mizzi1 28.11.05, 15:18 Jak należy to czytać? Wołczer (do tego się skłaniam) czy wałczer? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: voucher 30.11.05, 09:29 Paskudne słowo! Kiedyś usiłowałem to czytać z francuska, wuszEr. :) J. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: voucher 05.12.05, 12:42 Wuszer. Z żabojadzkiej to bowiem mowy. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: voucher 05.12.05, 12:43 Aaa... jeszcze jedno: z akcentem na E: wuszEr. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: voucher 18.12.05, 22:31 „Wielki słownik poprawnej polszczyzny PWN” pod red. prof. A. Markowskiego zaleca wymowę wałczer. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: voucher 19.12.05, 09:24 wuszE, bez r na końcu oczywiście! Wałczer - mieszkaniec Wałcza. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: voucher 19.12.05, 10:10 jacklosi: > wuszE, bez r na końcu oczywiście! > Wałczer - mieszkaniec Wałcza. Jacklosi, czy Twój słownik francuski zawiera słowo ,,voucher''? Mój nie zawiera, chociaż przyznaję, że to jest niezbyt wielki słownik. Za to oksfordzki słownik angielski zawiera to słowo i wyprowadza je od dawnego czasownika ,,to vouch'' co ma oznaczać ,,confirm, uphold, (statement) by evidence or assertion, cite as authority''. To słowo pochodzi podobno z średnioangielskiego, tam przyszło ze starofrancuskiego (,,voucher'' == wołać, wzywać), dokąd trafiło z łaciny (,,vocare'' == wołać, wzywać). Czyli jak gdyby było kiedyś bardzo dawno we francuskim, ale się w nim całkiem zapomniało i do nas wlazło raczej z angielskiego, już z odmienionym znaczeniem. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: voucher 19.12.05, 11:54 Jeżeli szukasz u mnie wsparcia, to nie znajdziesz. Oparłem się na przedpiścach oraz na bardzo frankopodobnej pisowni. Można sprawdzić w słowniku internetowym, co zaraz uczynię. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: voucher 19.12.05, 11:59 To faktycznie może być słowo zupełnie niefrancuskie. To vouch - potwierdzać cośtam wg Webster's... Francuzi, jak to Francuzi, mają na to zupełnie inne słowo. Oni są dziwni. Odpowiedz Link Zgłoś