kotapsota 07.09.08, 08:26 Dzień dobry. Czy słusznie drażni mnie stawianie akcentu w wyrazach: mieszkaLIśmy (zamiast mieszKAlismy) byLIśmy (zamiast BYliśmy) matemaTYka (zamiast mateMAtyka) fiZYka (zamiast(FIzyka) Z poważaniem Joanna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Akcent-który poprawny? 07.09.08, 11:50 Słusznie. Ten na trzeciej i poprawny, i zabytkowy, i ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: archiwum 07.09.08, 15:05 MówIli jEście tutaj, Forumianie, dużo kiedyś na ten temat. Mówili są Mówili jeście Mówili [je]ście Mówili + ście = Mówiliście --> MówIliście forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=83338080&a=84020371 Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: archiwum 08.09.08, 11:04 Mołwił jeś Mółwił [j]eś Mówił + eś = Mówiłeś --> MÓwiłeś A to ci heca :) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekbar Re: Akcent-który poprawny? 08.09.08, 03:20 Słusznie - tak akcentowali tarzysze/towarzysze. Na przykład: ZbudowaLIśmy ZrobiLiśmy NauczyLiśmy SpieprzyLIśmy No, tego ostatniego słowa nie wymawiali z trybun i mównic. Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: Akcent-który poprawny? 08.09.08, 11:02 Akcent na trzecią sylabę od końca w formach czasu przeszłego jest w zaniku. Wynika to prawdopodobnie z ustalania się pozycji dawniej bardzo ruchomej końcówki czasu przyszłego. Dawniej: tuśmy przybyli, zobaczyli, zwyciężyli. Niedawniej: tu przybyliśmy, zobaczyli, zwyciężyli. Obecnie: tu przybyliśmy, zobaczyliśmy, zwyciężyliśmy. Wczoraj w TVP Kultura (sic!) był program poświęcony Piotrowi Łazarkiewiczowi. Między innymi pojawili się Hołdysowie. Ojciec jeszcze trzecią sylabę wyróżniał, syn - wyjątkowo. Także prowadzący z nimi rozmowę niezbyt się do akcentu przykładał. No i w sumie słusznie, bo akcent nie spełnia ważnej roli w języku polskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
kotapsota Re: Akcent-który poprawny? 10.09.08, 22:37 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jednak problem pozostał.Ja jestem "starej daty" i na dodatek fizyk:), ale młodzież teraz, jak widać z powyższej wypowiedzi, mówi inaczej. Czy zwracać dziecku uwagę,że niepoprawnie mówi? Według mnie, akcent jednak jest wazny w języku polskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: Akcent-który poprawny? 12.09.08, 18:24 Niepoprawnie mówi? A cóż to jest poprawność? Odpowiedz Link Zgłoś
bu4 Re: Akcent-który poprawny? 12.09.08, 20:12 Nie wiem, co Cię sklania do prowokcji. Nie podejmę z Tobą dialogu. Rekomenduję Ci za to tekst, może nie wysokiego lotu, ale stanowiący wystarczającą odpowidz na Twoje dość aroganckie pytanie: pl.wikipedia.org/wiki/Poprawno%C5%9B%C4%87_j%C4%99zykowa Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Akcent-który poprawny? 12.09.08, 11:01 plazzek napisał: > Akcent na trzecią sylabę od końca w formach czasu przeszłego jest w > zaniku. Wynika to prawdopodobnie z ustalania się pozycji dawniej > bardzo ruchomej końcówki czasu przyszłego. Dawniej: tuśmy przybyli, > zobaczyli, zwyciężyli. Niedawniej: tu przybyliśmy, zobaczyli, > zwyciężyli. Obecnie: tu przybyliśmy, zobaczyliśmy, zwyciężyliśmy. Nieprawda. Obecnie: tu żeśmy przybyli, żeśmy zobaczyli i żeśmy zwyciężyli! Odpowiedz Link Zgłoś