Gość: dala IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 18:56 czy można mówić niemniej jednak, czy lepiej używać tylko niemniej lub jednak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teresa.kruszona Re: niemniej jednak 30.10.01, 21:28 Można mówić niemniej jednak, można mówić niemniej. Nie można mówić tym niemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: niemniej jednak 09.06.02, 15:37 Tym niemniej to rusycyzm - tiem nie mienieje (przepraszam za taki zapis, ale nie mam rosyjskiej klawiatury). Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: niemniej jednak 04.06.03, 09:37 Obce pochodzenie nie może automatycznie dyskwalifikować wyrażenia. Inna sprawa, że 'tym niemniej' rozpatrywane dosłownie nie ma jakiegoś widocznego sensu, więc mogłoby być pisane łącznie. Ale słowniki takiej pisowni nie zalecą, bo taki zwrot oficjalnie nie istnieje. Mnie bardziej drażni 'niemniej jednak', bo i samo 'niemniej' i samo 'jednak' wystarczą. Z drugiej strony 'albowiem' jest złożeniem czterech (!) wyrazków. Odpowiedz Link Zgłoś