carly-simon 08.01.08, 16:42 Czy jest istnieje przymiotnik od słowa reggae , bo w żadnym słowniku nie znalazłam ,np. taka forma reggae'owy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: reggae 08.01.08, 19:45 Nie dla każdego słowa ze słownika wyrazów obcych istnieje już przymiotnik.Tango,rumba, sombrero,whisky i sporo innych nie doczekały sie jeszcze przymiotników, choć formalnie można dodać końcówki i będzie tangowy,rumbowy, whiskowy, choć nie słyszałem o takiej potrzebie. Zamiast reggae'owy wolę jednak w stylu reggae (rEge). Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: reggae 08.01.08, 20:38 Ja też nigdy nie słyszałem w języku mówionym słowa "reggae'owy", nie widziałem go też w żadnym słowniku. Ale już np. słowo "grunge'owy" - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Neologizujmy normatywnie... 08.01.08, 21:03 ... i nie bójmy się możliwości polskiego sprzymiotnikowania tych terminów. . Z faktu,ze ktoś nie spotkał takich przymiotników nie wynika NORMA, że nie można takich przymiotników użyć - z zastosowaniem apostrofu na przykład. Nie odstraszajmy pytającego forumiarza od neologizowania, nawet polskie dzieci to umieją a nawet umią... Inaczej potwierdzi się powiedzonko: "Człek się rodzi mądrym, ale potem idzie do szkoły" . PS. [...pam75 napisała...], [...nie słyszałem...]. Proszę się zdecydować 'codopłci'. Zastępca? Odpowiedz Link Zgłoś
aguerre Re: Neologizujmy normatywnie... 08.01.08, 21:23 Neologizowanie to piękna rzecz:-) Ale dla mnie ciekawsze jest pytanie: dlaczego mamy słowo "grunge'owy", a brak (ściślej - nie spotyka się) słowa "reggae'owy"? Może dałoby się to wyjaśnić "na gruncie fonetycznym"? No bo jak to będzie w wymowie? "Regowy"? Wcale nie byłoby takie oczywiste, że chodzi o przymiotnik od reggae (wym. rege). Z braku drugiej głoski "e" brzmiałoby to jakoś dziwnie i sztucznie. "Regowy" - jak od "reg"? A słowo "grunge" kończy się w wymowie na spółgłoskę i takie problemy nie powstają... Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Neologizujmy normatywnie... 08.01.08, 22:41 aguerre napisał: > Neologizowanie to piękna rzecz:-) Ale dla mnie ciekawsze jest > pytanie: dlaczego mamy słowo "grunge'owy", a brak (ściślej - nie > spotyka się) słowa "reggae'owy"? ______________________________________________ A gdyby było słowo "regge'owy", to dlaczego by nie miałoby istnieć "skowy" ("ska'owy"), od muzyki ska, również, tak samo jak reggae, pochodzącej z Jamajki. Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Neologizujmy normatywnie... 09.01.08, 00:25 deerzet napisał: > "Człek się rodzi mądrym, ale potem idzie do szkoły" > . > PS. [...pam75 napisała...], [...nie słyszałem...]. > Proszę się zdecydować 'codopłci'. > Zastępca? Deerzet - jak widać -po długich latach w szkole lubi zaglądać rozmówcom w majtki. Skąd pewność co do płci DRZ? Pam to rodzaj monogramu bez ozdóbek. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Neologizujmy normatywnie... 09.01.08, 00:52 pam75 napisała: > Deerzet - jak widać -po długich latach w szkole lubi > zaglądać rozmówcom w majtki. Skąd pewność co do płci DRZ? > Pam to rodzaj monogramu bez ozdóbek. ___________________________________________ W danych użytkownika portalu masz zaznaczone, że jesteś kobietą, dlatego też za każdym razem, gdy ktoś cytuje Twoją wypowiedź na forum, cytat rozpoczyna się od "pam75 napisała:". Akurat tego samego dnia, to jest wczoraj, na forum pojawił się wątek o obcinaniu męskiej końcówki i stąd zapewne ta reakcja pana Deerzeta. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Neologizujmy normatywnie... 09.01.08, 08:52 Słowa reggae'owy nie spotyka ten, kto sie muzyką reggae nie interesuje. W "środowisku" istnieje zarówno przymiotnik reggae'owy jak i żartobliwe regałowy. Szczęść Jah! Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Neologizujmy normatywnie... 09.01.08, 08:56 Mozna sprawdzić, wpisując w gugle: reggae'owy, regowy i regałowy. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: {Pam75}2 09.01.08, 09:38 Proszę nie obrażać [się] ludzi, ale nie wiadomo, jak doń się zwracać. Serwer redakcji przedstawia ją/go jako daę (?), w tekstach tu na forum już ze 3 razy użył/-yła końcówki "-em". Tu na tm forum, staramy sie być epistolograficznie poprawni. Jeśli trzeba, mogę się zwracać doń nawet i w 3. osobie liczby mnogiej, jeśli J.W.P zechce. . Doradzam u Was rubrykę "Seksuolog radzi" (jakby co): kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,78528.html Uczymy się nie tylko w szkole. Kochać bliźniego człowieka i kobiety też. Odpowiedz Link Zgłoś