kuala_lumpur 13.06.04, 19:34 Pytanie jak w temacie. W ogóle czy istnieje przymiotnik "armeński"? W moim odczuciu tylko Ormianie i ormiański! Co na to pani ekspert i goście forum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbigniew_ Re: Armeński? Ormiański? 14.06.04, 08:57 Skoro jest Armenia, to jest i armeński. Ja bym uzył ormiański w sensie okreslenia nie związanego kontekstem z państwem Armenia (Armeńczyk - obywatel Armenii), a z kultura narodu, jezykiem itp. Notabene, uciąłem sobie kiedyś dłuzsza pogawędkę z Ormianami i co mnie bardzo zaskoczyło, okreslenie "ormiański" odbierali jako pejoratywne. Chcieli, aby używać przy nich słowa "armeński". Zrobiłem to dla świętego spokoju, choc normalnie uzywam tego okreslenia.Przypomina mi to wątek z Murzynami, którzy nie znając ducha polskiego jezyka z niezrozumiałych wzgledów uwazają to określenie jako obraźliwe. W Gdańsku jest katolicki Kosciół, gdzie są odprawiane msze w "obrządku ormiańskim" i też nikt nie protestuje przeciw takiemu określeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrpanek Re: Armeński? Ormiański? 14.06.04, 12:02 > Ja bym uzył ormiański w sensie okreslenia nie związanego kontekstem z państwem > Armenia (Armeńczyk - obywatel Armenii), a z kultura narodu, jezykiem itp. Moje zdanie jest identyczne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Armeński? Ormiański? 14.06.04, 12:17 piotrpanek napisał: > > Ja bym uzył ormiański w sensie okreslenia nie związanego kontekstem z > państwem > > Armenia (Armeńczyk - obywatel Armenii), a z kultura narodu, jezykiem itp. > > Moje zdanie jest identyczne :-) > A ja, dla odmiany, mam również takie samo zdanie. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Armeński? Ormiański? 14.06.04, 14:32 zbigniew_: > Przypomina mi to wątek z Murzynami, którzy nie znając ducha polskiego jezyka > z niezrozumiałych wzgledów uwazają to określenie jako obraźliwe. Z kolei Amerykanie bardzo uważali, że by nie powiedzieć na mnie ,,Polak'', bo to jakoby jest dla mnie obraźliwe. Jak niewiele ludziom trzeba, żeby się obrazić... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Armeński? Ormiański? 14.06.04, 23:01 Rzeczywiście od nazwy Armenia możemy utworzyć przymiotniki armeński i ormiański. Choć słowniki nie zawsze różnicują je znaczeniowo - armeński odnosi się do państwa Armenia, a ormiański do narodowości (Ormian) - to ten podział wydaje się uzasadniony, podobnie jak w wypadku przymiotników fiński i finlandzki, o których niedawno tu dyskutowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
eridan Re: Armeński? Ormiański? 15.06.04, 17:00 Wydaje mi się (dawno to było), że kiedyś mówiono "Armeński koniak". Był bardzo dobry. Ale na pewno mówi się "Ormianin" o człowieku Odpowiedz Link Zgłoś