżowanie'?
                    Choć uważam samą 'gazeta.pl' za rodzaj brukowca i wyłapuję przecinkowce głównie w 'wyborcza.pl', to obfitość materiału śledzczego znalezionego np. przez {Efedrę} powinna ją skłonić, do pozostawiania namiarów na nasz tu rejon hańby zgrai autorów 'gazeta.peelowców'.
                    Nieprawdaż?

Pięćsetka na horyzoncie, {Kapitanie}, czas na małe wnioski.

D61
                    • dar61 Wiara chwiejna 23.04.12, 14:03
                      Zamiast zerknąć przed wysyłką vel poszczeniem to...
                      Cóż, nie jestem bez grzechu:

... oslą (...) powinna ją skłonić, do pozostawiania ...

{Efedro}, wyznacz mi pokutę!
                      • efedra Re: Wiara chwiejna 25.04.12, 04:17
                        dar61 napisał:

> Zamiast zerknąć przed wysyłką vel poszczeniem to...
                        > Cóż, nie jestem bez grzechu:
                        >
                        > ... oslą (...) powinna ją skłonić, do pozostawiania ...
                        >
                        > {Efedro}, wyznacz mi pokutę!

Już się robi!
                        Weź zeszyt - taki cienki (były chyba szesnastokartkowe, jeżeli mnie pamięć nie zawodzi) i zapisz go od okładki do okładki zdaniem (a może to część zdania): "powinna ją skłonić do pozostawiania". Tego błędu już nigdy nie zrobisz.
                        Pozdrowienia,
                        e.
                        PS. Po zastanowieniu redukuję pokutę do jednej strony zeszytu. Mam miękkie serce.
                        • ewa9717 Panie Amdrusie, nie idź tą drogą ;) 27.04.12, 20:15
                          "Tak, czy siak, jakby na to patrząc, kompromitacja organów ścigania i prokuratury jest bezsporna."

zapiskibronislawa.bloog.pl/
                        • dar61 patent multiplikacji paternostra 05.05.12, 10:42
                          {Efedra}:

... redukuję pokutę do jednej strony zeszytu ...

Dzięki za litość {Efedrze}.

Miałem ongi taki patencik: „Przepisz, proszę, ten błąd 100 razy ręcznie. Albo 50 razy w komputerze".
                          Frekwencja na naszym kółku komputerowym dzięki tej wskazówce wzrastała.
                          (-:☻ :-)
    • dar61 Tylko, że teraz ... 19.04.12, 15:44
      ... Tylko, że teraz szeryf ma twarz Tadeusza Mazowieckiego ...

wyborcza.pl/1,75248,11566118,Mazowiecki_na_urodzinach__Aby_pucz_trwajacy_w_Rzeczpospolitej.html
      Podejrzewam nie autora notki o wyczyn ten, lecz znów jakiegoś ortograficznego półgłówka, specjalistę od nagłówków i streszczeń, żeby nie rzec o - za przeproszeniem - ledach.
    • dar61 "Brylant" w kolekcji, mnóstwo intruzji w nim 24.04.12, 22:20
      Intruzji nie tylko przecinkologicznych:

... Tłumaczy też dlaczego, listonosze ...

... jakoś mi się zwróci jak zacznę pracować ...

... Dobra panie naczelniku, będę ...

... wychodziłem właśnie jak wszystko miałem ...

... Czyli tak naprawdę, z tych poleconych każdego ranka doręczonych zostaje - jak jest dobry ...

... Dlatego aby być w domu przed zachodem słońca trzeba było ...

... Tylko, że większość ...

... Więc dlaczego wykorzystują ludzi w ten sposób nie płacąc im nadgodzin ...

opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11595061,Jak_zostalem_listonoszem__Wielkie_zaskoczenie.html
      Przeoczenie niektórych intruzji i inkluzji niewykluczone, oczopląs i szok.
      • efedra Re: "Brylant" w kolekcji, mnóstwo intruzji w nim 25.04.12, 03:49
        dar61 napisał:

href="opole.gazeta.pl/opole/1,35114,11595061,Jak_zostalem_listonoszem__

Pewnie dlatego został listonoszem, a nie dziennikarzem, ani nauczycielem języka polskiego.
        e.
        • efedra Rwanie z przecinkiem 30.04.12, 03:42
          gazeta.pl o zemście dentystki.

Tę historię warto, ku przestrodze przeczytać przed gorącymi majowymi imprezami.
          • efedra Rwania ciąg dalszy 30.04.12, 03:45
            Annie M., która praktykowała we Wrocławiu grożą trzy lata więzienia. Jak myślicie zostanie skazana?
            • dar61 Rwania cytowania ciąg dalszy 30.04.12, 14:16
              „... warto, ku przestrodze przeczytać przed gorącymi majowymi imprezami ..."

Bo w maju rośnie odsetek pomajowego [od przymrozków?] wypadania plomb?

„... Jak myślicie zostanie skazana? ..."

Dylemat: pyta {Efedra}, czy autorka artykułu?
              • efedra Re: Rwania cytowania ciąg dalszy 01.05.12, 11:24
                dar61 napisał:

> „... warto, ku przestrodze przeczytać przed gorącymi majowymi imprezam
                > i ..."

>
                > Bo w maju rośnie odsetek pomajowego [od przymrozków?] wypadania plomb?
                >
                > „... Jak myślicie zostanie skazana? ..."
                >
                > Dylemat: pyta {Efedra}, czy autorka artykułu?

Słusznie, Darze61, słusznie. Zapomniałam o cudzysłowie.
                Ale dlaczego myślisz, że autorka, a nie autor? Gazeta.pl przytacza tę historię za Daily Mail.
                Chyba nie myślisz, że Daily to imę żeńskie, a Mail - nazwisko.
                e.
                • dar61 Brak rwania cytowania ciąg urywa 01.05.12, 15:19
                  Dlaczego myślę czy-czy?
                  Niedawanie adresu znaleziska {Efedrowego} daje zadumanie {Darowe}.

Wesołych Świąt {Efedrze} także!

Dar61
                  • efedra Re: Brak rwania cytowania ciąg urywa 02.05.12, 13:19
                    dar61 napisał:

> Dlaczego myślę czy-czy?
                    > Niedawanie adresu znaleziska {Efedrowego} daje zadumanie {Darowe}.

Mój komputer tak ma. Wiem, o co chodzi, bo kilka razy mi się adres "znaleziska" automatycznie skopiował i ujawnił razem z cytatem. Jednak na ogół to zjawisko nie występuje.
                    >
                    > Wesołych Świąt {Efedrze} także!
                    Zaraz, zaraz. Boże Narodzenie dawno za nami, Wielkanoc też.
                    Oooooo, racja! Trzeciego maja macie wolne od pracy! No to Wesołych Świąt!
                    e.
                    • efedra PS. 02.05.12, 13:22
                      PS. To był artykuł o porzuconej przez narzeczonego dentystce, która za to wyrwała mu wszystkie zęby.
                      • dar61 wszystkich Świętych dni multum 02.05.12, 17:10
                        Po wysłuchaniu Divertimenta Stomatologicznego, ręką Jeremiego z Przyborów ongi spisanego i muzyką jego przyjaciela opatrzonego, opowieść o dentysce-sadystce zdaje się dość pospolita, {Efedro} ;-)

A świąt w dniach od 1 do 2 maja mamy więcej niż dni, na pewno coś zamorska {Efedra} znajdzie dla siebie:
                        - Międzynarodowe Święto Pracy - 1 V,
                        - Świętego Józefa, patrona robotników 1 V,
                        - rocznica beatyfikacji Johna Paula the Second - 1 V,
                        - Dzień Flagi Rzeczypospolitej - 2 V,
                        - Święto Konstytucji 3 Maja.

O innych po sąsiedzku [Dzień Europy 5 V, Dzień Unii Europejskiej 8 V, Dzień Zwycięstwa - 8/9 V] nie wspominam.
                        Tradycją Polski w I Rzplitej była masa świąt.

Wesołych Świat!

- - -

Jak Polki zwyciężą dziś Rosjanki w siatkowej battaglii, to też może być święto.
    • efedra klasyk: między podmiotem a orzeczeniem 04.05.12, 19:24
      PAP o "wielkiej pełni Księżyca":

"Zmienna odległość od Ziemi, powoduje zmiany wielkości tarczy Księżyca."
    • dar61 Perła w wątku, 29-krotnie gładzona historią 18.05.12, 11:20
      Gazeta.pl > GazetaEdukacja.pl [sic!] > Powtórka z historii > Biografie

edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,124766,6523612,Jozef_Pilsudski.html
      Bogusz Szymański w - nomen-omen - GazetaEdukacja.pl:

... Jego ojciec, Józef, był uczestnikiem powstania styczniowego, matka - Maria z Billewiczów pochodziła ...
      ... Po powrocie do Wilna, w roku 1892, ...
      ... Aby zawrzeć ślub, Józef Piłsudski ...
      ... W jego wyniku, Józef Piłsudski stanął na czele ...
      ... w 1 Pułk Strzelców i (jesienią 1914). I Brygadę ...
      ... W rezultacie, Józef Piłsudski i Kazimierz ...
      ... również inne, lokalne ośrodki ...
      ... W działaniach tych, Józef Piłsudski, jako Naczelnik Państwa ...
      ... państw buforowych, sprzymierzonych z Polską ...
      ... zawarcia sojuszu z, dotychczas wrogą, Ukrainą ...
      ... Pomimo zdobycia stolicy Ukrainy, kontrofensywa radziecka ...
      ... bitwy warszawskiej (13-25 sierpnia 1920), zwanej ...
      ... W toku bitwy, wojska rosyjskie ...
      ... przedmiotem wielu sporów, mających ...
      ... 9 października 1920 roku, oddziały polskie dowodzone ...
      ... Pomimo dość powszechnych oczekiwań, Józef Piłsudski odmówił ...
      ... Po wyborze prezydenta, Józef Piłsudski zamierzał wycofać się z polityki i poświęcić wojsku, jako przewodniczący ...
      ... Po ustąpieniu z zajmowanych funkcji, Józef Piłsudski udał się ...
      ... Zdobywszy władzę, Józef Piłsudski ...
      ... powolny Józefowi Piłsudskiemu, Ignacy Mościcki ...
      ... Pomimo posiadania praktycznie pełni władzy, Józef Piłsudski nigdy ...
      ... Ponadto, w okresie od ...
      ... W polityce zagranicznej, Józef Piłsudski dążył ...
      ... prace nad nową konstytucją, przyznającą szerokie ...
      ... ogłoszono żałobę narodową, a pogrzeb stał się ..
      .

Dlaczego usunął pan Bogusz przecinek z:
      ... w administracji państwowej i w wojsku z którego usunięto ...
      to tylko on sam wie.
      W sumie - nie-praw-do-po-dob-na miłość do przecinków u pana B.S.!

Zdanie:
      ... Została ona następnie rozwinięta w 1 Pułk Strzelców i (jesienią 1914). I Brygadę, wchodzącej w skład powołanych 27 sierpnia przez Austro-Węgry Legionów Polskich ...
      chwieje się w posadach gramatyki, przecinkologii i fleksji.

Powtórka z historii >> Powtórka z ortografii

Bojaźń przed zapisem 'Piłsudski' zamiast wszechobecnego 'Józef Piłsudski' wskazuje na kult jednostki.
      U biografa?!
    • dar61 Cudak regulaminowy, jądro systemowego bełkotu 18.05.12, 15:39
      Kwiatki z nowych propozycji regulaminu Agory dla użytkowników serwisów:

