epi5 29.05.02, 14:15 produkty wysoko przetworzone czy wysokoprzetworzone Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka_jedna Re: porada 29.05.02, 15:09 epi5 napisał(a): > produkty wysoko przetworzone czy wysokoprzetworzone "Wysoko" jako pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na wysokie natężenie cechy tego, co określa człon drugi, piszemy łącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: porada 30.05.02, 17:05 Wyrażenia, w których pierwszy człon jest przysłówkiem, a drugi imiesłowem odmiennym lub przymiotnikiem określanym przez ten przysłówek, traktuje się jako zestawienia i pisze rozdzielnie, np. produkty wysoko przetworzone, pracownik wysoko wykwalifikowany, maszyna wysoko wydajna, region wysoko uprzemysłowiony. Odpowiedz Link Zgłoś
epi5 Re: porada 03.06.02, 09:40 Czy pisowni wyrazu 'wysokocielna' dotyczy również wymieniona przez Panią zasada? Czy jest to wyrażenie, które się scaliło, a może przymiotnik złożony utworzony od połączenia rzeczownika z przymiotnikiem 'wysoka cielność'? NOWY SŁOWNIK ORTOGRAFICZNY PWN (Warszawa 1996, red. naukowy prof. E.Polański) podaje pisownię rozdzielną, jednak w piśmiennictwie spotkałam się z pisownią łączną. Podobnie,moje wątpliwości,które mam nadzieję Pani ostatecznie rozwieje, rodzi wyraz 'wysokomleczna'. Odpowiedz Link Zgłoś