antymon 27.12.02, 15:50 Czy wyraz logo moze juz byc odmieniany? Czy poprawne bedzie zdanie "nowym logiem organizacji jest..." ? Z gory dziekuje za odpowiedz. Szymon Blaszczyk Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: logo 30.12.02, 08:36 Patrz wątek 591, czyli niestety nie. Ale w mowie nie miałbym żadnych oporów przeciw odmienianiu! Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: logo 31.12.02, 17:24 Dlaczego niby ma się nie odmieniać? Sam zawsze odmieniam i innych zachęcam. Może się tylko pojawić pytanie, jak brzmi dopełniacz liczby mnogiej: "log" czy "lóg". Decyzję pozostawiam Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jpol Re: logo 01.01.03, 12:22 sze napisał: > Dlaczego niby ma się nie odmieniać? 1. Gdyż brzmi i wygląda paskudnie. 2. slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=logo&kat=18 > Może się tylko pojawić pytanie, jak brzmi dopełniacz liczby mnogiej: "log" > czy "lóg". A brzmi on, ku uciesze wszystkich, ,,logo'' Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: logo 01.01.03, 14:09 Może "logów" jak "radiów"? Pozdrawiam noworocznie. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: logo 01.01.03, 18:26 > 1. Gdyż brzmi i wygląda paskudnie. Paskudnie wygląda nieodmienianie, nie odmienianie. > A brzmi on, ku uciesze wszystkich, ,,logo'' To na ostatnim miejscu. Trzecim w tym wypadku. > Ala: > Może "logów" jak "radiów"? Jestem przeciw. "Logów" to forma od "log", a nie "logo". Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: logo 01.01.03, 23:42 sze napisał: > > Jestem przeciw. "Logów" to forma od "log", a nie "logo". A jaki jest mianownik? Loga? Dlaczego analogia z radiami niedobra? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: logo 02.01.03, 08:53 > > Jestem przeciw. "Logów" to forma od "log", a nie "logo". > > A jaki jest mianownik? Loga? Dlaczego analogia z radiami niedobra? Ala Mianownik jest "log". A raczej dwa mianowniki, bo słowa dwa: urządzenie do mierzenia prędkości statku oraz plik monitorujący ruch na serwerze. Analogia z "radiów"? Sama ta forma jest dyskusyjna, choć fakt, że tu każda razi. I chyba będzie, bo jest za rzadka, by któraś z nich się przyjęła. Po co naginać, skoro odpowiedź narzuca się sama? A obok "logosy" spotyka się też "logotypy". Zdaje się, że nawet jacyś poprawnościowcy ją zalecali. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: logo 02.01.03, 15:57 sze napisał: > > Mianownik jest "log". A raczej dwa mianowniki, bo słowa dwa: urządzenie do > mierzenia prędkości statku oraz plik monitorujący ruch na serwerze. > > Analogia z "radiów"? Sama ta forma jest dyskusyjna, choć fakt, że tu każda > razi. I chyba będzie, bo jest za rzadka, by któraś z nich się przyjęła. Po co > naginać, skoro odpowiedź narzuca się sama? > > A obok "logosy" spotyka się też "logotypy". Zdaje się, że nawet jacyś > poprawnościowcy ją zalecali. Poddaję się. Już nic nie rozumiem. Czy chodzi o logi czy o loga? Zresztą, niespecjalnie upieram się przy "logów", bo "radiów" to mi przechodzi na razie tylko przez klawiaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: logo 02.01.03, 16:14 > Czy chodzi o logi czy o loga? O jedno i drugie :) Ale o loga bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: logo 02.01.03, 16:32 Jeśli dobrze rozumiem, to Sze protestuje przeciwko użyciu kojarzonej tradycyjnie z rodzajem męskim końcówki dop. l.mn. '-ów' do rzeczownika nijakiego logo. Wiadomo, że dopełniacz l.mn. dla rzeczowników nijakiej jest na ogół zerowy (ócz, okien) lub '-i' (przedszkoli), choć spotyka się też nieco sztuczne '-ów' (liceów, studiów). Forma 'radiów' (brrrr) powstała chyba tylko po to, żeby nie używać 'radyj' lub 'radii' - to chyba jest forma preferowana przez lud. Cóż, o gustach się nie dyskutuje. Logo nie kwaligikuje się zupełnie ani do -i, ani do -ów, więc omawiany dopełniacz powinien brzmieć 'log' lub 'lóg'. Chyba, że weźmiemy przykład z greki (Apollo - Apollona, Pallas - Pallady) i wspomożemy się infiksem (-s-). W sumie ma słowiańszczyzna swoje wrostki (zupełnie archaiczny -'es- dla 'niebo' i rosyjskiego 'koło', oraz wciąż żywy -t-: dziewczę - dziewczęta), więc logosy (lepiej: logosa) nie byłyby takie szokujące. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: logo 03.01.03, 10:39 > Jeśli dobrze rozumiem, to Sze protestuje przeciwko użyciu kojarzonej > tradycyjnie z rodzajem męskim końcówki dop. l.mn. '-ów' do rzeczownika > nijakiego logo. Na to wychodzi, ale meritum dotyczy odmieniania i nieodmieniania. Dla mnie odmienianie jest tu rozwiązaniem oczywistym i zupełnie naturalnym, takoż jego sposób. Końcówka '-ów' ma swoje wady i zalety, ale akurat w tym wypadku zupełnie mi nie pasuje. > W sumie ma słowiańszczyzna swoje wrostki (zupełnie archaiczny -'es- > dla 'niebo' i rosyjskiego 'koło' No i dla 'słowa', ale to już chyba wszędzie wymarło. > logosy (lepiej: logosa) nie byłyby takie szokujące. Tak, ale po pierwsze tylko 'logosa' - jeśli ten wzorzec, po drugie - wyobrażasz sobie, jak by się poloniści na to rzucili?! ("Hybryda...!" itp.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: logo 01.01.03, 18:52 A na stronach Interii mamy przykład loga w liczbie mnogiej (biernik), coś jakby "ładuj logosy do komórek". Jest to oczywisty błąd, podobnie jak w kolędzie 'pod niebiosy wyśpiewują'. Liczba mnoga od 'niebo' to 'niebiosa', od 'koło' - 'kolasa', a od 'logo' - 'lodżosa'. No dobra, tylko żartowałem... Odpowiedz Link Zgłoś