lahliq 22.07.03, 13:28 Miasto Gołdap. Czyli: "Jadę do Gołdapu"? Dlaczego wszyscy mówią: "Jadę do Gołdapi" mówiąc o mieście a nie rejonie (okolicy rzeki Gołdapa). Czyżby taka forma była prawidłowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 Re: Gołdap 22.07.03, 13:58 lahliq napisała: > Miasto Gołdap. Czyli: "Jadę do Gołdapu"? Dlaczego wszyscy mówią: "Jadę do > Gołdapi" mówiąc o mieście a nie rejonie (okolicy rzeki Gołdapa). Czyżby taka > forma była prawidłowa? Miasto i rzeka Gołdap. Rodzaj żeński. Odmienia się chyba jak Narew. Z oficjalnej strony miasta: Nazwa miasta wywodzi się od rzeki i jest pochodzenia staropruskiego. Ape znaczyło rzeka, gelda oznaczało zaś dolinę. Gołdap to "rzeka płynąca w dolinie". Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Gołdap 23.07.03, 15:06 Miasto Wrocław. Czyli: "Jadę do Wrocławu"? Dlaczego wszyscy mówią: "Jadę do Wrocławia". Czyżby taka forma była prawidłowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Gołdap 23.07.03, 15:50 ja22ek napisał: > Miasto Wrocław. Czyli: "Jadę do Wrocławu"? Dlaczego wszyscy mówią: "Jadę do > Wrocławia". Czyżby taka forma była prawidłowa? Dopiero teraz zrozumiałam, że to pytanie natury filozoficznej. Chodziło mianowicie o to, czy jeżeli wszyscy tak mowią, to ta forma jest prawidłowa. W przypadku Goldapi tak jest, ale nie zawsze. Na przykład wszyscy mówią fili'pika, a według mnie jest to forma nieprawidłowa. PS Jadę do Wroclawia, do Wacława. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
mnx Re: Gołdap 26.07.03, 16:48 do Goldapi, poniewaz Goldap jest rodzaju ZENSKIEGO!, ta Goldap jak ta Lodz (nie mam polskich liter ale chodzi mi tutatj o miasto w centrum Polski z ulica Piotrowska :-) ), jade do Lodzi a nie Lodziu tak ja jade do Goldapi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś