mapmuh 22.09.03, 19:24 Poszukiwania w Google nie rozjaśniły mi problemu, który nurtuje mnie od kilku dni. Czy ktoś kompetentny (=spokojowy ziomal) mógłby wyjaśnić mi, co znaczy słowo "teges", ewentualnie w jakich kontekstach się go używa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ala100 No i teges i tamteges 23.09.03, 09:55 mapmuh napisał: > Poszukiwania w Google nie rozjaśniły mi problemu, który nurtuje mnie od kilku d > ni. Czy ktoś kompetentny (=spokojowy ziomal) mógłby wyjaśnić mi, co znaczy słow > o "teges", ewentualnie w jakich kontekstach się go używa? Przydałby się gitman. Moje źródło stosuje filtr rodzinny i ten teges jakoś mnie ominął, a rzeczywiscie jest bardzo popularny. Portal i pismo. No, no! Wydaje mi się, że to glównie oznacza stareńkie "tego" i używa się tego w takich samych kontekstach. Czyli wtedy, gdy komuś zabraknie właściwego słowa albo gdy zamiast mówić wprost, chce się zdać na domyślność rozmówcy, np.: "wiesz co? jestes jakaś nie teges chyba.... czytałaś wogle ten artykuł? ... " "Bo ja jakos nie traktuje "zimno" tej mojej terazniejszej pracy.Zzylam sie.Z ludzmi i ten teges. " Czasami oznacza "tak": "No więc teges." Często używany jest na określenie związków uczuciowych (to też stare): "a wiecie, że ja do niego nie teges? to chyba czuć! nic! ... A szkoda... Monika teges do Jasona. To ja sobie teges do Arbena" albo wprost kontaktów męsko-damskich (stare): "Dziweczyny mi wmawiają ze jestem w ciazy, ale jak moge byc, jak ja nic nie teges..." "To nawet ciekawe czy królik z kangurzycą mógłby coś teges." "O jA CiE TeGeS" Moze też oznaczac zużyte "super": "ogolnie teges" "wiem już, że wolny, w wieku rozrodczym i generalnie teges." A może i nic nie oznaczać: "podchodzi do niej i teges sie pyta gdzie ..." Używany często w zestawieniach: "ten tego teges", "teges szmeges (majonez)". Takie "tego śmego". Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
gitman Re: No i teges i tamteges 23.09.03, 16:32 ala100 napisała: > Przydałby się gitman. nei wywoluj wilka z lasu alu. ;))) "teges" znaczy mniej wiecej tyle co "tego". zamiast "ten tego" powstalo najpierw "ten teges", a potem juz pojawilo sie samo "teges" (ala opisala juz w jakim kontekscie to slowo sie pojawia). jeszcze jeden przyklad - jesli jakas laska powie: "moja babka z bioli ma cos nei teges z garem", to jak latwo sie domyslec oznacza: "moja pani nauczycielka od biologii ma problemy z glowa". Odpowiedz Link Zgłoś
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: No i teges i tamteges 23.09.03, 16:56 oto właśnie: krótko i NA TEMAT . PS. cenna ( także )lapidarność wypowiedzi. gitman napisał: > > "teges" znaczy mniej wiecej tyle co "tego". zamiast "ten tego" powstalo > najpierw "ten teges", a potem juz pojawilo sie samo "teges" Odpowiedz Link Zgłoś