isis! 22.04.03, 17:05 We wczorajszych wiadomościach bardzo raziło mnie wielokrotne wymawianie przez lektora "reżymu". Kiedyś drażnił mnie też "żygolo". Jakoś nieładnie, nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sze Re: Reżim 22.04.03, 18:55 > We wczorajszych wiadomościach bardzo raziło mnie wielokrotne wymawianie przez > lektora "reżymu". A ja mam wrażenie, że kiedyś wersja '-ży-' już przeważała. Podobnie jak z 'plastykiem' - kiedyś już bywał 'plastyk' nie tylko jako facet, co maluje, ale i jako tworzywo sztuczne, teraz już chyba tylko 'plastik'. Teraz wróciło i znowu sytuacja się waha. Wpływy języków obcych? > Kiedyś drażnił mnie też "żygolo". Jakoś nieładnie, nie? Nieładnie to 'rzygolo', 'żygolo' może jeszcze być :-) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: Reżim 22.04.03, 23:05 sze napisał: > Nieładnie to 'rzygolo', 'żygolo' może jeszcze być :-) Hehe, ale w wymowie nie wyczujesz róznicy... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Reżim 24.04.03, 00:05 Obie formy - reżim i reżym - są poprawne, choć preferowana jest forma reżim, natomiast i piszemy, i mówimy żigolo. Odpowiedz Link Zgłoś