mnatalka 16.05.02, 17:38 jakie są te kryteria? Bo juz sama nie wiem. Chciałabym też prosić o odpowiedź co do draży :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: kryteria poprawności jezykowej 16.05.02, 21:34 O kryteriach poprawności napiszę ogólnie, bo gdybym chciała je wszystkie omówić, wyszłaby z tego dość obszerna praca. Kryterium wystarczalności (stosowane najczęściej przy ocenie innowacji językowych) - osoby stosujące to kryterium uważają, że poprawne są takie wyrażenia, które nazywają nowe rzeczy, zjawiska, emocje, np. sponsor, promocja, oszołom. Kryterium ekonomiczności - osoby stosujące to kryterium uważają, że poprawne są te środki językowe, które pozwalają na spełnienie funkcji przez jakiś element języka lub tekst w sposób wymagający mniejszego wysiłku od nadawcy i odbiorcy, np. wahadłowiec, porodówka; a także precyzujące, np. akta i akty, wieczorny i wieczorowy. Kryterium uzualne - osoby stosujące to kryterium uważają, że poprawne jest to, co powszechnie używane, np. zmiana rodzaju rzeczownika żołądź z żeńskiego na męski (rozpowszechniona na tyle, że można ją zaaprobować). Kryterium autorytetu kulturalnego - osoby stosujące to kryterium uważają, że poprawne są te elementy systemu języka i takie sposoby formułowania tekstu, którymi posługuje się określona grupa społeczna, ciesząca się autorytetem kulturalnym (np. inteligencja wielopokoleniowa). Jest jeszcze kryterium estetyczne i narodowe (to stosowane dość rzadko). To w wielkim skrócie i uproszczeniu. Nie spotkałam w żadnym dostępnym mi słowniku rzeczownika 'draże' w liczbie pojedynczej, choć potencjalnie można taką formę utworzyć. W liczbie pojedynczej występuje natomiast drażetka. Odpowiedz Link Zgłoś