von_lamppe 15.09.05, 09:30 Czy zdanie to jest poprawne? Czy słowo "gram" nie powinno być odmieniane? serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34136,2914310.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tingel-tangel Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 14:20 "Gram" jest rodzaju męskiego więc powinien być odmieniany. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 14:24 tingel-tangel napisał: > "Gram" jest rodzaju męskiego więc powinien być odmieniany. Wydawalo mi sie, ze rzeczowniki wszystkich trzech rodzajow powinny byc odmieniane, tyle ze inaczej. A wiec rodzaj meski to nie argument. Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 15:21 Nie o to mi chodzi. Gdyby to była "ta gram", rodzaju żeńskiego, to w dopełniaczu liczby mnogiej byłoby "170 gram". Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 15:34 tingel-tangel: > Nie o to mi chodzi. Gdyby to była "ta gram", rodzaju żeńskiego, to w > dopełniacz u liczby mnogiej byłoby "170 gram". Napisałeś ,,jest rodzaju męskiego więc powinien być odmieniany''. Jednak istnieją rzeczowniki męskie nieodmienne. Np. ,,attaché kulturalny''. Efedra ma rację, że to nie jest żaden powód. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 15:48 Oj, nie czepiaj się, bo nie jesteś czepiak przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 16:18 tingel-tangel napisał: > Oj, nie czepiaj się, bo nie jesteś czepiak przecież. Ale czyz czepianie sie (bez zabarwienia wrogoscia ani zlosliwoscia) nie jest jedna z fajnych zabaw na tym forum? Odpowiedz Link Zgłoś
tingel-tangel Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 15.09.05, 16:47 Masz rację. Ale nie zabawą, a nawet i istotą tego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal troche historii 15.09.05, 23:14 Za moich czasów, tzn. kiedy sam mogłem więcej wypić, ta forma była powszechna. Mówiono nawet "stogram proszę" (z akcentem na "o") - a kelner nigdy nie miał wątpliwości, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: trochę historii 15.09.05, 23:17 Tylko niech jakiś baran nie poucza, że "trochę" pisze się przez "ę". Mam starą klawiaturę, styk "alt" nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 16.09.05, 12:38 Słowo gram powinno być odmieniane. W tekście widocznie użyto nie słowa "gram" tylko słowa "grama", rzeczownika rodzaju żeńskiego, również odmiennego, i odmieniającego się w liczbie mnogiej następująco: M: gramy D: gram C: gramom B: gramy N: gramami Mc: gramach W: gramy! Analogicznie odmieniamy słowa Watta i Ohma. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: "Sonda pobrała 170 gram gruntu" 20.09.05, 00:20 Rzeczownik gram się odmienia - 2 gramy, 170 gramów (forma „100 gram” [wódki] przywoływana jest w wielu słownikach jako przykład błędu fleksyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś