panterrra 09.09.05, 14:14 Jak napisać: niebędący własnością, niestanowiący czy nie będący własnością, nie stanowiący?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randybvain Re: NIE - razem czy osobno 09.09.05, 15:55 razem. nie z przymiotnikami i imieslowami piszemy razem. (poza paroma wyjatkami) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: NIE - razem czy osobno 11.09.05, 02:15 Teraz już razem. Od kilku lat. Dawniej trzeba było wiedzieć, czy chodzi o stan trwały (wtedy razem) czy chwilowy (wowczas oddzielnie). Na przykład, jako kierownik budowy oglądąłaś mieszkanie niebędące twoją własnością. Ale jesli ci się spodobało i wyjęłaś z ksiażeczki mieszkaniowej forsę i poszłas sprawdzic, czy nadal ci sie podoba, to oglądałaś mieszkanie nie będące twoją własnością. Teraz jest prościej. Ale czy ładniej ? Ponoć czasami można pisać oddzielnie, jesli komuś bardzo zależy... Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek nieniepokojony 11.09.05, 21:44 W łikendowym wydaniu Ga Wy pierwszy raz zobaczyłem w użyciu słowo, które od dawna mnie niepokoiło, i to nawet prawie w takim brzmieniu, jak to sobie wymarzyłem. Przez nikogo nieniepokojony. J. Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: NIE - razem czy osobno 15.09.05, 19:48 o ile mi wiadomo NIE z przymiotnikami piszemy razem a z czasownikami osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: NIE - razem czy osobno 15.09.05, 19:53 redudek napisała: > o ile mi wiadomo NIE z przymiotnikami piszemy razem a z czasownikami osobno. Ale w tym pytaniu nie ma ani przymiotnika, ani czasownika, wiec to wyjasnienie nie na wiele sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
redudek Re: NIE - razem czy osobno 16.09.05, 12:32 jaki? będący,stanowiący,to się zalicza do przymiotników,tak mi się przynajmniej wydaje,więc bym pisała razem. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: NIE - razem czy osobno 16.09.05, 12:42 redudek napisała: > jaki? będący,stanowiący,to się zalicza do przymiotników,tak mi się przynajmniej > > wydaje,więc bym pisała razem. W mojej szkole uczono, że one nazywają się imiesłowami przymiotnikowymi, i w zasadzie są formami czasowników. Mimo że odpowiadają na pytanie. I może miano rację. Odpowiedz Link Zgłoś