serwisy.gazeta.pl/PocztaGazeta/1,107961,11261764,Regulamin_uzytkownika_Serwisow_Internetowych_Agory.html
      ... 14. Z zastrzeżeniem zapisu ust. 9 niniejszego paragrafu, Agora nie będzie (...) chyba, że nastąpi
      (...)
      20. Korzystanie z usług, o których mowa w niniejszym Regulaminie jest możliwe ...
      (...)
      22. (...) wyraża zgodę na nieodpłatne korzystanie (...) i czasie, na potrzeby informowania ...
      (...)
      23. (...) nie naruszają przepisów prawa, ani prawem chronionych dóbr osób trzecich
      (...)
      25. (...) Agora powiadomi Użytkowników z 14-dniowym wyprzedzeniem przed wejściem w życie zmian, pocztą elektroniczną wysłaną
      (...) W zakresie nieuregulowanym odmiennie w niniejszej Części B. Regulaminu, do świadczenia usług w Serwisach Internetowych zastosowanie mają
      (...)
      § 1. (...) 1. Agora świadczy na rzecz Użytkowników Portalu Gazeta.pl, usługę profile, polegającą na (...) Nadto, funkcjonalność Profilu
      (...)
      § 3.2. (...) wypowiedzi na Forum.gazeta.pl, oraz
      (...)
      3. (...) etnicznej, czy też propagujących przemoc
      (...)
      7. (...) wpis (...) powyżej, jest wpisem inicjującym (...) może być niedostępny, bez względu na
      (...)
      9. (...) Przy zamieszczonym przez Użytkownika wpisie, Agora może
      (...)
      § 5.5. (...) mogą zmienić wybraną przez założyciela Forum Prywatnego kategorię, poprzez przypisanie
      (...)
      13. (...) do zaleceń w niej zawartych, mających na celu
      (...)
      17.c) (...) może w ciągu 14 dni (...) zawiadomienia, zgłosić wolę

I my musimy coś takiego potwierdzać podpisem zgody?
      Złożyłem veto.
      Ciekawe, co oni na to.
      :-)
      • efedra straszny widok 20.05.12, 23:30
        "Straszny widok: bezcenne, włoskie zabytki w gruzach." (dzisiejsza gazeta.pl)

Nie tylko bezcenne, ale w dodatku włoskie!
        • efedra i jeszcze raz, i jeszcze raz... 24.05.12, 12:19
          gazeta.pl:

"Dwóch młodych, polskich chirurgów wpadło na pomysł"
    • dar61 Zakażenie poszerza się na bryłę 27.05.12, 07:31
      bryla.gazetadom.pl/bryla/56,85298,11685923,Tam_nikt_juz_nie_mieszka.html
      Przecinkoza, objawy:

Faza pro:
      ... były terenem, zamieszkanym przez pasterzy ...
      ... Mimo że pomiary, prowadzone przez różne firmy znacznie się od siebie różnią ...
      ... Dziś mieszka tu ok. 500 osób, w domach, zbudowanych na ...
      ... Gdy po wojnie turecko-greckiej (1919-1922), na mocy podpisanego w 1923 roku porozumienia o wymianie ludności, Grecy opuścili ...
      ... Miasto, wzniesione `od zera` nad brzegiem rzeki, w otoczeniu dżungli, miało ...
      ... a leśne drogi, prowadzące do miast oznakowano ...
      ... Nie wiadomo dlaczego Kłomino, po wycofaniu wojsk nie odzyskało ...

faza anty:
      ... We włoskim regionie Liguria, 70km na południowy-zachód od Genui znajduje się Balestrino, w którym (prawie) nikt nie mieszka od 1953 roku ...
      ... obrazy zabaw tanecznych czy spędzania wolnego czasu, jakie zachowały się na archiwalnych zdjęciach raczej nie były ...

Wariant z kropką:
      ... i czyniąc atrakcją turystyczną. Składającą się z ponad ...

To jednak nie wszystkie „bowiem" (a więc zbudowano tu też wiele przecinkowych świątyń) przypadki przecinkozy, bo choroba ta zabija powoli i objawy z nią związane mogą wystąpić po wielu latach w samej redakcji wyborcza.pl.

Ciąg dalszy niewykluczony
      • dar61 Makaortobryła.pl 27.05.12, 08:13
        bryla.gazetadom.pl/bryla/56,85298,11020422,Osiedla_z_problemami__Porazki_modernizmu_.html
        Tak, znów „ace" donosi:

[Przecinkozy faza pro]
        ... dzięki pieniądzom z budżetu państwa, miało rozwiązać problem slumsów, których przybywało ...
        ... Znakomita większość mieszkańców, byli to czarnoskórzy Amerykanie ...
        ... dodają jeszcze jedne powód: klątwę, ciuążącą nad architektem ...
        ... umarła w St. Louis w stanie Missouri 15 lipca 1972 roku, o godzinie 15.32 ...
        [ponoć to cytat]
        ... liczne rapowane utwory (też w stylu tzw. gangsta-rap), chwalące osiedle ...

