agnieszka151 28.10.02, 18:57 jak się powinno mówić? mnie się to nir podoba. czy mi się to nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: mi się czy mnie się 30.10.02, 10:43 Na początku zdania powinna być używana forma mocna zaimka, a więc: "mnie,tobie,jemu to się nie podoba". Trudno jednak nie dostrzec, że coraz częściej w tej pozycji występuje forma słaba zaimka 1 os. lp.: "mi się to nie widzi". Co ciekawe, nie dotyczy to 2/3 os.: "ci/mu się to nie widzi" - nieużywane. Może dlatego, że i mocna i słaba forma 1 os. jest jednosylabowa, natomiast w 2/3 os. słaba ma jedną, a mocna 2 sylaby. Polecam także inne wątki na ten sam temat (najlepiej wybierz sortowanie wg numeru wątku): 878 • Zaimki (7) montyy 10.10.02, 15:42 634 • Tobie czy Ci? (2) bluewitch 04.06.02, 21:20 338 • mi czy mnie? (4) Gość: Grazia 13.01.02, 12:16 309 • Tobie czy Ci (2) Gość: M 02.01.02, 15:39 Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: mi się czy mnie się 05.11.02, 22:49 _jazzek_ napisał: > Na początku zdania powinna być używana forma mocna zaimka, a więc: > "mnie,tobie,jemu to się nie podoba". > Trudno jednak nie dostrzec, że coraz częściej w tej pozycji występuje forma > słaba zaimka 1 os. lp.: > "mi się to nie widzi". Według mnie - to efekt uporczywej pracy tysiecy bezimiennych polonistów. Pamietam, jak moja polonistka trudziła się kiedyś, by wyplenić z pozycji nie akcentowanych to "mnie i tobie" i zastąpić je eleganckimi "mi i ci". I chyba przedobrzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
beatice Re: mi się czy mnie się 30.10.02, 12:15 Podaję za "Słownikiem poprawnej polszczyzny" Formy akcentowanej "mnie" uzywa się wtedy, gdy chce się wyróżnić właśnie ten zaimek, np. Mnie tego nie tłumacz. Natomiast formy "mi" nie możemy używać w pozycjach, na które pada akcent logiczny, czyli na początku i końcu zdania ( zresztą to już powiedział jazzek). W związku z tym powinno być: mnie się nie podoba, ale: nie podoba mi się. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś