murena1 13.10.04, 21:33 Moja kolezanka mieszka we wsi Skałagi. Jak nalezy odmienić nazwę tej miejscowości: Jestem ze Skałąg czy ze Skałągów? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 00:38 murena1 napisała: > Moja kolezanka mieszka we wsi Skałagi. Jak nalezy odmienić nazwę tej > miejscowości: Jestem ze Skałąg czy ze Skałągów? Pozdrawiam Ja bym to odmieniała tak, jak 'flagi'... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 03:29 zakrencik napisała: > murena1 napisała: > > > Moja kolezanka mieszka we wsi Skałagi. Jak nalezy odmienić nazwę tej > > miejscowości: Jestem ze Skałąg czy ze Skałągów? Pozdrawiam > > Ja bym to odmieniała tak, jak 'flagi'... A ja bym odmieniala tak jak 'dragi' (a z ogonkiem). Bo wszystko zalezy od tego, czy jest jeden Skalag, czy jedna Skalaga. A kto to moze wiedziec? pzdr, e. > Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 10:49 efedra napisała: > Bo wszystko zalezy od tego, czy jest jeden Skalag, czy jedna Skalaga. > A kto to moze wiedziec? Miejscowi. Ogólnie biorąc, równie często spotyka się brak końcówki jak -ów. J22 Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 14:54 Twoja koleżanka ma rację. Tak twierdzą znawcy przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 15:17 jacklosi napisał: > Twoja koleżanka ma rację. Tak twierdzą znawcy przedmiotu. Czyja kolezanka? Odpowiedz Link Zgłoś
ala_sto Re: Jak poprawnie ? 14.10.04, 15:23 efedra napisała: > jacklosi napisał: > > > Twoja koleżanka ma rację. Tak twierdzą znawcy przedmiotu. > > Czyja kolezanka? Jzcklosi ma rację. Dwu znawców - trzy zdania. Koleżanka wie najlepiej. A Odpowiedz Link Zgłoś