[Wariant z myślnikiem]
        ... Sama modernizacja - to oczywiście za mało ...
        ... przy czym owe galerie - to, jak nazwali to architekci ...

[faza anty]
        ... te słowa, jak i dzieje osiedla, o którym wspomina krytyk przeszły do historii światowej architektury ...
        ... wciąż modnym choć nieco ekscentrycznym miejscem ...
        ... jednak warunki, jakie panowały w osiedlu szybko przestały ...

Jest i serialu przecinkozowego zapewne faza nastepna, ale ja odpadłem ...
        bryla.gazetadom.pl/bryla/56,85298,11128155,Ordos___miasto_duchow.html
        • efedra PAP dogania czołówkę 29.05.12, 16:21
          PAP o Zdzisławie Beksińskim:

"Kawałek szyby malował, ślepą na światło, czerwoną farbą."
          • kapitan_marchewa Przecinek 02.06.12, 05:33
            W corocznych oświadczeniach majątkowych, posłowie muszą ujawniać, wszystkie swoje przedmioty, których wartość przekracza 10 tysięcy złotych.

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,11846918,Samochody_poslow_2012.html#ixzz1wbQ2OqIv

• 11natinka11 Re: przecinek 02.06.12, 19:45
      adfoc.us/455796060955
      • efedra Reklama!!! 03.06.12, 00:10
        11natinka11 napisała:

> adfoc.us/455796060955

Reklamy wyrzucamy.
    • kapitan_marchewa Re: przecinek 09.06.12, 17:54
      Nie ma, kogo wpuścić na boisko, bo powołał takich ludzi, którzy nie są w stanie nic zmienić - stwierdził Wojciech Kowalczyk

www.sport.pl/euro2012/1,109077,11899182,Polska_na_Euro_2012__Za_co_komentatorzy_i_kibice_krytykuja.html
    • dar61 Cios za Cioska 13.06.12, 23:28
      Jaga Kublikowa cytuje St.Cioska:
      ... Na szczęście, się zmitygowali (...) I jak widać, to zadziałało ...

Nawet, tam, jakby, jednego, przecinka, mi, jakby, brakuje ...

wyborcza.pl/1,75248,11924050,Ciosek__Moskwa_uspokoila_swoich_kibicow.html
      • kapitan_marchewa Przecinek 15.06.12, 03:58
        Dziś większość żartów w filmach Barei wydaje się niedorzeczna, ale każdy, albo prawie każdy, z nich miał źródło w rzeczywistości.

kultura.gazeta.pl/kultura/56,114438,11935560,Co_mi_zrobisz__jak_mnie_zlapiesz_,,5.html
        • kapitan_marchewa Re: Przecinek 18.06.12, 19:05
          Dzięki swojej działalności, udało jej się przekonać szkołę, do zainwestowania w zdrowszą żywność.

deser.pl/deser/1,111857,11952965,Politycy_uciszyli_9_letnia_blogerke__Na_Twitterze.html
    • dar61 więcej niż [edukacja] 20.06.12, 11:06
      Aleksandra Pezda w tekście o naprawie edukacji polskiej:

„... nauczyciel na etacie nie może prowadzić więcej, niż 18 lekcji w tygodniu ..."

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,114377,11973263,Sad_nad_nauczycielami.html#opinion17945127
      • efedra chyba 20.06.12, 16:34
        PAP - koniec z telemarketingiem w Finlandii:

"...odpoczną od nachalnych sprzedawców chyba, że sami wyrażą zgodę..."
        • efedra Co do czego? No co? 21.06.12, 23:44
          gazeta.pl

"...istnieje więc duża szansa, że gdy już przyjdzie, co do czego,..."
    • efedra Re: przecinek 22.06.12, 17:01
      gazeta.pl, Najniebezpieczniejsze drogi świata

"...tunel przez, który prowadzi droga wydrążony został..."
    • dar61 Chuck Norris myśli, że myśli 29.06.12, 00:21
      „bsn" donosi:

... Do Boy Scouts of America wpłynęła już petycja, pod którą podpisało się ponad 300 tys. osób, domagających się, rezygnacji z homofobicznej polityki organizacji ...

wyborcza.pl/1,75248,12035976,Chuck_Norris_atakuje_Obame__Poszlo_o_skautow_homoseksualistow.html
      • dar61 O Schmitzu vel Dotkomie 29.06.12, 00:35
        Tenże/ taże „bsn":

... Dane zostały przesłane, pomimo porozumienia zawartego z adwokatami Dotcoma, że nie dojdzie do tego bez zgody sądu ...

Dla równowagi:

...orzekł, że policyjne działania przeciwko właścicielowi portalu Megauploud, Kimowi Dotcomowi były nielegalne ...

Proponuję odesłanie oskarżonemu o strzały przecinkami/ oskarżonemu o niewypał „beesenowi/ beesenie" poniższego jego zdania:

... Cytowany przez serwis prawnik, ekspert w dziedzinie własności intelektualnej Rick Shera to cios dla oskarżycieli, nie tylko w nowej Zelandii ale także w Stanach Zjednoczonych ...

do uzupełnienia w przecinki dwa i w sens.

wyborcza.pl/1,75477,12035966,Sad_Dzialania_policji_wobec_tworcy_Megauploud_byly.html
        • kapitan_marchewa Przecinek 29.06.12, 11:36
          "Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty na podstawie, której dokonano wyboru Wykonawcy"

Przetarg na szkolenie - kasy fiskalne:
          www.puppabianice.pl
          • kapitan_marchewa Re: Przecinek 08.07.12, 14:46
            Czy może wygrać turniej Wielkiego Szlema? Na pewno, na początku trzeciego seta, wydawało się, że wygra dziś z Sereną Williams finał Wimbledonu
            www.sport.pl/tenis/1,107387,12090330,Wimbledon__Mary_Joe_Fernandez__W_tenisowej_rzeczywistosci.html
    • efedra Re: przecinek 10.07.12, 16:24
      Polska Agencja Prasowa o odrestaurowanej litografii:

"Całość została naklejona, na nowe kremowe passe-partout."
      • kapitan_marchewa Re: przecinek 15.07.12, 07:05
        Na Euro nie funkcjonowaliśmy, jak należy.
        www.sport.pl/celebrities/1,96810,12127070,Lewandowski_dla_Sport_pl__Zaluje__ze_gralismy_tak.html
        • kapitan_marchewa Re: przecinek 15.07.12, 07:11
          Myślałem, co zrobić, by zagrać jak najlepiej.
          www.sport.pl/celebrities/1,96810,12127070,Lewandowski_dla_Sport_pl__Zaluje__ze_gralismy_tak.html
      • dar61 klasyka 15.07.12, 16:16
        Nasza {Efedra} znalazła rzadkość - tylko ciekawe gdzie? :-/

Mnie napatoczyło się w wyborcza.peel znalezisko takie oto:

... postanowił wyruszyć do celu na piechotę - mimo, że miał do pokonania około ...
        Autorka to polish native, chyba: - Małgorzata Minta, AP, Time.
        • efedra Re: klasyka 17.07.12, 12:23
          dar61 napisał:

> Nasza {Efedra} znalazła rzadkość - tylko ciekawe gdzie? :-/

Napisałam – w informacji PAP. Trzeba mi wierzyć na słowo, bo do źródła skierować nie mogę (dostępne tylko dla prenumeratorów).
        • dar61 okienna praktyka z komą w tle 17.07.12, 13:05
          [Efedry} odpowiedź mogłaby wystarczyć, ale gazeta_peel i krewniacy jej często stosują manewr cytowania PAP-u, gdzie nie widać, czy autor doniesienia, czy cytujący autora „gazetowicz" jest sprawcą ewentualnego błędu.

Dla odmiany - Agnieszka Filipiak lubi przydechy:
          ... stosowne instytucje potrafią sprawić, że dziecko rodzone bez ślubu, nie jest hańbą, ale świadomym wyborem ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka