Dodaj do ulubionych

śmierć w załężu - pytanie do eksperta

24.11.02, 16:16
Niedawno ukazał się w GW artykuł o tragicznym wypadku na torach pt" śmierć w załężu" i od razu uderzyło mnie to określenie "w Załężu". Czy nie powinno być raczej na załężu? Wiem że w tej dzielnicy Katowic własnie tak wszyscy mówią. Poza tym mogę to uzasadnić tak: Załęże to określenie miejsca leżącego za łęgami (podmokłymi łąkami w pobliżu rzeki, strumyka)pewien obszar terytorialny a nie konkretne miejsce, punkt na mapie. tak jak na równinie, na połoninie, na sawannie. Z drugiej strony autorów zmyliło pewnie to że jest to nazwa dzielnicy , a w tym przypadku podobnie jak z nazwami miast używa się przyimka "w". W Katowicach, Krakowie, Rybniku.
Obserwuj wątek
    • sze Re: śmierć w załężu - pytanie do eksperta 24.11.02, 17:24
      > Niedawno ukazał się w GW artykuł o tragicznym wypadku na torach pt" śmierć w
      za
      > łężu" i od razu uderzyło mnie to określenie "w Załężu". Czy nie powinno być
      ra
      > czej na załężu? Wiem że w tej dzielnicy Katowic własnie tak wszyscy mówią.
      Poza
      > tym mogę to uzasadnić tak: Załęże to określenie miejsca leżącego za łęgami
      (po
      > dmokłymi łąkami w pobliżu rzeki, strumyka)pewien obszar terytorialny a nie
      konk
      > retne miejsce, punkt na mapie. tak jak na równinie, na połoninie, na
      sawannie.
      > Z drugiej strony autorów zmyliło pewnie to że jest to nazwa dzielnicy , a w
      tym
      > przypadku podobnie jak z nazwami miast używa się przyimka "w". W Katowicach,
      K
      > rakowie, Rybniku.

W wypadku nazw dzielnic najczęściej używamy właśnie "na". Jeśli owo Załęże jest
      dzielnicą Katowic, a na dodatek tak się w Katowicach mówi, to oczywiście "na".
      Prawdopodobnie tytuł nadany przez kogoś, kto tej nazwy nigdy nie słyszał i nie
      był świadomy, że to dzielnica.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka