mea25 13.03.03, 09:05 Wiem, że moje pytanie nie do konca jest z tematu "ortografia", ale nie bardzo wiem, gdzie mam szukać odpowiedzi. Jak brzmi poprawne sformuowanie: oferujemy W promocyjnej cenie czy oferujemy PO promocyjnej cenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: promocyjna cena 13.03.03, 09:21 Nazwa tego forum jest myląca, bo się tu o języku polskim jako takim dyskutuje. Mnie się wydaje, że "w" jest lepsze (widziałem jabłka w cenie 3 zł lub jabłka po 3 zł), natomiast w przytoczonym sformułowaniu "po" jakoś nie razi. Odpowiedz Link Zgłoś
mea25 Re: promocyjna cena 13.03.03, 09:49 ja22ek napisał: > Nazwa tego forum jest myląca, bo się tu o języku polskim jako takim dyskutuje. > > Mnie się wydaje, że "w" jest lepsze (widziałem jabłka w cenie 3 zł lub jabłka > po 3 zł), natomiast w przytoczonym sformułowaniu "po" jakoś nie razi. Jabłka W cenie - zgadzam się, ale zastanawiam się, czy jak jest przymiotnik z przodu czy to się nie zmienia. Bo np. w Słowniku J. Polskiego jest "po przystępnej cenie", a nie W przystępnej cenie. I na tej podstawie wnioskuję, że może jednak PO promocyjnej cenie jest poprawnie (ale nie wiem, czy mogę taki analogiczny wniosek wyciagnąć). Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: promocyjna cena 13.03.03, 11:46 Skoro SJP taki przykład podaje, to analogia jest w pełni usprawiedliwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: promocyjna cena 17.03.03, 22:51 Sprzedać (a także kupić) można coś po cenie (niskiej, wysokiej, promocyjnej, obniżonej). Odpowiedz Link Zgłoś