30.01.22, 17:02
W Berlinie finałowe aukcje i koncerty Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odbyły się w sobotę przez internet. W niedzielę na ulice wyruszyli wolontariusze z puszkami.
Berlin gra z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy od 2013 roku. Tegoroczny finał akcji charytatywnej odbył się w sobotę; dzień wcześniej niż w Polsce. Ze względu na obostrzenia pandemiczne, finałowe aukcje i koncerty przeniesiono do internetu.
Rekordowy voucher
Wśród przedmiotów wystawionych na licytację były m.in. portret Jurka Owsiaka, złota moneta WOŚP, koszulka „strongmana” Mateusza Kieliszkowskiego z autografem, kupony podarunkowe do salonów kosmetycznych, a także możliwość indywidualnego spaceru po Berlinie z polskojęzycznym przewodnikiem.
Rekordową sumę 110 euro osiągnął voucher do studia tatuażu. Mniejszym powodzeniem cieszyła się złota moneta, którą zlicytowano za 50 euro. Aleksandra Osek, szefowa berlińskiego sztabu WOŚP nie kryła zaskoczenia tym faktem. – Voucher na tatuaż zrobił ogromną furorę. Myślałam, że to gadżety związane z Jurkiem Owsiakiem przyniosą największe sumy, a tu taka niespodzianka – przyznała szefowa sztabu.
Obserwuj wątek
    • black_jotka Re: WOŚP 30.01.22, 17:26
      WOŚP 2022. Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra po raz 30. Podczas tegorocznego finału odbywającego się pod hasłem "Przejrzyj na oczy", fundacja Jurka Owsiaka zbiera pieniądze na zapewnienie najwyższych standardów diagnostyki i leczenie wzroku u dzieci. Na koncie tegorocznej zbiórki jest już ponad 64 mln zł. Aukcję na rzecz pomocy dzieciom zorganizował też prof. Marcin Matczak. Prawnik i ojciec popularnego rapera opublikował wpis, w którym zaczepił ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobrę.
    • seremine Re: WOŚP 30.01.22, 18:27
      TVP nie wspiera WOŚP. "Napiszę list do prezesa"

Odkąd prezesem TVP jest Jacek Kurski, telewizja publiczna nie angażuje się i nie transmituje finału WOŚP. M.in. o tę kwestię Wirtualna Polska zapytała byłego dziennikarza i prezentera telewizyjnego, od lat wspierającego fundację Jurka Owsiaka, Szymona Majewskiego. – W ogóle tego nie jestem w stanie pojąć, dlaczego nie mogą w tym uczestniczyć. Uważam, że powinni. Przyjdę do domu, napiszę list do prezesa i jestem pewien, że się przychyli. Bo ja potrafię zmotywować, więc - mniej więcej tak jak mowę ślubną – taką samą mowę wygłoszę z prośbą o absolutną, konieczną obecność w przyszłym roku. Rozumiem, że w tym roku to była chwilowa wpadka – mówił żartobliwie Szymon Majewski nawiązując do swojej licytacji na rzecz WOŚP, w której wygrać można mowę ślubną autorstwa jego i Joanny Kołaczkowskiej, wygłoszoną przez nich samych. – Zacznę od słów "wielmożny panie" – myślę, że to już spowoduje, że Jacek (Kurski- red.) się przełamie. Z takim ciepłym, harcerskim pozdrowieniem. Będą na pewno z nami – żartował dalej rozmówca WP. – Myślę, że już są - ja tutaj nawet go widziałem gdzieś w przebraniu, on tylko udaje. Wrzucał do puszeczki. Był przebrany za leśnego komandosa. Ale to był on, poznałem po rozlatanych oczach, na pewno – dodawał ze śmiechem. – Pokazał "victorię" i powiedział: niech żyje Jurek – śmiał się Szymon Majewski. Dodał, że to ten "najbardziej zaangażowany i uśmiechnięty" wśród uczestników. Pytany z kolei o to, co Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy oznacza dla nas w dzisiejszych czasach, odpowiedział: - W tej chwili połączenie, dialog, chyba jedyny przepływ energii ponadpolitycznej. Coś, co skleca nas na te parę tygodni. Okazuje się, że można i to jest fajne – ocenił.
    • black_jotka Re: WOŚP 30.01.22, 20:41
      W niedzielę 30 stycznia WOŚP zagrał po raz 30. Gdy zaczynały się "Wiadomości" TVP, na koncie fundacji było już 80 mln zł. Jeśli chodzi o liczby, to warto wspomnieć o liczbie 21. Tyle sekund "Wiadomości" poświęciły Orkiestrze w wieczornym wydaniu
    • black_jotka Re: WOŚP 30.01.22, 20:43
      Jurek Owsiak już w niedzielę po raz 30. organizuje Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Początki jednak nie były łatwe. Gdy wraca wspomnieniami do pierwszego finału, w oku kręci mu się łza. Oprócz tego Nina Terentiew bała się... wstydu.
    • seremine Re: WOŚP 31.01.22, 05:31
      Ten ksiądz z Elbląga pokazuje, że można dawać dobry przykład! Proboszcz Kazimierz Klaban z kościoła polskokatolickiego Dobrego Pasterza w Elblągu od kilku lat co roku przekazuje ofiarę z mszy na WOŚP. Datki zebrane od wiernych trafiają na konto Orkiestry, a tak samo było i w tym roku
      • jutta_t Re: WOŚP 27.07.25, 21:18
        A jak PiS znowu dojdzie do władzy to będzie koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka