uf 26.05.03, 18:25 Często słyszę kalkę z angielskiego: cena REGULARNA (regular price). Jak poprawnie powinno się ją określać po polsku (standardowa, zwykła, normalna?)? uf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: cena REGULARNA? 26.05.03, 21:01 Kiedyś była cena i tyle. :) Potem była cena regulowana. Teraz pojawia się regularna (rozumiem, że okrągła). Ten brak zmiennosci i negocjowalności cen przez lata socjalizmu zaowocował brakiem terminologii. Ja słycham określenia 'podstawowa' i 'bazowa', ale to może nie o to chodzi. 'Normalna' mi się normalnie podoba najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
uf Re: cena REGULARNA? 29.05.03, 16:43 ...może jeszcze być: (cena) przed obniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: cena REGULARNA? 29.05.03, 18:30 uf: > Często słyszę kalkę z angielskiego: cena REGULARNA (regular price). Jak > poprawnie powinno się ją określać po polsku (standardowa, zwykła, normalna?)? ,,Regular price'', albo ,,list price'' to taka teoretyczna wielkość, której nikt nie płaci, stanowiąca podstawę do czynienia reklamowych upustów. Jeśli chcesz coś sprzedać za $10, to ogłaszasz cenę regularną $20 i jednocześnie Niebywałą Okazję!!! (koniecznie dużymi literami i z kilkoma wykrzyknikami), albo Nadzwyczajny Dyskałnt!!! wysokości 50%. A więc ,,discount price'' należy tłumaczyć na ,,cena zwykła'' a ,,regular price'' na ,,przedupustowa wielkość cenotwórcza''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: cena REGULARNA? 30.05.03, 09:37 Nie dyskałnt sie mówi tylko dyszkant... Odpowiedz Link Zgłoś
uf Re: cena REGULARNA? 30.05.03, 15:42 Dziękuję za uściślenie definicji. A jak nazwać taką cenę krócej? uf Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: cena REGULARNA? 30.05.03, 16:50 uf: > Dziękuję za uściślenie definicji. A jak nazwać taką cenę krócej? Jeśli zgadzasz się, że ,,przedupustowa wielkość cenotwórcza'' jest semantycznie poprawna a tylko zbyt długa, to możemy spróbować wylansować skrótowca ,,pewuce''. Albo ,,pewuc'', to będzie się łatwiej odmieniał. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś